Política 19/02/2020

Pols entre Torra i Sánchez per la data de la taula de diàleg

El president espanyol proposa que sigui dilluns i Presidència lamenta que actuï unilateralment

Mariona Ferrer I Fornells / Quim Bertomeu
4 min
Sánchez i Torra, reunits  a La Moncloa, el juliol del 2018

Madrid / BarcelonaLa constitució de la taula de diàleg està fent aflorar totes les desavinences entre els socis de govern d'una legislatura, la catalana, que té els dies comptats. Esquerra, que va pactar-la a canvi de la investidura, té pressa perquè es constitueixi al més ràpid possible i, sobretot, abans d'acabar el mes –el límit que va posar Sánchez en la reunió amb Quim Torra–, mentre que Junts per Catalunya creu que la prioritat no és la data sinó el contingut. Davant la falta d'acord amb el president de la Generalitat i després de parlar amb els republicans, el seu soci prioritari, la Moncloa ha decidit aquest dimecres entrar en joc i proposar el dilluns que ve, 24 de febrer, per constituir la mesa. Tant l'equip de Sánchez com Esquerra consideren que Junts per Catalunya està utilitzant una tàctica dilatòria amb finalitats electoralistes. L'anunci ha fet enfadar l'entorn de Torra, que ha lamentat que la Moncloa hagi decidit anunciar la data de manera "unilateral" sense tenir una resposta en ferm de Presidència. Recorden que fins ara totes les cites s'havien consensuat prèviament.

De moment la taula de diàleg continua en l'aire i no està clar que s'acabi celebrant dilluns perquè fonts de Presidència apunten que Torra té l'agenda complicada. Tampoc estan clars els assistents ni els temes que s'han de tractar. Estan confirmats tant Sánchez com Torra, a més del líder d'Unides Podem i vicepresident segon Pablo Iglesias. També es compta amb la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i podria ser-hi el ministre de Sanitat i membre del PSC, Salvador Illa. No hi ha més noms, en canvi, per la part de la Generalitat, a més del del vicepresident Pere Aragonès. Per al govern espanyol, l'objectiu és que avanci al més ràpid possible per no minar més les relacions amb Esquerra, a qui necessiten per als pressupostos generals de l'Estat. Tot i estar molestos amb les formes del PSOE, des de l'entorn de Torra es nega que es vulgui retardar la convocatòria de la taula de diàleg i s'assegura que si Sánchez volgués es podria fer aquest mateix divendres. Tanmateix, des del Govern tampoc se li ha fet aquesta proposta a la Moncloa.

Versions contradictòries

Durant tot el dia, els actors implicats han airejat versions contradictòries sobre les negociacions dels últims dies. A dos quarts d'onze del matí l'equip del president espanyol comunicava la proposta de data. Ràpidament, Presidència replicava informant que havien rebut una trucada de bon matí del gabinet de Sánchez però que havien demanat "explícitament", per "afavorir el diàleg", comunicar conjuntament la cita un cop acabada de pactar per equips tècnics de les dues parts. Fonts pròximes a les negociacions, però, asseguraven que la Moncloa ja va trucar al gabinet de Torra dimarts a la tarda per sondejar la possibilitat d'una reunió el mateix dilluns i que, davant la falta d'una resposta, s'ha decidit pressionar proposant una data abans que vencés el febrer. Els portaveus al Congrés d'ERC, Gabriel Rufián, i el PSOE, Adriana Lastra, acabaven de tancar una data després de dies de negociacions.

Just després de saber la notícia als passadissos del Congrés, JxCat ha lamentat com havien anat les coses, però no s'ha tancat en banda a acceptar la proposta de la Moncloa. "Com sempre, es fan els anuncis sense tenir pactades les coses", ha lamentat la seva portaveu al Congrés, Laura Borràs. Ironitzant sobre la figura del mediador, ha dit que potser "seria necessari per acordar una cosa tan senzilla com són les dates, que haurien de decidir-se conjuntament i no amb aquestes presses i filtrant-ho a la premsa". L'entorn de Torra considera que és només la Moncloa la que té el febrer "al cap" i vol complir tant sí com no. "Si volgués un acord no ho faria així", afegeixen.

Rufián: "És una bona notícia"

En canvi, Esquerra al Congrés reaccionava de manera diametralment oposada. Rufián ha dit que és una "bona notícia" que la reunió es faci com més aviat millor. Feia dies que Esquerra buscava una data amb el PSOE abans d'acabar el febrer tenint en compte que avui hi havia Consell Europeu a Brussel·les i Pedro Sánchez hi havia d'anar, i que el dissabte 29 hi ha l'acte de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a Perpinyà, on segurament assistirà Torra.

Amb tot, la decisió de Sánchez de fixar unilateralment la data posa Esquerra en un cert compromís. Els republicans volen que la taula es reuneixi com més aviat millor però, alhora, no es poden desmarcar obertament de JxCat, el soci del govern. Altres fonts republicanes consultades per l'ARA evitaven aquest dimecres enfrontar-se a uns i altres i insistien que tenien "plena disposició amb els presidents" per desencallar la situació. "El sit and talk és una prioritat", resumien. "Que es posin d'acord amb la data, que nosaltres ja estem a punt", assenyala un dirigent del partit d'Oriol Junqueras.

Les altres cares de la trobada

Si al final es confirma la data de dilluns, ERC i el PSOE no veuen amb mals ulls que, després de la constitució de la taula de diàleg, es formin altres taules per negociar aspectes concrets, de la mateixa manera que va passar amb la investidura de Pedro Sánchez. S'estudien perfils com el de Rufián o Lastra, com també el del portaveu dels comuns, Jaume Asens, que està assessorant de cara a la taula de diàleg el líder d'Unides Podem i vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, que ja va confirmar que hi assistiria. Precisament Asens, que avui s'ha reunit amb Iglesias per parlar de la taula de diàleg, ha criticat la posició de Torra: "El nostre objectiu es esquivar les mines que va deixant JxCat en el camí d'aquest diàleg". El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, també advertia des de Brussel·les que el problema no el té la Moncloa amb Torra, sinó que qui s'ha de posar d'acord realment són JxCat i ERC. "Si no es posen d'acord, no hi haurà data i no hi haurà reunió", concloïa.

stats