País Valencià 16/05/2014

La meitat dels valencians creu que el català i el valencià són llengües diferents

Un estudi elaborat pel govern d'Alberto Fabra assegura que el 57% dels ciutadans parlen sempre o de vegades valencià

Salvador Almenar
1 min

ValènciaEl baròmetre d'abril elaborat per la Generalitat Valenciana i fet públic avui pel vicepresident i portaveu del Consell, José Císcar, desvetlla que un de cada dos ciutadans pensen que la llengua que es parla al País Valencià és diferent que la que es parla a Catalunya o a les Illes Balears.

Segons l'estudi, el 52,3% dels enquestats creuen que el valencià "és una llengua diferent del català", mentre que un 41,1% pensen que és la mateixa. Preguntats els 2.016 enquestats pel coneixement del valencià, un 57,1% dels ciutadans asseguren que parlen valencià "sempre, quasi sempre o en ocasions". Així, el 30,2% el parla "sempre o quasi sempre" i el 26,9% "parla castellà sempre o quasi sempre i en ocasions el valencià", mentre que el 32,8% "no parla valencià però l'entén" i únicament un 10,1% "sols parla castellà".

El govern valencià també va preguntar en l'enquesta elaborada entre el 7 i el 19 d'abril sobre la polèmica suscitada per la inclusió en el Diccionari Normatiu Valencià, redactat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, d'una definició del valencià que l'equiparava al català. El resultat és que només un 27,3% estava al corrent de la controvèrsia generada perquè l'Acadèmia definís el valencià com una llengua "que a Catalunya i les Illes Balears rep el nom de català" enfront del 71,6% que no en sabia res.

Pel que fa al sentiment identitari dels valencians, la majoria dels ciutadans, el 58,9%, se senten "tan valencians com espanyols", un 16,7% "sols espanyols" i únicament un 2% només valencians.

stats