Política 20/09/2018

"Colpistes", "nazis", "germen" o "virus": alguns dels insults contra l'independentisme en un xat entre jutges

El CGPJ evita pronunciar-se sobre el cas i assegura que no ha rebut cap queixa formal sobre les desqualificacions

Ara
2 min
Lesmes, en una imatge d'arxiu

Barcelona"Colpistes", "nazis", "germen" o "virus". Aquests són alguns dels insults que apareixen contra l'independentisme i els seus dirigents en un fòrum de jutges i magistrats de tot l'Estat emparat pel servidor del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Segons ha revelat 'Eldiario.es' i 'El món', en aquest xat (una espècie d'intranet) diversos jutges i magistrats han reproduït comentaris ofensius cap als dirigents independentistes des de l'1 d'octubre fins ara, i s'ha comparat el que passava a Catalunya amb el nazisme. "Amb els colpistes no es negocia ni es dialoga", s'assegura en un dels missatges als quals han tingut accés aquests digitals. Durant les converses es parla de "germen independentista", i un dels magistrats fins i tot diu que va marxar de Catalunya perquè "no inoculessin el virus de l'odi" en el seu fill. Altres mostren la seva preocupació per la crisi a Catalunya, però sense fer comentaris ofensius. "És d'esperar que els sediciosos catalans els tractin a la presó com a Tejero", assegura un altre comentari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El CGPJ no s'ha posicionat sobre el contingut dels correus i afirma que encara no ha rebut cap queixa formal sobre les desqualificacions a l'independentisme. Segons l'ACN, fonts de l'òrgan expliquen que, en cas que n'arribin se seguirà el procediment habitual de tramitar-les a través del promotor de l'acció disciplinària. Tampoc han fet valoracions sobre la compareixença del president Torra, que ha demanat la dimissió del màxim responsable del jutges, el president del CGPJ i del Suprem, Carlos Lesmes.

Per la seva banda, el PDECat ja ha demanat la compareixença urgent de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, i portarà els correus a la fiscalia. La formació considera "gravíssimes i aberrants" les revelacions, que certifiquen la "persecució ideològica" de l'independentisme i la "total indefensió i inseguretat jurídica a l'Estat". Així, demanen l'"anul·lació immediata" de la causa judicial contra el Procés.

Doble vara de mesurar

Les paraules d'un altre jutge en un espai similar ja van servir per obrir una causa a la fiscalia. En aquell cas va ser el ministeri públic qui va denunciar el jutge Federico Vidal perquè en un xat va titllar de terroristes uniformats els policies que van actuar l'1-O. En aquell moment la comissió disciplinària del CGPJ va culpar Vidal i el va multar amb 600 euros perquè va considerar que els missatges eren una falta greu de consideració a la policia judicial.

stats