Privilegis al Parlament

463 viatges de la mesa del Parlament en cotxe oficial tot i les dietes

Borràs va renunciar al gener a la seva indemnització

BarcelonaUn dels compromisos dels grups parlamentaris en aquesta legislatura era reformar el sou dels diputats perquè les dietes que cobren per desplaçaments en funció del lloc on viuen -els justifiquin o no- passin a tributar, ja que actualment estan exemptes de l’IRPF. Una situació encara més controvertida en el cas dels membres de la mesa, ja que cobren dietes tot i tenir a disposició cotxe oficial del mateix Parlament. En el cas de la presidència, assignat cada dia. L’ARA va fer una petició de transparència el 28 de gener -les dades, doncs, són d’aquesta data- en què s’especifiquen els viatges que han fet els actuals membres de la mesa amb vehicle de la cambra i la indemnització que igualment han cobrat en concepte de desplaçaments. També de les dues legislatures anteriors.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’actual presidenta del Parlament, Laura Borràs, des de l’inici de la legislatura ha fet 235 viatges amb el cotxe del Parlament i ha cobrat 1.414 euros mensuals en dietes, el preu que es paga pels diputats que viuen a Barcelona. Ara bé, segons fonts de Presidència, Borràs (JxCat) va comunicar el mateix mes de gener que hi renuncia perquè ja té el cotxe oficial. Les mateixes fonts expliquen que ha pres la decisió un cop ha constatat que els grups, malgrat que s’havien compromès a arribar a un acord per reformar el sou a finals del 2021, encara no han tancat cap pacte i tot continua igual. Borràs és la primera presidenta que pren aquesta decisió. Els anteriors presidents de la cambra van disposar tota la legislatura de cotxe oficial i van percebre alhora les dietes per desplaçaments que cobren tots els diputats.

Cargando
No hay anuncios

Les dades

Segons les dades del Parlament, la vicepresidenta primera Alba Vergés (ERC), que té el cotxe oficial a disposició “majoritàriament” tot el dia, ha fet 103 viatges a càrrec del Parlament i ha cobrat alhora 1.414 euros mensuals. La mateixa quantitat que la vicepresidenta segona, Assumpta Escarp (PSC), tot i que només ha fet ús el cotxe oficial 33 cops, així com el secretari quart, Ruben Wagensberg (ERC), que també percebent 1.414 euros mensuals ha utilitzat el vehicle 8 cops per actes de mesa o per traslladar-se a l’aeroport. Pel que fa a la secretària segona de la mesa, Aurora Madaula (JxCat), percep 1.839 euros al mes -cobra més perquè és de la corona de fora de Barcelona- i ha fet servir el cotxe oficial 39 vegades. Ferran Pedret (PSC), amb 1.414 euros al mes de dietes, l’ha utilitzat dos cops. L’únic que no ha fet ús del cotxe oficial és Pau Juvillà (CUP).

Cargando
No hay anuncios
Dietes dels presidents de la cambra
  • Laura BorràsFins al gener del 2022 ha cobrat 1.414 al mes en dietes de desplaçament tot i disposar de cotxe oficial. Enguany ha decidit renunciar-hi.
  • Roger TorrentVa disposar de cotxe oficial tota la legislatura -des del Parlament estimen que va fer 300 viatges cada any- i igualment va cobrar 2.154 euros al mes en dietes per desplaçament.
  • Carme ForcadellAmb la mateixa estimació de viatges que Torrent -uns 300 per any- amb el cotxe del Parlament, va percebre alhora 2.006 euros al mes per dietes de desplaçament.