DEBAT D'INVESTIDURA
Política 10/11/2015

Iceta a Artur Mas: "El seu moment polític ha passat"

El líder del PSC lamenta que el candidat de Junts pel Sí no estigui treballant per construir un "govern de tots els catalans"

Sara González
3 min
Miquel Iceta, del PSC, en el debat d'investidura al Parlament / PERE VIRGILI

BarcelonaNi vot a favor ni abstenció. El líder del PSC, Miquel Iceta, ha deixat clar que els seus 16 diputats no donaran suport ni facilitaran la investidura d'Artur Mas com van fer els socialistes l'any 2010. "El seu moment polític ha passat", ha sentenciat. Segon el dirigent socialista, Catalunya ha perdut cinc anys en els quals amb Mas com a president no s'ha aconseguit "l'avenç que el país reclama i necessita". En el seu discurs, Iceta ha volgut deixar clar que no es dóna el context adequat perquè els socialistes estenguin la mà com ha fet en altres ocasions, especialment després de la declaració de ruptura aprovada aquest dilluns. "Nosaltres diem no a la independència, no a la il·legalitat i no a vostè com a president", ha dit ras i curt per concloure la seva intervenció. Per als socialistes, l'aprovació de la resolució de ruptura és "posar en safata" al govern espanyol l'atac al procés -en previsió a la resposta que el govern espanyol donarà a la declaració d'ahir-. L'"única explicació" que troba Iceta al que considera una cessió de Junts pel Sí a la CUP és "acostar-se a una investidura que és tan llunyana com ahir".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per argumentar que aquesta vegada el PSC no pot oferir el seu ajut per facilitar la governabilitat de Catalunya, Iceta ha assenyalat Mas com "el responsable directe del disbarat" que, al seu judici, suposa l'aprovació de la declaració de ruptura. Una "sortida de la legalitat" que ja ha avisat que la seva formació combatrà a "peu i cavall". En aquest sentit, el primer secretari del PSC ha lamentat que el candidat de Junts pel Sí estigui disposat a fer "qualsevol cosa" per tal de ser president. Primer, a anar de número quatre en una llista -una qüestió que ha afirmat que li va "doldre"-. Després, a acceptar una "presidència disminuïda" per aconseguir un acord amb la CUP. "És obvi que vostè no busca el nostre suport. Seria una manca de coherència explorar una col·laboració que la declaració al Parlament d'ahir fa impossible", ha afirmat el líder del PSC.

Arribats a aquest punt, Iceta considera que Mas ja ha renunciat a fer un discurs adreçat a tots els catalans per construir un govern en què sentin representats tant els independentistes com els que no ho són. "Vostè volia convèncer la CUP i no ho ha aconseguit", ha advertit. També ha negat que l'anomenat procés sobiranista depengui d'una sola persona ja que, si fos així, la seva "fragilitat" com a candidat a presidir la Generalitat "seria espectacular". Iceta, però, no s'ha estat de subratllar que en els darrers cinc anys Mas ha perdut suports i li ha recordat que no pot dir que els 62 diputats que té ara Junts pel Sí representin el mateix suport que CiU va obtenir l'any 2010. "Els 62 diputats del 2010 eren tots de CiU. Després va passar a tenir-ne 50 i ara una trentena són de CDC. Alguna cosa està passant", ha alertat. En aquest sentit ha criticat s'hagin fet tres eleccions al Parlament en cinc anys: "Vostè està dopat a l'avançament electoral".

Reactivació econòmica i reforma constitucional

Davant la "independència exprés" que proposen Junts pel Sí i la CUP, Iceta ha defensat com a prioritats la reactivació econòmica i la creació de llocs de treball i la resolució de l'encaix de Catalunya a Espanya per la via del diàleg. La solució, ha insistit un cop més, és una reforma constitucional que haurà de ser sotmesa a referèndum, a més d'una millora del finançament i la resolució dels 23 temes pendents que Mas va posar sobre la taula de Mariano Rajoy.

stats