Política 02/06/2014

Sectors del PSOE també demanen un referèndum sobre la monarquia

Esquerra Socialista, la federació de Galícia i les joventuts del partit volen que consulti la ciutadania

Europa Press / Ara
2 min

MadridEsquerra Socialista, l'únic corrent intern recomegut del PSOE, i les Joventuts Socialistes (JSE) han demanat un "referèndum ja" perquè "es consulti al poble" després de l'abdicació del rei Joan Carles.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un comentari publicat a les xarxes socials, el corrent d'opinió proclama un "visca la República" i demana un referèndum. Esquerra Socialista presentarà un candidat propi al pròxim congrés extraordinari del mes de juliol en què els socialistes elegiran el successor d'Alfredo Pérez Rubalcaba, que la setmana passada va anunciar la seva intenció de deixar la direcció del PSOE com a conseqüència de la derrota electoral. El seu candidat és el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Granada, José Antonio Pérez Tapias.

Igualment, l'organització juvenil del PSOE ha defensat a Twitter que "és el moment de canviar Espanya" i "donar veu a la ciutadania" i "aconseguir un canvi constitucional que construeixi un nou futur ". Acompanya el tuit amb l'etiqueta # ReferendumYA, que també ha usat el secretari general de JSE, Nino Torre, que ha demanat "una profunda reforma constitucional". " Tenim el deure moral de no quedar en silenci", ha recalcat.

Mentrestant, l'exdiputat i exsecretari general de les Joventuts Socialistes de Madrid, Daniel Méndez, ha defensat a Twitter que els espanyols haurien de poder decidir si volen una república i ha demanat als candidats a la Secretaria General del PSOE es pronunciïn sobre aquest assumpte.

En un sentit similar s'ha manifestat l'exdirigent de l'organització juvenil internacional Beatriz Talegón, que ha emplaçat els candidats a pronunciar-se. "Jo vull veure un PSOE republicà. Vull escoltar Edu Madina, Pedro Sánchez, Susana Díaz i a Pérez Tapias ", ha dit en la mateixa xarxa social.

El PSdeG i les JSC també aposten per obrir el debat

Així mateix, la federació gallega dels socialistes han apostat per obrir el debat sobre la República. Segons 'La Voz de Galicia', el secretari general del PSdeG i president de la diputació de Lugo, José Ramón Gómez Besteiro, ha apostat per obrir ara el debat de la reforma constitucional en qüestions com l'organització territorial i el finançament, però també sobre qui ha de ser el cap d'estat. De fet, Besteiro ha afirmat que els socialistes són "essencialment republicans". Al seu torn, l'alcalde de Lugo, José López Orozo, ha coincidit en què, si els espanyols volen obrir el debat de la monarquia i la república, aquest hauria de tenir lloc. Tot i això, ha matisat que opina que el que preocupa de veritat ara és l'atur.

A Catalunya, la Joventut Socialista de Catalunya (JSC) de Barcelona ha emès un comunicat en què reclama el referèndum sobre la monarquia i exigeix al PSOE que voti en contra de la llei d'abdicació quan arribi al Congrés i la convocatòria d'una consulta interna entre els afiliats al partit "que determini una posició davant l'obertura d'una nova etapa democràtica per Espanya". Igualment, anuncia l'inici d'una campanya en la que la JSC repartirà 10 quilòmetres de tela republicana demanant als ciutadans que la pengin al balcó en senyal de reivindicació.

stats