Política08/04/2019

Els comuns porten al Parlament una votació per reclamar que el Govern renunciï a la via unilateral

També insten el govern espanyol a rebutjar l'aplicació del 155

Ara

BarcelonaCatalunya en Comú Podem (CatECP) ha registrat aquest dilluns al Parlament una moció perquè el ple de la cambra catalana insti el president de la Generalitat, Quim Torra, a apostar pel diàleg amb l'Estat i renunciar a la via unilateral per sortir del "bloqueig polític" actual. Amb aquesta moció, que pretén crear una agenda de diàleg, els comuns reclamen la "desjudicialització de la política", i també insisteixen a reclamar "la llibertat dels presos polítics" i el reconeixement que només hi haurà solució mitjançant la bilateralitat i un referèndum pactat amb garanties.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També pretenen posar deures al govern espanyol, a qui exigeixen que rebutgi explícitament l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i garanteixi la presència de Catalunya en els organismes europeus i internacionals.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, amb el text que han registrat aquest dilluns, els comuns també reclamen l'establiment d'un nou sistema de finançament a partir de la creació d'una hisenda tributària "pròpia i solidària" basada en el principi d'ordinalitat, així com la derogació de l'article 135 de la Constitució i les dues reformes laborals. A més, en un altre dels punts destaquen el compromís que han de tenir "les forces democràtiques contra les anomenades clavegueres de l'Estat i l'establiment de controls democràtics i transparència institucional". Els comuns demanen prohibir les portes giratòries, un sistema judicial que garanteixi la seva independència, una auditoria de la monarquia i la retirada de les medalles concedides "a Billy el Niño i a altres torturadors del franquisme".

La moció també insta el Govern a fomentar el diàleg dintre de Catalunya i amb la resta d'administracions de l'Estat per "sortir de la situació de bloqueig polític" amb l'objectiu que, amb el diàleg, s'arribi al consens amb la societat catalana.