Política 05/10/2016

"Aquí no hem vingut a fer propaganda, hem vingut a parlar del país", el discurs de Puigdemont en deu frases

En un discurs sense gairebé al·lusions al referèndum, el president de la Generalitat situa els pressupostos i l'estat propi com les principals eines per garantir el progrés

Gerard Pruna
2 min

BarcelonaUna setmana després de superar la qüestió de confiança, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha tornat a pujar al faristol del Parlament per veure's les cares amb els grups de l'oposició. En aquest cas, per afrontar un debat de política general que el Govern encara amb l'objectiu de desmuntar les crítiques d'aquells que diuen que només es parla del procés sobiranista -el discurs de Puigdemont s'ha centrat en altres àmbits-, però que servirà també per concretar l'aposta de l'executiu per celebrar un referèndum i per intentar arribar als 83 vots a favor del dret a decidir. Aquestes són les deu frases principals que ha deixat el discurs inicial del president de la Generalitat:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. "Els 400.000 catalans que agafen el tren cada dia no es mereixen els retards i incidents continus per incompliments de promeses fetes i mai dutes a terme"

2. "A Catalunya no hi ha fuita d'empreses, en l'últim any van sortir de Catalunya 941 empreses, menys de les que van marxar de Madrid, que a més té un teixit empresarial més petit"

3. "Poder disposar dels nostres recursos és clau per dedicar-nos a la transformació de la nostra economia, garantir el benestar de la societat i millorar les nostres institucions"

4. "No hem adoptat el model de FP bàsica de la Lomce perquè estigmatitza la FP i la considera l'abocador del fracàs escolar"

5. "No entenem certs atacs a un model [la immersió lingüística] que dóna bons resultats, i més quan Catalunya se situa per sobre de la mitjana de l’estat espanyol en coneixement de la llengua castellana. [...] Els fets són els fets, la realitat és la realitat i la propaganda és una altra cosa. Aquí no hem vingut a fer propaganda, hem vingut a parlar de la política del país"

6. En un estat normal es buscarien solucions als conflictes, les persones s'asseurien a dialogar i negociar, es teixirien complicitats i consensos. En canvi, el que ens trobem és la voluntat de silenciar memòries, d'utilitzar els tribunals, de retocar la història en els llibres de text i a vegades de tornar a temps passats"

7. "L'estat propi és la millor garantia per desenvolupar les polítiques socials que es mereixen els nostres ciutadans. Mentre no hi arribem, seguim treballant per fer any rere any uns pressupostos que dediquin el percentatge més alt a polítiques socials"

8. "Ens cal un país net de corrupció. [...] Volem una administració que sigui sempre com un edifici de vidre, amb parets transparents i sota la mirada sempre de la ciutadania"

9. "L'estat espanyol segueix amb la seva dinàmica de no permetre als Mossos participar a Europol i la Interpol, de no traspassar el deute per ampliar la plantilla. I això sí que repercuteix en la seguretat dels ciutadans, i és per això que volem tenir un estat propi”

10. "Som en un moment transcendental de la nostra història. I a diferència d'altres èpoques i altres moments destacats, avui les decisions es prenen votant. I el futur de Catalunya l'han de decidir els catalans i les catalanes amb el seu vot, pel nostre bé i el dels nostres fills"

stats