ONZE DE SETEMBRE
Política 23/08/2012

CDC s'inclina perquè Mas no assisteixi a la marxa de la Diada

CDC s'inclina perquè el president de la Generalitat, Artur Mas, no vagi a la manifestació independentista de l'Onze de Setembre. El partit decidirà dilluns com s'implica en la marxa de l'ANC.

Oriol March
2 min
CDC s'inclina perquè Mas no assisteixi a la marxa de la Diada

BARCELONA.Convergència Democràtica de Catalunya es mira la manifestació de la tarda de l'Onze de Setembre amb una barreja de sensacions al cos. A la militància -i a bona part de l'executiva sortida de l'últim congrés, majoritàriament sobiranista- li ve de gust sortir al carrer i reclamar l'estat propi, però les responsabilitats de govern i els recels d'Unió fan anar el partit amb el fre de mà posat. Segons alts dirigents consultats, CDC s'inclina perquè Artur Mas, president de la Generalitat, no acudeixi a la marxa independentista promoguda per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).

"La convocatòria ve de la societat civil, i Mas ja tindrà el protagonisme als actes institucionals que es facin al matí", asseguren fonts del partit. L'assistència del president a la manifestació va ser apuntada diumenge pel conseller d'Interior, Felip Puig -"Mas sempre ha estat a totes les manifestacions importants, i aquest és un moment transcendent", va assegurar-, però no té el suport unànime del partit. "¿I si la marxa és un fracàs? Des de l'espanyolisme es podria fer servir la imatge d'una manifestació minsa per atacar el Govern i el seu president", reflexiona un dirigent dels nacionalistes, que afegeix que cal anar "amb compte" tenint en compte que la negociació del pacte fiscal arrencarà aviat i que el govern espanyol s'aferrarà a qualsevol detall per tancar la porta, d'entrada, al nou model.

Un altre dirigent assegura que aquesta marxa no és l'adequada perquè el president surti al carrer. "Mas ha de liderar una marxa l'endemà que Mariano Rajoy tanqui la porta al pacte fiscal, no abans", assegura un membre de l'executiva.

Una altra cosa, apunten les fonts consultades de la cúpula convergent, és el grau de col·laboració que CDC tingui a la marxa. La decisió d'acudir-hi oficialment, fent costat a l'organització, la prendrà el secretariat permanent del partit dilluns a la tarda. L'endemà Josep Rull, secretari d'organització dels nacionalistes, es reunirà amb els responsables de l'ANC. "Espero que hi siguem, i amb pancarta pròpia", assegura un altre membre de l'executiva. Totes les fonts consultades donen per descomptada la presència de Rull a la manifestació, que aquest estiu ha defensat reiteradament l'estat propi per a Catalunya de la mateixa manera que ho fa el lema de la marxa.

No hi està confirmada la presència d'Oriol Pujol, secretari general de CDC, però diversos dirigents del partit apunten la seva participació. "Vam sortir del congrés amb l'estat propi al full de ruta, i no hauria de ser estrany que s'hi sumés", apunta un dirigent, que també aposta perquè la delegació convergent sumi gairebé la majoria de diputats que CiU té al Parlament sobre un total de 62.

El Govern estarà "a l'altura"

L'executiu català decidirà durant les pròximes reunions setmanals i de manera "col·legiada" -segons va apuntar el conseller Josep Lluís Cleries- si assisteix a la manifestació. "El Govern estarà a l'altura", va prometre ahir Lluís Recoder, titular de Territori i Sostenibilitat. Recoder també va demanar, en la línia del que va dir Mas a principis d'agost, que la Diada sigui un "clam pel pacte fiscal". El conseller va assegurar que hi ha anat cada Onze de Setembre des del 1976, però que ara és al Govern i que per això espera la pròxima reunió de l'executiu per decidir-se.

stats