POLÍTICA
Política 02/07/2012

CCOO també es mulla a favor del concert econòmic

El sindicat se suma al que ja va fer UGT i advoca per una Agència Tributària Catalana que recapti, gestioni i liquidi tots els impostos. A més, adverteix que cal superar el "dèficit fiscal històric" que "debilita l'estat del benestar"

M.colomer / Acn
2 min
Josep Maria Álvarez (UGT) i Joan Carles Gallego (CCOO), defensen el concert econòmic

BarcelonaEl concert econòmic no deixa de guanyar suports a mesura que s'acosta el ple del Parlament que ha de fixar el model que defensarà Catalunya a Madrid. Després de l'adhesió de la UGT, el consell nacional de l'altre sindicat majoritari de Catalunya, CCOO, ha aprovat un document en què reclama la necessitat d'un nou finançament basat en el "concert econòmic solidari" per superar el "dèficit fiscal històric" que "debilita l'estat del benestar" al país. El sindicat advoca perquè "la Generalitat, a través de la seva Agència Tributària" recapti, gestioni i liquidi "tots els impostos"dels catalans i els inspeccioni, en coordinació amb l'agència estatal. De fet, l'aposta de CCOO coincideix en alt grau amb la que van aprovar CiU, ICV-EUiA i ERC en la comissió pel pacte fiscal del Parlament, també en la necessitat que Catalunya tingui capacitat normativa sobre tots els impostos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Comissions defensa que la contribució a la "solidaritat interterritorial" no pot anar en detriment de Catalunya, com passa ara, com destaca el sindicat quan alerta que l'actual model de finançament no respecta el principi d'ordinalitat (que Catalunya no perdi posicions un cop repartida la solidaritat) que recull l'Estatut. També consideren que el pacte fiscal no pot comportar una rebaixa dels impostos, i reclama un nou impost per a les grans fortunes.

Progrés nacional i social

En la resolució, CCOO vincula directament progrés social i progrés nacional, i critica la política de retallades del govern de CiU a Catalunya, i del PP a Espanya. Finalment, el sindicat demana "un compromís ferm" i un "pacte de país" que reculli que els nous recursos que es puguin obtenir garanteixin, entre d'altres objectius, l'estat del benestar. La resolució, feta pública aquest dilluns pel sindicat, suposa el suport públic del sindicat a les aspiracions del president Artur Mas per negociar a Madrid un pacte fiscal. A la vegada, és un element més de pressió al PSC perquè no es despengi en la demanda del concert econòmic.

stats