EL PLA B DEL PACTE FISCAL
Política27/08/2012

Les diputacions, la clau per bastir la Hisenda pròpia

L'Estatut ja permet crear l'esquelet d'agència tributària unificant i desplegant totes les competències de la Generalitat en matèria de recaptació

Roger Tugas

BarcelonaConstruir una agència tributària que recapti i gestioni els impostos d'un país és un objectiu a bastament compartit a Catalunya, però també una tasca gens senzilla. I menys encara si es fa pràcticament partint de zero i amb l’oposició de l'Estat, que n'ha exercit la facultat fins ara i que legalment en té les competències. En el full de ruta cap a la Hisenda pròpia d’Artur Mas, però, quasi ningú confia a fer camí de la mà de Madrid, i el Govern cada cop veu més clar que haurà d’avançar de forma unilateral. “Si hi ha entesa serà fàcil, però si no, serà per decisió pròpia”, expliquen a CDC. Així, el Govern estudia fórmules per avançar el màxim de temps en la legalitat i aprofitar estructures existents. La via d'usar les diputacions com a pilar és una de les que pren cos en els despatxos de l’executiu.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, mentre l'Agència Tributària estatal ocupa 3.082 persones a Catalunya, l’Agència Tributària de Catalunya té actualment una plantilla de 351 treballadors i només té presència a les capitals de província. Per contra, les diputacions ocupen 971 persones per recaptar impostos i estan desplegades arreu, atès que recapten la majoria dels tributs locals.

Cargando
No hay anuncios

Podeu llegir la informació sencera a l'ARA Premium.