Política 31/03/2014

Rouco Varela alerta que les actituds que van provocar la Guerra Civil "la poden causar" un altre cop

El cardenal arquebisbe de Madrid insta a aplicar la voluntat de concòrdia de Suárez a "les comunitats històriques" durant el funeral d'estat

Acn
2 min
Els reis i els prínceps d'Espanya, amb Rouco Varela, arriben a la catedral de l'Almudena (Madrid), en el funeral d'Estat per Adolfo Suárez | EFE

MadridEl cardenal arquebisbe de Madrid, Antonio María Rouco Varela, ha alertat aquest dilluns durant el funeral d'estat d'Adolfo Suárez que les actituds que van provocar la Guerra Civil espanyola "la poden causar" de nou.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Va buscar i practicar amb tenacitat la reconciliació en el àmbits més delicats de la vida política i social d'aquella Espanya que volia superar per sempre la Guerra Civil: els fets i les actituds que la van causar i la poden causar", ha dit textualment Antonio María Rouco Varela, que també ha destacat que la "concòrdia" va ser possible amb Suárez i s'ha preguntat "per què no ha de ser-ho també ara i sempre en la vida dels espanyols, de les famílies i de les seves comunitats històriques".

Rouco Varela ha fet aquestes manifestacions en la seva homilia en el funeral d'estat d'Adolfo Suárez, que ha presidit el rei Joan Carles acompanyat de la reina i dels prínceps d'Astúries, Felip i Letícia. També hi han assistit tots els membres del govern espanyol encapçalats pel president, Mariano Rajoy. L'únic absent ha estat el ministre d'Economia, Luis de Guindos, que no hi ha pogut participar per motius d'agenda.

La cerimònia religiosa també ha comptat amb l'assistència dels disset presidents autonòmics, entre els quals hi havia el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, i els de Ceuta i Melilla, així com dels tres expresidents espanyols Felipe González, José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero. El Congrés i el Senat han estat representats pels seus presidents, Jesús Posada i Pío García Escudero.

A més, una quinzena de dirigents internacionals han volgut ser al funeral del primer president de la democràcia, entre els quals hi havia el polèmic president de Guinea, Teodoro Obiang, el vice primer ministre britànic, Nick Clegg, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, el vicepresident argentí, Amado Boudou, el primer ministre del Marroc, Abdelilah Benkirane, o el vice primer ministre portuguès, Paulo Portas, entre d'altres.

En total, hi han assistit prop de 300 autoritats i familiars d'Adolfo Suárez, i la resta, unes set-centes persones més, han estat ciutadans que han fet cua a les portes de la catedral de l'Almudena de Madrid hores abans de l'inici de la cerimònia per poder accedir al temple.

stats