Política 14/03/2016

Canvi de nom, exèrcit català i legalització de les drogues: què pensa la militància de Convergència?

El partit fa públiques les respostes a les primeres 505 enquestes emmarcades en el 'Torn Obert', el procés intern destinat a dissenyar el futur de les sigles

Oriol March
2 min
Artur Mas en el consell nacional de CDC aquest dissabte a Barcelona / MANOLO GARCÍA

BarcelonaQuè pensen els militants de Convergència? Les enquestes que s'estan fent aquestes setmanes arreu del territori en el marc del procés anomenat 'Torn Obert' serveixen per esclarir-ho. El partit ha fet públics els resultats dels primers 505 qüestionaris que s'han respost arreu del territori, i serveixen per fer una radiografia dels afiliats al partit que lidera Artur Mas en aspectes com la ideologia, les bases organitzatives o bé qüestions més pràctiques com la legalització de les drogues, la dació en pagament, la necessitat de tenir un exèrcit en el cas d'estat independent i la millor manera de sortir de la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'enquesta arrenca amb la definició de l'espai polític que ha d'ocupar CDC. Un 45,3% de militants apunta que ha de ser una formació de centre, mentre que un 31,5% sosté que ha de ser de centreesquerra. Només un 14,5% vol un partit de centredreta. De fet, els afiliats aposten perquè Convergència sigui un espai de confluència ideològic: un 54,9% així ho reclama. Un 28,3% proposa que es defineixi com a socialdemòcrata, i només un 10% vol que sigui liberal.

Eutanàsia i avortament

Un 64,4% defensa la dació en pagament, un 70,1% rebutja la reforma laboral del 2012 –aprovada gràcies als vots de CiU al Congrés dels Diputats–, un 90% defensa apujar el salari mínim, un 50,1% està a favor de l'eutanàsia "en tots els casos", i un 39% aposta per legalitzar les drogues toves: un 40% es posiciona en contra de permetre tots els psicotròpics, i un 16% està a favor de legalitzar-les totes. En el capítol de drets socials, un 37,6% defensa que els nouvinguts disposin dels mateixos drets que els nadius a Catalunya, mentre que un 42,6% aposta per l'avortament lliure en qualsevol moment de l'embaràs.

Pel que fa a la possibilitat que Catalunya tingui un exèrcit en cas de ser independent, un 44,4% defensa que no en tingui de propi però que formi part d'un que sigui supraestatal, i un 24,4% vol que n'existeixi un de català.

Organització

En les dinàmiques internes, els militants aposten per obrir a tots els militants i no només als delegats els càrrecs escollits al Congrés –el secretari general, per exemple–, i proposen primàries per triar representants institucionals. En referència al nom, un 27,5% sosté que el nom ha de seguir sent Convergència Democràtica de Catalunya, i un 35,2% vol que aparegui 'Convergència' en la denominació. Només un 10,1% s'hi posiciona en contra.

stats