Els comuns demanen repensar els pressupostos per afrontar les conseqüències de la guerra d'Ucraïna

Fan un balanç agredolç del pacte, mentre que el Govern en defensa el compliment

BarcelonaUna de les clàusules de l'acord de pressupostos del 2022 entre el Govern i els comuns establia que s'havien de reunir periòdicament representants d'una banda i l'altra per fer un seguiment de si s'estava complint el pacte. Aquest dijous s'ha produït la primera reunió i els comuns n'han fet un balanç agredolç: consideren que hi ha conselleries que estan complint i conselleries que no. El més destacat, però, és que demanen introduir modificacions als comptes per afrontar les conseqüències de la guerra d'Ucraïna.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'encarregada d'explicar-se ha sigut la seva líder al Parlament, Jéssica Albiach. Per a ella hi ha un compliment "desigual i asimètric en funció dels departaments". Per exemple, creu que s'està actuant en la bona direcció en matèria de mobilitat, fiscalitat i interior i, en canvi, que hi ha marge de millora en salut i educació. Per exemple, considera que encara no s'ha complert amb la gratuïtat de les escoles bressol en el curs de P2, ni tampoc amb la concreció dels dentistes públics i els psicòlegs públics o la posada en marxa d'una energètica pública.

Cargando
No hay anuncios

Precisament l'energia ha sigut un dels temes de pes a la reunió. Els comuns han demanat apujar un 33% l'impost a les elèctriques, cosa que, segons calculen, revertiria en uns 40 milions d'euros extres per a les arques de la Generalitat. Això, en definitiva, suposaria modificar l'acord dels comptes per un objectiu que el partit d'Albiach veu justificat: fer front a les conseqüències de la guerra d'Ucraïna. Per fer-ho, també considera que s'hauria d'implementar un "escut social" i abaratir el preu del transport públic en plena escalada del preu de la benzina. "Cal un escut social perquè la guerra de Putin no la poden pagar els catalans i les catalanes", ha dit.

L'únic soci pressupostari

Els comuns s'han convertit en l'únic soci fiable del Govern per aprovar comptes. Els seus vots han estat decisius per aprovar els pressupostos del 2020 i els del 2022 –els del 2021 es van haver de prorrogar–, malgrat que el teòric soci prioritari del Govern era la CUP. Precisament el Govern també ha fet balanç de la trobada assegurant, a través d'un comunicat, que ja ha complert amb gairebé el 60% de les mesures del pacte: el 16% ja s'han dut plenament a terme, i el 44% estan en alguna fase d'execució. Tot i això, la Generalitat no ha precisat amb què s'està complint i amb què no. Aquest dijous, però, els comuns s'han mostrat poc bel·ligerants amb els incompliments perquè Albiach ha dit que "només han passat tres mesos" des de l'acord. En tres mesos s'ha de produir una nova reunió i llavors, probablement, demanaran més concrecions.

Cargando
No hay anuncios