Política14/03/2016

Canvi de nom, exèrcit català i legalització de les drogues: què pensa la militància de Convergència?

El partit fa públiques les respostes a les primeres 505 enquestes emmarcades en el 'Torn Obert', el procés intern destinat a dissenyar el futur de les sigles

Oriol March

BarcelonaQuè pensen els militants de Convergència? Les enquestes que s'estan fent aquestes setmanes arreu del territori en el marc del procés anomenat 'Torn Obert' serveixen per esclarir-ho. El partit ha fet públics els resultats dels primers 505 qüestionaris que s'han respost arreu del territori, i serveixen per fer una radiografia dels afiliats al partit que lidera Artur Mas en aspectes com la ideologia, les bases organitzatives o bé qüestions més pràctiques com la legalització de les drogues, la dació en pagament, la necessitat de tenir un exèrcit en el cas d'estat independent i la millor manera de sortir de la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'enquesta arrenca amb la definició de l'espai polític que ha d'ocupar CDC. Un 45,3% de militants apunta que ha de ser una formació de centre, mentre que un 31,5% sosté que ha de ser de centreesquerra. Només un 14,5% vol un partit de centredreta. De fet, els afiliats aposten perquè Convergència sigui un espai de confluència ideològic: un 54,9% així ho reclama. Un 28,3% proposa que es defineixi com a socialdemòcrata, i només un 10% vol que sigui liberal.

Cargando
No hay anuncios

Eutanàsia i avortament

Un 64,4% defensa la dació en pagament, un 70,1% rebutja la reforma laboral del 2012 –aprovada gràcies als vots de CiU al Congrés dels Diputats–, un 90% defensa apujar el salari mínim, un 50,1% està a favor de l'eutanàsia "en tots els casos", i un 39% aposta per legalitzar les drogues toves: un 40% es posiciona en contra de permetre tots els psicotròpics, i un 16% està a favor de legalitzar-les totes. En el capítol de drets socials, un 37,6% defensa que els nouvinguts disposin dels mateixos drets que els nadius a Catalunya, mentre que un 42,6% aposta per l'avortament lliure en qualsevol moment de l'embaràs.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la possibilitat que Catalunya tingui un exèrcit en cas de ser independent, un 44,4% defensa que no en tingui de propi però que formi part d'un que sigui supraestatal, i un 24,4% vol que n'existeixi un de català.

Organització

Cargando
No hay anuncios

En les dinàmiques internes, els militants aposten per obrir a tots els militants i no només als delegats els càrrecs escollits al Congrés –el secretari general, per exemple–, i proposen primàries per triar representants institucionals. En referència al nom, un 27,5% sosté que el nom ha de seguir sent Convergència Democràtica de Catalunya, i un 35,2% vol que aparegui 'Convergència' en la denominació. Només un 10,1% s'hi posiciona en contra.