Un comandament de la Guàrdia Civil destinat a Veneçuela, nou investigat pel cas Koldo

Sánchez limita la trama a un "cas concret de manca d'exemplaritat" mentre el PP no cessa en l'atac a Armengol

3 min
Koldo García sortint de l’Audiència Nacional dijous.

MadridLa investigació judicial del cas Koldo s'amplia. Després de dies d'acusacions contra responsables polítics i de difusió d'indicis que de moment no tenen recorregut penal, el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno, que investiga l'entramat que presumptament es va lucrar amb els contractes de mascaretes, ha fet un nou moviment que implica una persona més. Es tracta d'un comandament de la Guàrdia Civil destinat des de fa poc a l'ambaixada espanyola a Veneçuela i que ha declarat aquest dimecres com a investigat després que fos detingut dilluns a Còrdova, mentre estava de visita a Espanya. Moreno l'ha deixat en llibertat amb mesures cautelars: retirada de passaport i prohibició de sortir de territori espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta detenció s'ha gestat en el marc d'una peça separada dins del cas Koldo que Moreno fins ara havia mantingut secreta per investigar diversos comptes bancaris i fer un registre. El guàrdia civil, R.V., està investigat per delictes d'organització criminal i suborn. Segons el sumari, que recull Efe, els principals investigats per la trama van mantenir converses en què mencionaven una persona vinculada a la Guàrdia Civil que marxava cap a Veneçuela. Durant l'etapa de l'exassessor Koldo García al ministeri de Transports, aquest comandament de la Benemèrita era membre del servei d'informació a Espanya i estava especialitzat en terrorisme islamista.

Sánchez ho limita a un "cas concret"

En paral·lel, la batalla política pel cas Koldo continua, si bé la llei d'amnistia ha recuperat protagonisme en els atacs entre el PP i el PSOE. Els populars han reclamat un dia més la dimissió de la presidenta del Congrés, Francina Armengol. Hi ha posat veu la número dos del partit, Cuca Gamarra, a Telecinco, on ha defensat que l'expresidenta balear "oculta alguna cosa" pel fet de no haver aclarit qui del ministeri de Transports va contactar amb ells per oferir el contracte amb Sociedades de Gestión, l'empresa de la trama, i qui del seu executiu hi va parlar.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet pinya amb Armengol des del Brasil. En una roda de premsa al costat del seu homòleg, Lula da Silva, Sánchez ha admès la "gravetat" de la trama, però ha defensat que es tracta d'un "cas concret de manca d'exemplaritat", a diferència de l'època del PP quan la corrupció estava "institucionalitzada". El cap de l'executiu espanyol ha insistit que la resposta del seu govern ha estat "exemplar i immediata".

Com a contraatac, el PSOE pretén ampliar el focus a casos de compra de material sanitari que esquitxen els populars. Fonts dels socialistes han explicat que estudien demanar que l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, sigui citat a declarar a la comissió d'investigació del Congrés impulsada pel PSOE sobre aquesta mena de contractacions durant la pandèmia. L'Ajuntament de Madrid va comprar material defectuós per valor de 16 milions de dòlars. Dos comissionistes, Luis Medina (germà del duc de Feria i fill de Naty Abascal) i Alberto Luceño, sense experiència en el sector, es van posar en contacte amb un cosí de l'alcalde per oferir els seus serveis i aquest els va posar en contacte amb un alt càrrec del consistori. El cas està pendent de judici.

El PP ja ha advertit que farà contrapès amb la comissió d'investigació del cas Koldo que ha impulsat al Senat, que controla per majoria absoluta. "Farem comparèixer tots els responsables polítics i tots els assenyalats en el sumari", ha avançat el portaveu dels populars al Congrés, Miguel Tellado. Cap de les dues comissions està encara constituïda, però aquestes declaracions d'intencions fan presagiar que les citacions que es facin a una cambra i l'altra serviran de munició en la batussa entre els dos principals partits de l'Estat.

El cessament a Transports

L'endemà que transcendís el cessament d'un càrrec del ministeri de Transports, el del secretari de Ports de l'Estat, Álvaro Sánchez Manzanares, pel cas Koldo, Óscar Puente ha negat que fos per sospites que el vinculin amb la trama o per irregularitats en el contracte de 20 milions d'euros en mascaretes. "No el fa culpable de res", ha dit en declaracions als mitjans, i ha remarcat que Sánchez Manzanares no està investigat.

Ara bé, el fet que mentís sobre els contactes que havia tingut amb membres de l'entramat explica aquesta "pèrdua de confiança" que provoca la seva destitució. Si bé Puente ha afirmat que "només posa la mà al foc per ell mateix", el ministre de Transports ha dit que ara per ara no té "cap raó per cessar cap altra persona".

stats