Política 18/06/2020

El Congrés fa el primer pas per portar Borràs al Suprem amb JxCat i ERC dividits

La cambra aprova en comissió un dictamen favorable a aixecar la immunitat de la diputada de JxCat

Ara / Acn
3 min
La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, en una intervenció.

MadridEl Congrés ha fet aquest dijous el primer pas abans d'enviar definitivament la líder de JxCat a la cambra, Laura Borràs, davant del Tribunal Suprem (TS) per les presumptes irregularitats comptables de l'època en què dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). La comissió de l'Estatut dels Diputats de la cambra ha aprovat en una sessió a porta tancada un dictamen favorable a aixecar la immunitat parlamentària de Borràs i que, per tant, pugui ser jutjada per l'alt tribunal espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió s'ha pres amb els vots del PSOE, el PP, Vox i Cs, mentre que Unides Podem s'ha abstingut. L'independentisme català s'ha mostrat dividit. JxCat, igual que el PNB, hi ha votat en contra, mentre que ERC i Bildu no han participat en la votació.

Per què els republicans no han votat? Per "no triar entre anticorrupció i antirepressió", han argumentat fonts d'Esquerra. Així, han exposat que "en condicions normals" tramitarien el suplicatori perquè el diputat pugui "defensar la seva innocència davant d'un tribunal en casos de presumptes irregularitats", però, en aquest cas, creuen que no podrà "tenir un judici just" al Suprem. Per a ERC, és el punt d'equilibri per mostrar el seu rebuig al Suprem però alhora considerar que es tracta d'un presumpte cas de corrupció al qual cal posar llum. En els últims dies la CUP ha expressat una posició similar, tot i que aquest dijous no s'ha hagut de pronunciar perquè no participa en aquesta comissió.

Borràs, però, sempre ha negat les irregularitats. "No soc culpable", va dir la setmana passada quan va comparèixer en aquesta mateixa comissió. Des que va esclatar la qüestió, la diputada ha defensat que era un nou cas de "repressió" contra l'independentisme. Segons fonts parlamentàries citades per l'ACN, JxCat ha presentat un vot particular davant la comissió, ha assegurat que Borràs no ha tingut "un procés amb les degudes garanties" i ha criticat que el que vol la justícia es que s'investigui "una persona, no uns fets o indicis delictius concrets". Ha sigut rebutjat.

La decisió definitiva del Congrés per decidir si s'aixeca la immunitat de Borràs es prendrà dijous vinent, 25 de juny, quan el ple votarà –a porta tancada i amb vot secret– el dictamen. El resultat, tanmateix, està ja definit: el PSOE, el PP, Cs i Vox tornaran a votar-hi a favor i, per tant, el suplicatori prosperarà. Llavors també s'hi afegirà Podem, malgrat que avui s'hagi abstingut. Fonts del grup lila consultades per l'ARA han explicat que avui han optat per l'abstenció per criticar el "tempo" del procediment, que ha continuat malgrat el "context excepcional de l'estat d'alarma". Quan arribi a ple, però, votaran que sí.

Les converses a tres bandes

Per tant, el punt de tensió ara mateix no és el resultat de la votació de la setmana que ve, sinó si l'independentisme sabrà trobar una posició comuna. Des de fa dies JxCat, ERC i la CUP negocien una posició conjunta, però no troben la tecla. Com va avançar l'ARA, la setmana passada JxCat va oferir als altres dos partits no participar en la votació quan arribi al ple. ERC va dir que s'ho pensaria, i és el que ha acabat fent avui a la comissió. Tot i això, fonts republicanes asseguren que encara no han decidit què faran dijous que ve. La CUP, en canvi, va demanar a Borràs que renunciés a l'escó. Consideren que seria la manera que no fos jutjada pel Suprem –perquè perdria l'aforament– però que, alhora, el cas pogués ser investigat per la justícia ordinària. Borràs va assegurar que no ho faria.

ARANWS20200612_0083La CUP proposa a Borràs que deixi l'escó per esquivar el Suprem i ella ho descarta

stats