POLÍTICA
Política 02/11/2013

Duran carrega contra Junqueras per la pregunta de la consulta

El líder d'Unió l'avisa que la pregunta serà la que pactin els partits i no "el que vulgui ERC". Se sent al·ludit quan Junqueras sense citar-lo parla de "nous i vells 'establishments'", i afirma que és "fals" que ell vulgui plantejar més d'una pregunta

Ara
2 min
Josep Antoni Duran i Lleida durant la reunió de l'executiva de CiU.

BarcelonaEl portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha tornat a sortir a la palestra per marcar territori en la negociació de la pregunta de la consulta d'autodeterminació. Després que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, advertís ahir davant els "vells i nous 'establishments'" que els republicans no pensen aigualir el referèndum sobre la independència política, el líder d'Unió diu aquest dissabte al seu Twitter que és "fals" que hagi plantejat més d'una pregunta, malgrat que no fa cap referència a la multiresposta que defensa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El que dic és que el que s'hagi de preguntar sigui fruit de l'acord entre CDC, ERC, Unió i ICV. No el que vulgui ERC", ha etzibat el líder democristià. Unió i ICV volen evitar que la consulta sobre la independència pregunti directament sobre la independència, i busquen fórmules com "estat propi" o "estat sobirà" que permetin obrir la porta a una confederació o federació amb Espanya.

L'ofensiva tuitaire de Duran ha seguit al llarg de tot el matí per acusar Junqueras de "trencar" el consens. "Tots hem d'entendre que unitat i generositat han de permetre a la comissió del #dretadecidir i al President formular una consulta incloent i transversal", ha etzibat, per continuar: "No es pot trencar un consens que el Parlament aprovà. No pot un partit, ERC o un altre, dir que la pregunta ha de ser sí o sí la que ells volen".

El democristià recorda que, a criteri seu, "ERC ha trencat dos cops a Madrid l'esperit unitari del Parlament, defensant amb Amaiur i BNG el dret a l'autodeterminació i anunciant després la pregunta". Es refereix a la intervenció del portaveu d'ERC de Madrid en què proposava com a possible pregunta la mateixa que plantejarà Escòcia als escocesos. Però els tuits de Junqueras han irritat Duran: "Ara el president d'ERC torna a trencar l'esperit unitari del Parlament des d'aquí".

"El nou i el vell 'establishment'"

El cert, però, és que Junqueras no es va referir explícitament a Duran, sinó que el líder d'Unió s'ha sentit al·ludit quan el líder d'ERC advertia als "nous i vells 'esblishments'" que es quedaran sols si "volen imposar preguntes arbre, gens clares i poc explícites". Encara més, per Junqueras, els que "vaticinen que ERC es quedarà sola defensant una pregunta clara amb resposta explícita" no tenen en compte i "obliden que també hi haurà gran part de CiU i d'ICV, molts socialistes, tota la CUP, l'ANC i tots els de la via catalana".

stats