Política05/02/2016

Un 57,2% dels catalans estan "totalment" o "bastant" a favor de la independència, segons el CEO

Una enquesta sobre xarxes socials i política revela que l'atur és el principal problema, seguit per la insatisfacció amb la política i les relacions Catalunya-Estat

Laia Vicens

BarcelonaEl 57,2% dels catalans estan "totalment" (33,1%) o "bastant" (24,1%) a favor de la independència de Catalunya. Almenys així ho revela el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) en una enquesta publicada aquest divendres. Per contra, el 32% estan "bastant" (10,1%) o "totalment" (21,9%) en contra d'un estat independent. El 6,6% no ho sap i el 4,2% no contesta.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, per a aquest projecte el CEO canvia la fórmula per preguntar sobre la independència. Aquesta vegada ha fet servir: "Pensant sobre la independència de Catalunya, vostè està totalment a favor, bastant a favor, bastant en contra o totalment en contra?", quan normalment el CEO pregunta "Vol que Catalunya esdevingui un estat independent?". Amb la pregunta habitual, més directa, els suports a la independència són inferiors. En l'última onada del CEO un 46,7% dels enquestats es va posicionar en el 'sí' i un 47,8% ho va fer pel no.

Cargando
No hay anuncios

Més unionistes que independentistes a CSQP

Cargando
No hay anuncios

Com és lògic, el suport a la independència és gairebé unànime entre els votants de Junts pel Sí (un 66% hi està "totalment" a favor i un 29,6% "bastant") i els de la CUP (un 43,8% hi està "totalment" a favor i un 47,6% hi està "bastant"), mentre que la preferència per un estat propi és imperceptible entre els votants de Ciutadans i el PP. En creuar les dades de la preferència per l'independentisme i el record de vot, és important destacar el cas de Catalunya Sí que es Pot.

Apel·lats recurrentment perquè participin de l'anomenat procés constituent -aquest divendres l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha obert a unir-s'hi-, és rellevant la xifra que un 28,6% dels votants de la confluència de l'esquerra alternativa aposta per la independència mentre que un 51,8% s'hi mostra "bastant" o "totalment" en contra.

Cargando
No hay anuncios

Un 77% dels joves, a favor

Una de les dades més reveladores del CEO és que el suport a l'independentisme disminueix a mesura que augmenta l'edat dels ciutadans. Així, el 77% dels ciutadans entre 18 i 24 anys estan a favor de l'estat propi, mentre que el suport independentista és del 45,3% entre els ciutadans més grans de 64 anys. Paral·lelament, doncs, mentre només un 11,6% del grup més jove refusa la independència, el percentatge de ciutadans unionistes s'enfila fins al 42,4% amb el grup de més edat.

Cargando
No hay anuncios

Per províncies, el CEO no dóna sorpreses: Girona és el territori més sobiranista, amb un 66,3% a "totalment" o "bastant" a favor d'un estat independent, mentre que a Barcelona, on Ciutadans va guanyar a l'àrea metropolitana el 27-S, el percentatge és d'un 55,4%.

L'enquesta també revela que les dones són més independentistes que els homes: un 58,5% de les dones ho són, mentre que el percentatge és de 55,9% en els homes.

Cargando
No hay anuncios

Altres dades que dóna el CEO és que el 59,4% dels catalans considera que la situació política a Catalunya és dolenta (38,4%) o molt dolenta (21%) i fins al 75% considera que està igual o pitjor que fa un any. Ara bé, el 40% dels catalans són optimistes i creuen que d'aquí un any millorarà.

Política als dinars però no a les xarxes

Cargando
No hay anuncios

Aquesta enquesta del CEO se centra en aspectes sobre les relacions personals i les xarxes socials. Així, és en els dinars familiars (61,7%) i amb amics (59,9%) on els catalans prefereixen debatre sobre la independència, mentre que a les xarxes socials és on menys donen la seva opinió.

Només un 17% ho fan al Facebook i un 10,7% ho fan a Twitter. I això que els catalans pensen molt semblant al seu entorn social: un 64,5% opina el mateix que la seva parella, un 38,4% el mateix que els companys de feina i un 36,5% el mateix que els seus veïns.

Cargando
No hay anuncios

L'atur, el principal problema

Com ahir revelava també el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) en relació als espanyols, l'atur és la principal preocupació per al 33,6% dels enquestats. La medalla de plata se l'endú la insatisfacció amb la política (19%), seguida de molt de prop (un gens menyspreable 18,3%) les relacions entre Catalunya i Espanya.