Política 01/07/2015

Junqueras s'obre a fer un pas enrere per una candidatura unitària sense polítics

Cop d'efecte del president d'ERC, que formula una contraoferta a la proposta de Mas

Ara
2 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras / ARA

BarcelonaCop d'efecte del president d'ERC, Oriol Junqueras, davant el debat al voltant de la llista o llistes que haurien de concórrer al 27-S. Junqueras ha dit que està disposat a fer un pas enrere i avalar una candidatura unitària formada exclusivament per personalitats de la societat civil i sense presència de cap polític, tampoc del president de la Generalitat i líder de CDC, Artur Mas. Amb aquesta contraoferta, el líder republicà redirigeix la pressió cap a Mas i CDC, que hauran de respondre si també estan disposats a fer un pas enrere després que el president instés les entitats de la societat civil a prendre la iniciativa també electoral per conformar una llista transversal "amb el president" per reforçar el caràcter plebiscitari del 27-S.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si el conjunt de la societat civil fes una proposta d'aquest tipus, en què només hi hagués persones de la societat civil, sense polítics, i tothom ho acceptés, també ho acceptaríem. Serem els primers d'acceptar-ho, si cal", ha dit Junqueras en declaracions al programa 'La Brúixola' d'Onda Cero. Ha refermat, però, el seu compromís amb els acords del 14 de gener amb Mas, l'ANC, Òmnium i l'AMI per concórrer al 27-S amb llistes diverses, si bé s'ha obert per primer cop a analitzar un eventual nou escenari per garantir la victòria el 27-S. La millor fórmula crec que és la pactada el 14 de gener. Ara, si el conjunt de la societat civil planteja una fórmula alternativa, una llista només de la societat civil, sense polítics, Oriol Junqueras i els diputats d'ERC segur que no serem un obstacle", ha afirmat.

Govern per fer la transició a la independència

Junqueras ha detallat que aquesta llista hauria de tenir l'encàrrec de "culminar les estructures d'estat, declarar la independència i entenc que després hi hauria eleccions constituents". "Si és per això, per fer la independència, tindrà tot el nostre suport", ha insistit.

El líder dels republicans també ha considerat que, en cas que el president del govern espanyol convoqués les eleccions per al mateix 27 de setembre, això no hauria de fer "renunciar" ni "cedir", de manera que caldria mantenir la data. Perquè considera que de fet és ben previsible que el govern espanyol del PP posarà totes les dificultats possibles a l'avenç de l'independentisme. "Si ho volen fer, és la millor demostració que seran unes eleccions decisives, plebiscitàries, en què caldria triar entre el model d'Espanya que no canvia mai, que té un model de pensions insostenible, té un deute inassumible, o un nou estat, una República, que genera prou recursos per assegurar pagament de pensions", ha argumentat.

També ha advertit a Podem que "la millor garantia per al 'sí se puede' és la independència". "Tots els que tinguin esperances de canvi han d'aprofitar totes les oportunitats, i allò que ho canvia tot de debò és la independència, si no ens hauran d'explicar per què és millor una monarquia espanyola que una República Catalana", ha etzibat.

stats