Ayuso torna a la campanya i demana el vot per al PP per treure Catalunya de la "delinqüència"

Alejandro Fernández proposa importar el pla de rescat de la restauració de Madrid a Catalunya

3 min
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, aquest matí a l'acte del PP a Barcelona

BarcelonaRecta final de campanya i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, torna a Catalunya. Al PP veuen en la presidenta madrilenya un actiu i un exemple del model econòmic que volen implantar a Catalunya si arriben a la Generalitat i per això han tornat a convidar Ayuso a Barcelona quan queden només dos dies perquè s'acabi la cursa electoral. Ayuso ha tret pit de la seva gestió de la pandèmia, però sobretot ha aprofitat per carregar contra l'independentisme i presentar-lo com el principal culpable que Catalunya hagi perdut el lideratge a l'Estat. I ha estat contundent. "Estan fent una Catalunya inhabitable, el somni de la independència és un malson", ha començat, tot referint-se "al 3% i al pujolisme", a més de contraposar la política fiscal catalana a la de Madrid. "S'ha de treure Catalunya d'aquesta delinqüència", ha afegit, i ha presentat l'independentisme com el culpable de tot plegat perquè crea, ha dit, un sistema on només es pot viure "acotant el cap, delinquint, expropiant i assetjant els altres".

Ayuso ha distingit entre ser patriota i ser nacionalista. Mentre els primers els ha presentat com a persones que "estimen la terra i la cultura", al nacionalisme l'ha presentat com una manera de "rebutjar l'altre", que sembra "ressentiment, por i complex d'inferioritat". "Són independentistes abans que catalans", ha reblat. Així, la presidenta madrilenya ha continuat el seu discurs assegurant que l'independentisme és una ideologia "totalitària" i que ho "distorsiona" tot: des de les aules, ha dit, fins als mítings polítics. Sobre aquest últim punt, ha retret a ERC que convidi als mítings persones com Arnaldo Otegi, "un etarra a qui reben amb aplaudiments". Tot això, ha insistit, emparat pel president espanyol, Pedro Sánchez, a qui ha acusat d'"abandonar Catalunya". Ayuso ha assegurat que el govern espanyol intenta que "unes comunitats xoquin amb les altres" i no busca "la unió entre comunitats". "El PSOE divideix i empobreix", ha conclòs.

Abans d'acabar, la presidenta madrilenya encara ha enviat l'enèsim dard a l'exministre de Sanitat i candidat del PSC, Salvador Illa, amb qui han tingut enormes discrepàncies durant tota la pandèmia. Ayuso l'ha qualificat com "el pitjor ministre" de Sanitat i li ha retret que "no hagi estat capaç de fer-se una PCR", en referència al debat d'aquest dimarts a la nit a TV3. "El seu únic mèrit és ser català", ha reiterat, poc després de tornar-lo a acusar d'intentar anar en contra de Madrid "per guanyar acceptació" a Catalunya.

El candidat popular, Alejandro Fernández, ha subscrit les paraules d'Ayuso i ha proposat una baixada generalitzada d'impostos a Catalunya per intentar reactivar l'economia, a més d'un pla de rescat per a la restauració i l'oci similar al de Madrid i que passaria, entre d'altres, per ampliar les llicències de terrassa de bars i restaurants. "Em comprometo a treballar amb el mateix esperit que ella", ha promès Fernández. En aquest sentit, ha admès que el Govern, en les últimes setmanes, ja havia fet "una mica d'Ayuso" –"no fos cas que perdés vots", ha etzibat– i havia donat una mica "d'oxigen" a bars i restaurants.

El vot pel PP perquè els madrilenys "triomfin" a Catalunya

Isabel Díaz Ayuso ha defensat haver deixat els bars i restaurants oberts a la Comunitat de Madrid durant la segona onada de la pandèmia i ha presentat la mesura com la "millor ajuda" perquè sobrevisquin. Ho ha contraposat a Catalunya, on ha tornat a atacar la gestió de la pandèmia per part de l'independentisme. "En lloc de convèncer, arrosseguen i dicten", ha afirmat. En canvi, segons Ayuso, a Madrid els catalans que hi viuen "triomfen i són reconeguts". "Espero que algun dia aquí passi el mateix amb els madrilenys", ha acabat.

stats