Ciutadans ho fia tot a la mobilització del vot unionista

Carrizosa descarta que els resultats del 14-F provoquin la seva dimissió: "No crec que ens portin a fer una reflexió d'aquesta mena"

4 min
Inés Arrimadas i Carlos Carrizosa en l’acte d’ahir.

Conscient de les males perspectives electorals, Carlos Carrizosa i Inés Arrimadas han dedicat tota la campanya a intentar esgarrapar vots de les dues opcions que atrauen més ciutadans en els sondejos: "L'abstenció i els indecisos lideren les enquestes". D'aquesta manera, mobilitzar o fer canviar d'opinió als que tenien previst quedar-se a casa el 14-F és l'objectiu principal dels taronges per salvar els resultats i no fer realitat la baixada sense precedents al Parlament que pronostiquen els sondejos. La retòrica de Cs, doncs, s'ha basat, en la recta final de la campanya, en fer crides a la mobilització del vot unionista. Com? Presentant aquestes eleccions com un tot o res. "Els independentistes no estan mobilitzats després d'una legislatura de retrets, és la nostra oportunitat", ha dit Inés Arrimadas aquest divendres en l'acte final de campanya. Una cloenda que ha funcionat amb connexions per tot el territori –gairebé totes a l'àrea metropolitana– i amb els seus líders repartits per aquests punts. Però si en alguna cosa s'ha centrat l'acte és en la paraula canvi. "Podem treure un diputat més que els separatistes", ha repetit Carrizosa, que ha reivindicat que guanyar-los suposaria un "canvi real que milloraria la convivència". Aquest divendres és l'últim dia per intentar convèncer els electors, i la bossa d'indecisos és la més gran dels últims anys. De fet, Arrimadas els ha interpel·lat directament: "Aquesta indecisió s'ha de dirigir cap a Ciutadans".

Però, realment, quan Ciutadans va a pescar en el mar d'indecisos o abstencionistes el que està fent és recuperar els seus antics votants. Segons l'enquesta del CEO, el 49,21% dels electors que van apostar pel partit taronja ara o s'abstindrien o no sabrien a qui votar. Així, el principal rival d'aquestes eleccions per al partit taronja és que el vot unionista que fa tres anys els va brindar la seva primera victòria ara no es quedi a casa. Recuperar-los o perdre'ls provocaria salvar els resultats o bé caure, tal com indiquen les enquestes, fins a la quarta o cinquena força. "Si et sents decebut pel PP i el PSOE, vota Ciutadans", ha dit aquest divendres Arrimadas.

Els indecisos i els partits frontera

Les paraules de la líder taronja resumeixen la tàctica del partit per atraure els indecisos que abans ja havien apostat per Ciutadans. Si el millor resultat el van obtenir l'any 2017 amb una retòrica agressiva contra l'independentisme, en les eleccions d'enguany han tornat a fer el mateix. En campanya, Carrizosa ha arribat a qualificar els líders sobiranistes d'"èmuls de Trump" o de "nacionalistes ultra". També, si fa tres anys no hi havia lloc per al diàleg i la distensió, ara tampoc. "La solució és guanyar-los i que demanin perdó", ha verbalitzat el candidat taronja en diverses ocasions. Així, fent un remember de l'any 2017, Ciutadans espera tornar a capitalitzar el vot anti-Procés, un tipus d'electorat que s'està dispersant per les diverses formacions unionistes.

El primer front obert dels taronges és el PSC, ja que després d'haver conquerit el seu espai ideològic –també el cinturó vermell– ara l'anomenat efecte Illa amenaça amb tornar-lo a recuperar. Un PSC que segons el CEO agruparia el 4,8% dels antics electors taronges. L'estratègia per no perdre aquests votants ha sigut repetir per activa i per passiva que "un vot al PSOE és un vot a ERC". Aquest dimarts Arrimadas hi ha insistit: "No ens mereixem deixar enrere el Procés i que ens facin el cambiasso per un tripartit". Un PSC a qui critica amb escreix, però que alhora és la seva prioritat per governar. Els altres dos partits amb qui Cs competeix pel vot frontera són el PP i Vox, que entre els dos agrupen, segons el CEO, el 17,4%, dels antics votats de Cs. Després que la primera part de la campanya destaqués per la no-agressió entre la dreta, la confessió de l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, ha convertit la treva en una lluita acarnissada dins del bloc unionista. La tàctica de Cs ha sigut burxar en la corrupció del PP, presentant-se com "l'únic partit net" i acusant la directiva popular actual de "no col·laborar amb la justícia". I a Vox el posa al mateix sac: "Vostè estava cobrant sous del PP quan hi havia Bárcenas", va etzibar Carrizosa a Ignacio Garriga en el debat de TV3.

Els abstencionistes i la por a votar

Si gairebé el 61,9% del votants taronges no saben a qui votar o triaran a una altra formació, l'11,1% s'abstindrà, segons el CEO. D'aquesta manera, recuperar aquests votants és clau. Abans del míting de final de campanya, Arrimadas ho ha intentat. Ha fet una crida a omplir les urnes de paperetes de Ciutadans just després d'haver votat a l'oficina de Correus. Fa una setmana que Arrimadas va escenificar que sol·licitava el vot per correu en la mateixa oficina i, llavors, les paraules al sortir de l'edifici van ser semblants a les d'avui: "Que no es perdi cap vot constitucionalista". Els taronges situen la baixa participació com un factor que pot pronunciar la seva baixada. Dijous, Carlos Carrizosa va dir en una entrevista a RAC1 que la baixa participació afavoria els "extrems" i que els partits "centrals i moderats" com Cs en poden sortir molt perjudicats. També, els taronges repeteixen constantment que els seus millors resultats els van obtenir l'any 2017, quan la participació va establir un nou rècord del 79,09%. Per a ells, doncs, que el vot unionista es torni a mobilitzar és clau i, per aquest motiu, Arrimadas ha sigut l'única líder política que ha escenificat com votava per correu: "Hi ha una forma segura de votar, l'independentisme vol que ens quedem a casa", ha repetit.

L'endemà del 14-F

Què passarà l'endemà del 14-F si es fan realitat els pronòstics de les enquestes i Ciutadans perd més de la meitat dels seus electors? Carlos Carrizosa, almenys, seguirà com a diputat al Parlament. "Tinc un compromís amb la ciutadania", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio aquest divendres. De moment, el cap de llista no valora una retirada perquè no situa en l'endemà dels comicis l'escenari d'una derrota sense precedents. "No crec que aquí a Catalunya els resultats ens portin a fer una reflexió d'aquesta mena", ha apuntat a TV3, quan li han preguntat sobre la possibilitat de dimitir. Que el seu cap de llista ho deixi l'endemà d'unes eleccions, però, no seria nou per al partit taronja. De fet, encara carreguen amb l'herència de la derrota del 10-N, que va acabar amb la carrera política del seu fins llavors president, Albert Rivera. Sigui com sigui, Carrizosa no es vol posar en la seva pell. De moment, i a poques hores dels comicis, confien que les seves crides a la mobilització del vot obtindran resposta.

stats