Política 02/06/2015

Rivera es reuneix amb Rajoy i Sánchez, per separat, per a parlar de pactes postelectorals

El líder de Ciutadans ha dinat amb el president espanyol després de veure's amb el secretari general del PSOE

Joan Rusiñol/europa Press
2 min
El líder de C's, Albert Rivera, s'ha entrevistat amb els líders de PP i PSOE. EFE

MadridEl líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha mantingut aquest migdia una reunió amb el president el govern espanyol, Mariano Rajoy, a la Moncloa, en què han analitzat la situació política espanyola després del 24-M, segons ha explicat la formació catalana en un comunicat i ha confirmat a l'ARA un portaveu de la Moncloa. Abans, s'havia entrevistat amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. En els dos casos, era la primera vegada que mantenien una trobada formal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons C's, les reunions s'han fet "en un clima d'absoluta cordialitat" i han servit per "comentar la situació política d'Espanya a nivell general". Rivera els ha traslladat que els eventuals pactes postelectorals autonòmics i municipals s'han de debatre a cada territori.

En les entrevistes, també abordat la situació política a Catalunya i "com pot quedar el panorama català" després de les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre.

Pel que fa al govern espanyol, el secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, va assegurar ahir dilluns que no tenia constància de la data en què es produiria aquesta cita però va demanar que no es "malinterpretés" si, en comptes de fer-se a la seu del PP es feia a la seu del govern, com finalment ha estat. Ayllón va justificar que en aquesta ronda de contactes post 24-M Rajoy no inclogués Pablo Iglesias perquè "no té sentit reunir-se amb qui no pactarem".

Sobre les aliances amb Ciutadans, el portaveu de l'executiu espanyol va demanar que es facin pensant en el bé comú perquè els "acords basats en consignes no són bons" per a la gent.

La regeneració política, en un lloc destacat

Segons han informat a Europa Press fonts socialistes, aquesta primera trobada entre Sánchez i Rivera s'ha desenvolupat durant dues hores i mitja, i coincideixen amb Ciutadans a qualificar el to de "cordial". La reunió ha tingut lloc a Madrid, en un espai neutral, ja que no ha estat a la seu de cap dels dos partits

A la cita, que té lloc després que la setmana passada tinguessin un primer contacte per telèfon, han parlat "especialment de qüestions relacionades amb la regeneració política".

Des d'un primer moment, Sánchez ha rebutjat pactes globals amb altres partits per encarar la formació de governs. Des mesos abans de les eleccions de maig, el PSOE va deixar la porta oberta a acords amb tots els partits a excepció del PP, les polítiques del qual ha situat com l'enemic a combatre. En la resolució política que van aprovar dissabte passat en el seu Comitè Federal, els socialistes s'han marcat com a objectiu afavorir governs progressistes, que siguin coherents, i han decidit que no entraran a formar part d'ells si no els lideren.

stats