Política 27/06/2017

Admesa a tràmit la querella d'Anticorrupció contra el despatx fundat per Montoro

El ministre d'Hisenda es va desvincular d'aquest despatx, que inicialment es va dir Montoro i Associats, dos anys més tard de la seva fundació

Europa Press
3 min
Admesa a tràmit la querella d'Anticorrupció contra el despatx fundat per Montoro

MadridEl jutjat d'instrucció número 22 de Madrid ha admès a tràmit la querella presentada per la Fiscalia Anticorrupció contra els integrants d'Equip Econòmic, despatx fundat pel ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro el 2006, pels delictes de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, tràfic d'influències i falsificació de documents mercantils i certificats, segons han informat fonts fiscals a Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La jutge instructora dels jutjats de plaça de Castella Patricia Jiménez-Alfaro va admetre el 25 d'abril la querella interposada contra set persones i la mateixa consultora com a persona jurídica per a l'adjudicació presumptament irregular el 2012 d'un contracte amb les cambres de comerç.

El ministre d'Hisenda es va desvincular d'aquest despatx, que inicialment es va dir Montoro i Associats, dos anys més tard de la seva fundació. Davant les notícies aparegudes en el seu dia sobre aquest assumpte, el mateix Montoro ha assenyalat que quan va abandonar la consultora va passar a denominar-se Equip Econòmic i que fins llavors no havia contractat amb cap administració.

Entre els investigats, als quals la magistrada haurà de citar a declarar, es troben un germà del ministre, Ricardo, que va exercir com a conseller d'Equip Econòmic, l'expresident del Consell Superior de Cambres Manuel Teruel i l'exsecretària general d'aquest òrgan, Carmen de Miguel.

La fiscal Carmen García Cerdà apunta també contra altres membres de la consultora com el que va ser secretari d'estat de Pressupostos de Montoro durant el govern de José María Aznar i president del consell d'administració de la consultora, Ricardo Martínez Rico; l'exdirector general de l'Agència Tributària Salvador Ruiz; el seu exdirector de gabinet, Manuel de Vicente-Tutor i l'exdirector general del gabinet tècnic al ministeri Francisco Pedres Camacho.

Adjudicació sense passar per concurs

Anticorrupció mantenia unes diligències d'investigació obertes sobre l'activitat d'aquesta consultora per un possible delicte de vulneració de la llei de contractes de l'estat relacionat amb un contracte que el Consell Superior de Cambres li hauria adjudicat sense passar pels tràmits que marca la llei.

Segons subratlla la querella de 29 pàgines -arran de la declaració de Manuel Terol davant la Fiscalia- el despatx va aprofitar que l'"única preocupació" del ministeri d'Economia en aquell moment era el rescat financer d'Espanya. A més, els socis de la mercantil es van valer presumptament "del fet d'haver ocupat en anys anteriors importants llocs en l'administració pública i de la seva possibilitat d'intercedir amb alts càrrecs públics de l'Estat".

L'objectiu, indica l'escrit, era que Economia "es fes ressò dels problemes de finançament que travessaven les cambres i en garantís la supervivència en una futura llei". Terol va adjudicar "de manera directa" a Equip Econòmic el març del 2012 un contracte -denominat 'Contracte de serveis de consultoria i assessorament estratègic per a l'elaboració d'una nova llei de cambres'- "amb un objecte indiciàriament simulat, dirigit presumptament a retribuir amb fons públics la intermediació dels socis de dita mercantil amb el ministeri d'Economia perquè es tramités una nova llei de cambres de comerç que en garantís la permanència.

Assenyala que el preu va ser presumptament fixat de forma arbitrària i incideix que Martínez Rico i Pedres Camacho eren els encarregats de "donar cobertura" a tres factures confeccionades per la societat fundada per Montoro, que es remeteren per correu electrònic a l'exsecretària del Consell Superior de Cambres.

Anticorrupció remarca que amb aquesta operativa es va permetre la "sortida il·legal de fons públics" gestionats pel Consell, ja que el departament financer de dit òrgan va abonar a Equip Econòmic la quantitat de 106.200 euros. Així mateix, recalca que el "concís" expedient comptava amb tan sols quatre documents i que els informes que es van presentar "eren els uns còpia dels altres".

Amb la querella, la fiscalia va aportar a la jutge d'instrucció de plaça Castella 32 arxivadors amb la documentació recollida i aportada a la causa, així com unes altres dues carpetes amb les diligències ja practicades. Després de conèixer l'escrit presentat als jutjats madrilenys, el despatx Equip Econòmic emfatitza en un comunicat que aquesta querella "no té cap fonament jurídic, i i persegueix un objectiu diferent de la defensa de la legalitat". Segons la seva opinió, la fiscal García Cerdá es basa en "fets falsos i omet proves rellevants" i conté "errors jurídics, incongruències i falta de rigor".

stats