EL PLA B DEL PACTE FISCAL
Política 27/08/2012

Les diputacions, la clau per bastir la Hisenda pròpia

L'Estatut ja permet crear l'esquelet d'agència tributària unificant i desplegant totes les competències de la Generalitat en matèria de recaptació

Roger Tugas
1 min
QUATRE PRESIDENTS DE CIU  Al capdavant de les quatre diputacions per primer cop hi ha presidents de CiU, tots compromesos amb l'objectiu de la Hisenda pròpia.

BarcelonaConstruir una agència tributària que recapti i gestioni els impostos d'un país és un objectiu a bastament compartit a Catalunya, però també una tasca gens senzilla. I menys encara si es fa pràcticament partint de zero i amb l’oposició de l'Estat, que n'ha exercit la facultat fins ara i que legalment en té les competències. En el full de ruta cap a la Hisenda pròpia d’Artur Mas, però, quasi ningú confia a fer camí de la mà de Madrid, i el Govern cada cop veu més clar que haurà d’avançar de forma unilateral. “Si hi ha entesa serà fàcil, però si no, serà per decisió pròpia”, expliquen a CDC. Així, el Govern estudia fórmules per avançar el màxim de temps en la legalitat i aprofitar estructures existents. La via d'usar les diputacions com a pilar és una de les que pren cos en els despatxos de l’executiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, mentre l'Agència Tributària estatal ocupa 3.082 persones a Catalunya, l’Agència Tributària de Catalunya té actualment una plantilla de 351 treballadors i només té presència a les capitals de província. Per contra, les diputacions ocupen 971 persones per recaptar impostos i estan desplegades arreu, atès que recapten la majoria dels tributs locals.

Podeu llegir la informació sencera a l'ARA Premium.

stats