Política 09/10/2014

El TC rebutja la recusació del seu president i d'un magistrat que demanava el Parlament

L'alt tribunal defensa la rapidesa amb què va suspendre cautelarment la llei de consultes i el decret. Assegura que un jutge no pot ser "desqualificat per les seves idees"

Joan Rusiñol
2 min

MadirdEl Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat per unanimitat la recusació del seu president, Francisco Pérez de los Cobos, i del magistrat Pedro González Trevijano que reclamava el Parlament de Catalunya, segons ha informat aquest dijous el TC. La cambra catalana considerava que els dos magistrats no gaudien de la suficient neutralitat per prendre decisions sobre Catalunya, en un moment en què han de decidir sobre la constitucionalitat de la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N. Pérez de los Cobos, de fet, havia estat militant del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'hora de prendre la decisió, el TC considera que les recusacions són "extemporànies". L'alt tribunal retreu al Parlament que es personés a la causa el dia 2 d'octubre, quan va demanar l'aixecament de la suspensió cautelar dictada el dilluns 30 de setembre, però que no va fer cap referència als dubte sobre la "imparcialitat dels magistrats". Les recusacions es van formular el dia 7.

Pel que fa a Pérez de los Cobos, entenen que no poden tornar a examinar els motius que ja van analitzar quan, el setembre del 2013, el Govern i la cambra catalana ja ho van sol·licitar. Al president del TC se li retreu haver estat militant del PP. Assegura que, des del 2006, es manté que no es pot recusar un jutge per tenir "criteri jurídic anticipat" sobre els assumptes que ha de resoldre. El mateix s'aplica a les declaracions que, en el passat, a fet González Trevijano. Afegeix que els comentaris que es posen d'exemple no tenen relació directa amb el 9-N i la llei de consultes catalana.

Defensa de la velocitat

"Ningú pot ser desqualificat com a jutge a raó de les seves idees", afirma el TC, apel·lant a la Carta Magna. Sobre la inèdita velocitat amb què la institució va admetre a tràmit els recursos de l'executiu espanyol, afirmen que no es pot entendre en cap cas com "un indici de manca d'imparcialitat" i asseguren que només respon a la voluntat de "ràpida resolució" de les qüestions que se'ls plantegen.

El TC té sobre la taula els recursos presentats des de Catalunya per aixecar la suspensió a la llei de consultes i al decret de convocatòria del 9-N, però en principi no té previst pronunciar-se al respecte aquesta setmana.

stats