Política 15/10/2018

El Govern reivindica Companys i en lliga l'homenatge a la denúncia de la repressió de l'Estat

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, demana un "esforç" a tots els actors del conflicte català per resoldre'l. Diversos partits participen en les ofrenes florals d'aquest matí a Montjuïc

Anna Mascaró
5 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat dels consellers del Govern en l'acte d'homenatge a Lluís Companys

BarcelonaEl govern de la Generalitat ha homenatjat aquest dilluns l'expresident de la Generalitat Lluís Companys i n'ha reivindicat la figura com a representant dels mateixos valors republicans que l'independentisme defensa. L'executiu ha comparat també, d'altra banda, el seu afusellament (del qual avui es compleixen 78 anys) amb la repressió patida pels dirigents sobiranistes empresonats i a l'exili. "Recordem l'assassinat d'un president de la Generalitat", ha afirmat Quim Torra des del cementiri de Montjuïc, on diversos representants polítics han dedicat el matí a fer ofrenes florals a l'expresident. "Ni el cap de l'Estat ni cap govern espanyol han condemnat l'assassinat", ha lamentat, i ha afirmat que "avui una nova generació s'alça amb els mateixos valors republicans" de Companys: "Estem disposats a lluitar fins al final per aquests ideals".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En diverses intervencions, tant Torra com el president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, han vinculat la repressió patida per Companys a la que pateixen actualment els independentistes. "L'exili, la repressió, té avui un record molt present", ha afirmat Aragonès, que ha recordat el compromís de Companys amb "la justícia social", els "valors republicans" i la "llibertat nacional de Catalunya": "Hem recuperat el valor de les seves paraules, la llibertat, la igualtat i la fraternitat, l'1 d'octubre".

Quim Torra, Pere Aragonès i Elsa Artadi han encapçalat la delegació del Govern a l'acte d'homenatge a l'expresident Lluís Companys

Al seu torn, Torrent ha reivindicat el dia com "de dignitat de tots aquells que van lluitar contra el franquisme". En el mateix sentit ha recordat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ara a la presó, i ha afirmat que "l'única opció democràticament vàlida davant els judicis i les falses acusacions és l'absolució". "Avui de nou ens hem de conjurar per lluitar pels nostres drets fonamentals fins que [els presos] siguin lliures", ha afegit.

El president del Parlament, Roger Torrent, durant l'acte d'homenatge a Lluís Companys

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha intervingut per demanar un "esforç" a tots els actors del conflicte polític a Catalunya. "L'any passat vaig fer aquesta ofrena amb Carles Puigdemont i Carme Forcadell", ha dit, i ha afegit: "Reivindiquem la seva llibertat". I ha reblat: "El conflicte no es resoldrà mai per la via judicial ni la repressiva".

Ofrena dels partits

Partits i institucions han fet un homenatge aquest dilluns a l'expresident de la Generalitat Lluís Companys. Des de Montjuïc, representants de diverses formacions polítiques –com el PDECat, JxCat, ERC, el PSC, Demòcrates, Catalunya en Comú-Podem i la CUP–, han fet una ofrena floral davant la tomba de l'expresident català el dia que fa 78 anys va ser afusellat pel règim franquista.

Una marxa de torxes ha donat el tret de sortida a les primeres ofrenes florals, que han començat a les 7 del matí amb representants d'ERC, entre els quals la portaveu de la formació, Marta Vilalta, a més de representants de la formació republicana a la ciutat de Barcelona.

Després d'ERC, una delegació del PDECat de Barcelona, encapçalada per la candidata a l'alcaldia de Barcelona, Neus Munté, i també per la dona de l'exconseller Joaquim Forn, Laura Masvidal, també ha fet un homenatge a l'expresident català. De fet, la situació judicial dels líders independentistes empresonats marcarà els actes d'homenatge a Companys. "No puc deixar de pensar que els responsables de la repressió que vivim avui són els hereus dels que van matar el president Companys", ha denunciat Masvidal durant la seva intervenció.

Més tard, el president del partit, David Bonvehí, ha denunciat: "Fa 78 anys hi va haver un judici injust que en aquests anys no ens és estrany. Tenim hereus d'aquella justícia a segons quins llocs de la justícia espanyola". Bonvehí ha assegurat que "Companys era un demòcrata, un catalanista convençut". I ha afegit: "Continuem per la via democràtica i pacífica per aconseguir la independència de Catalunya".

La delegació del PDECat en l'acte d'homenatge a l'expresident Lluís Companys

Des de JxCat, Eduard Pujol ha considerat que l'Estat hauria de reflexionar sobre com és possible que "els presidents de Catalunya o són afusellats, o marxen a l'exili o són empresonats". Pujol, a més, ha aprofitat per recordar les declaracions de fa uns mesos de Pablo Casado en què va comparar Companys amb Puigdemont i li ha exigit que es disculpi.

"Venim a retre homenatge, a recordar que fa 78 anys que Lluís Companys fou assassinat, amb l'objectiu de reprimir els anhels del poble de Catalunya. Després va venir la foscor del franquisme, i malgrat això avui som aquí defensant el mateix que Companys", ha afirmat el líder de Demòcrates, Antoni Castellà, després de fer la seva ofrena floral. Castellà ha afegit: "La repressió que avui vivim és exercida pels hereus del franquisme, tant Casado com Rivera", i ha lamentat que "membres del Govern democràticament escollits són a la presó o a l'exili".

La delegació de Demòcrates a l'acte d'homenatge a Lluís Companys

Castellà ha continuat: "Probablement, si no fóssim en el marc de la UE també tindrien temptacions d'afusellar-los". "Malgrat la repressió seguirem endavant", ha sentenciat, i ha posat en relleu que, al seu entendre, "el govern espanyol ha deixat clar que no acceptarà cap via de negociació; l'única via és la unilateralitat". "Quan sigui el moment, arribarem al nostre objectiu", ha reblat.

Al seu torn, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat que l'homenatge a Companys "relliga els catalans amb la història i porta a un moment de reflexió sobre els camins per preparar el futur del país", i ha fet una aposta pel diàleg. En nom dels comuns, Ernest Urtasun ha demanat l'anul·lació del judici de Companys: "Seguim com a estat espanyol sent una anomalia amb sentències com les de Companys. Cal que l'estat afronti el seu passat".

Miquel Iceta ha encapçalat la delegació del PSC a l'acte d'homenatge a Companys

El debat dels pressupostos

En l'acte, els dirigents polítics que hi han participat també han valorat l'actual escenari polític. En aquest sentit Iceta ha parlat sobre els pressupostos de l'Estat, el suport als quals els independentistes han condicionat el seu suport, demanant gestos: "M'agradaria saber quin gest han fet els independentistes en els últims temps. No descarten tornar als errors del passat. El gest del govern espanyol és que els pressupostos són bons per als espanyols i els catalans".

Colau ha insistit també els partits independentistes que cal fer "esforços pensant en la majoria de la població, però també en les màximes conquestes socials". I ha demanat que donin suport als pressupostos de Sánchez per "prioritzar que els serveis públics siguin enfortits" i també les institucions catalanes.

Per la seva banda, el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, ha demanat sentit d'estat a Sánchez, i ha relacionat l'aprovació dels comtes amb les penes que demana la fiscalia. "Sánchez ha d'entendre que els homes d'estat són valents", ha dit. Al seu torn, en nom dels comuns, Ernest Urtasun ha cridat ERC i el PDECat a "ser capaços de tirar endavant els pressupostos" de Pedro Sánchez. També Aragonès ha afirmat als mitjans de comunicació que "no té sentit que es demani a unes forces que entrin en un pacte i per altra banda s'apliqui la repressió".

stats