Política 07/05/2015

El CIS pronostica el pitjor resultat de la història del PP a les Illes Balears

Els populars de José Ramón Bauzá tornarien a ser el partit més votat però perdent entre 15 i 16 diputats. No podria governar ni tan sols pactant amb Ciutadans

Lluís Planas / Ara
2 min

PalmaEl PP guanyarà les eleccions autonòmiques a les Illes Balears però tan sols amb el 30% dels vots i entre 19 i 20 diputats; o sigui: perdria 15 o 16 escons respecte dels resultats obtinguts per José Ramón Bauzá fa quatre anys. Es tractaria del pitjor resultat de la història del PP balear a unes autonòmiques. El baròmetre del CIS de l'abril, el darrer sondeig abans dels comicis del dia 24, deixa així als populars lluny de la majoria absoluta. I Bauzá ni tan sols hi podria arribar pactant amb Ciutadans. I això que Ciutadans entraria com a tercera força a la cambra, amb el 12,4% dels vots i 9 diputats. Amb tot, la suma del PP i Ciutadans es quedaria a un diputat de tenir la majoria al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSIB es mantindria com a segona força amb un 22,3% dels vots, pràcticament els mateixos que el 2011, però patint un retrocés d'entre tres i quatre diputats (14-15). No obstant això, la suma d'una coalició d'esquerres sí que obté la majoria, segons el sondeig del CIS. Podem entraria a la Cambra autonòmica com a tercera força amb una estimació de vot del 14,5% i fins a 10 diputats, mentre que la coalició MÉS quedaria relegada a la cinquena posició i amb els mateixos cinc diputats que té ara, assolint el 9,6% dels sufragis, un resultat molt similar al de les darreres autonòmiques.

L'estudi del CIS, fet de forma proporcional a través de 2.000 entrevistes, no atorga diputats al Parlament segons cada circumscripció per illes. No obstant això, la candidatura de Gent per Formentera, una coalició en la qual hi participen els socialistes, és la que obtindria l'escó al Parlament per aquesta illa, per la qual cosa encara es reforçaria més la possibilitat d'un pacte d'esquerres davant el PP i Ciutadans. El Pi, segons el CIS, no entraria a la Cambra autonòmica perquè només obtindria el 2,4% dels vots, com tampoc no ho faria Guanyem, la plataforma impulsada per Esquerra Unida (2,1%). UPyD obté una estimació residual del vot del 0,5%.

stats