Política 01/10/2020

Aragonès no trucarà Sánchez per reactivar la taula de diàleg: "No la podem reunir amb les mateixes condicions"

El president en funcions espera repetir el Govern JxCat-ERC i que la CUP s'hi impliqui

Xavi Tedó
3 min
Aragonès espera repetir el Govern JxCat-ERC i demana que la CUP també s'hi "impliqui"

BarcelonaEl vicepresident en funcions de president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat avui que no trucarà al president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, per demanar la reactivació de la taula de diàleg perquè ell no és el president i perquè creu que l'executiu central ja sap quina posició té el Govern. "No trucaré a Sánchez perquè estem en un Govern en funcions", ha assegurat en una entrevista a RAC1. Aragonès ha assenyalat que la taula no es pot reunir "en les mateixes condicions" que fer al febrer perquè qui encapçalava la delegació catalana ha estat cessat pels tribunals. Per a ell el més important és el contingut d'aquesta taula perquè es pugui parlar d'autodeterminació i amnistia i ha dit que "si hi ha contingut concret i possibilitats d'avançar" el treballaran entre JxCat i ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aragonès també ha desvinculat l'amnistia i els indults als presos de l'1-O del possible suport d'ERC als pressupostos generals de l'Estat: "No m'ho plantejo com un intercanvi". Així, ha afirmat que la llibertat no ha d'estar lligada a cap altra qüestió i ha subratllat que ERC negociarà els pressupostos en funció del seu contingut, tot i que ha afegit que si el govern central avança en la desjudicialització i la solució al conflicte ajudarà a un possible suport als comptes. "Negociarem els pressupostos en funció de quin sigui el contingut i en paral·lel seguirem treballant perquè s'activin mesures per a la llibertat dels presos, el retorn dels exiliats i començar a resoldre el conflicte. No és que una cosa depengui de l'altra", ha dit, i ha assegurat que seria estrany que facilitessin l'aprovació dels comptes del govern espanyol si no es va avançant en una solució política.

D'alta banda, Aragonès s'ha mostrat confiat que les divergències entre JxCat i ERC en aquesta legislatura no siguin un obstacle per reeditar el pacte de govern després de les pròximes eleccions. Aquest és el missatge que ha volgut deixar clar avui el vicepresident en funcions de president, que ha afirmat que espera que després dels propers comicis es repeteixi l'executiu de coalició amb les dues grans forces independentistes al capdavant i que la CUP també "s'impliqui en la governabilitat".

"El Govern d'ara s'hauria de tornar a repetir i sumant", ha dit en una entrevista a RAC1 per sentenciar que el seu objectiu és que hi hagi un "Govern independentista". En qualsevol cas, també ha apostat per reeditar pactes amb els comuns, com el dels pressupostos de la Generalitat del 2020, per teixir aliances amb el sobiranisme. Aragonès sí que ha tornat a rebutjar la possibilitat de formar govern amb el PSC en la pròxima legislatura: "És impossible", ja que argumenta que ERC vol fer un govern independentista i sumar a qualsevol partit que defensi el dret a l'autodeterminació i l'amnistia, cosa que els socialistes rebutgen. "Iceta no ha estat capaç ni de visitar els presos", ha etzibat amb un to contundent.

Preguntat per quan seran les eleccions, ha sostingut que és una "qüestió de calculadores" pels terminis marcats per la llei de presidència, però ha assenyalat que seran la primera quinzena de febrer i que confia que s'aconseguirà que es facin en diumenge. No ha volgut concretar si en aquestes eleccions ell serà el candidat d'ERC, ja que argumenta que això ho escollirà el partit, tot i que ha reconegut que està a disposició del que decideixi la formació i que està "disposat a fer el pas endavant".

Sobre si aquests comicis han de ser plebiscitaris sobre la independència, com proposa JxCat, Aragonès ha defensat que com més vegades s'expressa a les urnes la voluntat d'aconseguir la independència millor, però ha matisat que el més important és contrastar les propostes que hi ha des dels diferents partits per avançar cap a la República Catalana i arribar a acords: "Més enllà d'adjectius, l'important són les propostes per avançar".

Funcions de president

El coordinador nacional d'ERC ha explicat que els serveis jurídics de la Generalitat han establert que la millor manera per definir les seves noves funcions, després del cessament de Quim Torra, és que s'erigeixi en "vicepresident en funcions de president", i ha insistit que no hi ha president de Catalunya fins que no el triï el Parlament. "El president l'escull el Parlament", ha conclòs. Per això ha assenyalat que no hi haurà discurs de Cap d'Any i ha reiterat que, tot i que no hagi president, el Govern ha de seguir funcionant per atendre les necessitats de la ciutadania. "No tenim president, però no podem estar sense Govern", ha avisat. Sobre si ell hauria despenjat la pancarta dels presos polítics que ha motivat la inhabilitació de Torra, ha respost que va ser una decisió personal de l'expresident, però ha apuntat que s'hauria "d'haver trobat una altra manera de seguir defensant la llibertat dels presos i els exiliats".

stats