CANVI DE CICLE
Política22/06/2014

"El procés català pot ser també un moviment regeneracionista de tot Espanya": Artur Mas en 10 frases

El president de la Generalitat defensa que les pensions estarien més garantides en una Catalunya independent

Ara

BarcelonaSílvia Cóppulo ha entrevistat aquest diumenge el president de la Generalitat, Artur Mas, a 'El Suplement' de Catalunya Ràdio, on ha parlat majoritàriament de la consulta i del paper que pot tenir Felip VI en el procés, però també de terceres vies, el pacte d'estabilitat amb ERC o la reforma fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Felip VI com a mediador

Cargando
No hay anuncios

"Independentment del que facin ells [els reis d'Espanya], nosaltres mantenim el nostre rumb. Si ajuden a mantenir el rumb, millor, i si decideixen no fer-ho, com el govern espanyol, seguirem el nostre camí".

"Ell és el cap d'Estat i a Catalunya hi ha una majoria de gent que ha deixat de confiar en aquest Estat. No s'hi pot fer front només dient el que diu la Constitució".

Cargando
No hay anuncios

Repercussions de la consulta a l'Estat i terceres vies

"Com a moviment de radicalitat democràtica, el procés català pot ser també un moviment regeneracionista de tot Espanya".

Cargando
No hay anuncios

"[La proposta de Foment de tercera via] és el que hem intentat des de fa 100 anys, cada cop semblava que ho podríem resoldre i la realitat tossuda ha demostrat que no ha estat possible. Cada cop que hi ha hagut un pacte amb l'estat espanyol hi ha hagut un incompliment. Què estem disposats a confiar-li a partir d'ara?".

"[Si arriba una oferta de l'Estat] hem de seure, analitzar l'oferta i pactar l'estratègia fins al 9-N, sempre amb l'objectiu que la ciutadania voti a les urnes. La meva opció és votar també l'oferta de l'Estat".

Cargando
No hay anuncios

Detalls de la consulta

"Si no hi ha una circumstància nova, no hem de canviar la pregunta" [com proposava Núria de Gispert per sumar el PSC al consens].

Cargando
No hay anuncios

"L'hi hem de posar molt difícil a l'Estat perquè no se la pugui carregar jurídicament [la consulta]. Tot i això, sempre ho podrà fer recorrent el decret de convocatòria al TC, que el pot suspendre durant cinc mesos. Hi ha una probabilitat total que la convoqui i molt alta que es faci".

Les pensions en una Catalunya independent

Cargando
No hay anuncios

"El dret a cobrar la pensió està garantit. I si algun dia Catalunya és estat, encara les cobraran més segur".

Una reforma fiscal insuficient

Cargando
No hay anuncios

"No és una reforma, és tocar algunes bonificacions. [...] El problema real és la manca d'eficiència en la recaptació, per això tenim tipus tan alts i s'ingressa tan poc".

Oferta d'ERC per entrar al Govern

Cargando
No hay anuncios

"Com que estem encarant el 9–N i la consulta, estem fent una cosa extraordinària, les decisions les hem de prendre en funció de com encarem aquesta tardor i de com donem la màxima fortalesa a les institucions catalanes. [...] El nostre 'sí' i el seu 'no' han de confluir aquesta tardor per donar fortalesa i solidesa a les institucions del país".