Política 20/10/2018

Iglesias trasllada la pressió a Sánchez des de Lledoners

Junqueras deixa clar a Podem que si la Moncloa no fa un “gest de categoria” amb els presos no negociarà

Ot Serra
4 min
Pablo Iglesias, Lucía Martin i Jaume Asens entren a la presó de Lledoners

Sant Joan de VilatorradaPedro Sánchez reclamava protagonisme dijous a poques hores de la visita de Pablo Iglesias a Oriol Junqueras, i feia saber al líder de Podem que “els pressupostos del govern els negocia el govern”. Dit i fet, ahir ERC i Podem van coincidir a traslladar tota la pressió al president espanyol després de més de dues hores de reunió a Lledoners. El president d’ERC va traslladar a Iglesias que el seu partit no s’asseuria a negociar si no hi ha un “moviment de categoria” de l’executiu socialista amb els presos. I, amb menys concreció, el secretari general del partit lila va instar Sánchez a “moure’s” després que Podem ja hagi fet “el que li toca” per a la distensió i perquè es pugui parlar “de tot”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Sánchez sap què ha de fer”. Amb aquesta misteriosa frase Iglesias va donar a entendre que hi ha una fórmula per desencallar el majúscul repte del president del govern espanyol: aprovar els pressupostos d’un PSOE que va avalar l’aplicació del 155, la dissolució del govern de la Generalitat i només ha fet tímids retrets a l’empresonament dels líders dels partits dels quals ara necessita els vots. Però ahir Iglesias i el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà -que va parlar en nom de Junqueras després d’assistir també a la reunió a la presó juntament amb el president del grup republicà al Parlament, Sergi Sabrià-, van donar a entendre que era possible que aquests comptes tiressin endavant si Sánchez es movia. “ERC no seurà a cap taula de negociació pels pressupostos si no es donen les condicions adequades per fer-ho”, va apuntar Tardà, i a continuació va aclarir que aquests requisits passen perquè Sánchez, que és qui té la “clau”, faci un gest amb els presos.

Tardà va fer bons els pronòstics i es va limitar a posar en boca de Junqueras el que ell mateix ja havia anat reiterant els últims dies sobre la posició d’ERC. “Hem sigut transparents”, afegia el diputat, per bé que no va concretar com s’ha de traduir el moviment que hauria de fer el govern espanyol. “Enteníem que la millor manera és que el govern insti la fiscalia. Considerem que l’article 4 apartat 8 del seu estatut permet fer-ho”, va afirmar, però va obrir la porta que l’executiu busqui una fórmula per acontentar els represaliats. “En tot cas, qualsevol moviment que faci el govern espanyol l’analitzarem”, va assegurar, i es va atrevir a vaticinar que l’executiu de Sánchez “està mesurant els pros i els contres” de fer algun gest.

Qui sí que va explicitar un possible moviment que podria satisfer els republicans va ser el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que ahir al matí en una entrevista a la SER exposava la idea d’instar l’Advocacia de l’Estat a moure fitxa en la causa al Tribunal Suprem, malgrat que aquesta acusació només s’ocupa de la part de malversació i no de la rebel·lió.

La petició dels republicans, que també comparteix el PDECat, és l’obstacle principal perquè els desitjos de Sánchez amb els pressupostos siguin realitat. I tot i que Iglesias va coincidir que encara no es donaven les condicions per parlar a fons de comptes amb ERC, el dels presos també és un punt que, fins ara, l’allunya dels republicans. A les portes de Lledoners després de saludar els presos polítics que hi ha -tots excepte Dolors Bassa i Carme Forcadell, que són en altres centres catalans-, Iglesias va evitar respondre si Sánchez havia d’intervenir-hi a través de la fiscalia, però només unes hores abans havia desaconsellat aquesta idea i refredava les aspiracions independentistes. En una entrevista al matí a Antena 3 va assegurar que ell no instaria Sánchez a fer cap gest amb el ministeri públic, i a més va opinar que no era “sensat” perquè seria perjudicial per als presos.

Una tesi semblant a la que va exposar el tercer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, també present en la trobada a Lledoners juntament amb la portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Lucía Martín. En una entrevista a la SER Catalunya, Asens va avisar que si no s’aproven els comptes espanyols Sánchez es veuria abocat a convocar eleccions anticipades i que això podria allargar el judici. Per tant, els líders del Procés continuarien en presó preventiva. El futur per als líders independentistes, amb tot, no és gaire més esperançador si el judici se celebra aviat perquè es preveuen condemnes de presó i, per això, els mateixos advocats dels implicats estan fent mans i mànigues al Tribunal Suprem per allargar els tràmits i que el judici arribi com més tard millor.

Més enllà d’això, Iglesias sí que va reconèixer que la pilota era a la teulada del president espanyol i li va recordar les paraules que ell li havia dedicat des de Brussel·les. “Ara al govern li toca negociar en nom del govern, i s’ha de moure”, va expressar, després de presumir que ell ja havia complert amb el seu paper posant les bases perquè es pugui donar el “diàleg”.

Un acostament de futur

En l’entrevista ahir d’Antoni Bassas al portaveu de Catalunya en Comú que publica avui l’ARA, Joan Mena no descartava que es pogués produir un “anunci” després de la reunió a Lledoners. Si bé és cert que de la reunió no en va sortir cap pacte explícit, sí que es va poder intuir una encaixada de mans entre els màxims dirigents de dues forces amb voluntat d’entesa en el futur, ja sigui per als comptes de la Generalitat o per a un possible pacte postelectoral a l’Ajuntament de Barcelona. “La reunió ha anat molt bé, l’acord amb ERC és ampli”, va concloure Iglesias en referència a mesures econòmiques i de drets civils i polítics. En una línia semblant, Junqueras hi va dir la seva a través de Twitter: “Agraïts per la visita. Constatem les diferències que ens separen però també les moltes coses que ens uneixen”.

Amb el focus posat a la presó, va quedar en un segon pla la reunió “cordial” que van mantenir el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la ministra d’Economia, Nadia Calviño, a Madrid. ERC manté la voluntat d’establir aliances amb altres forces del sobiranisme i fins i tot bastir ponts amb el PSC al Parlament. Per assegurar la legislatura de Sánchez, amb tot, falta un pas més. El president espanyol ja sap quina és la condició.

stats