Política25/03/2020

Cs ofereix "mà estesa" a Torra pel Covid-19 i aparca les crítiques

Iceta recrimina al president català la seva actitud bel·ligerant amb el govern espanyol

Q.bertomeu / N.orriols / A.mascaró

BarcelonaCs ha aparcat aquest dimecres per un dia les seves crítiques habituals al Govern i ha ofert "mà estesa" al president de la Generalitat, Quim Torra, per fer front a la crisi sanitària. Ho ha fet durant la compareixença telemàtica del president i de diversos consellers davant del Parlament. Els taronges aquesta vegada s'han mostrat conciliadors. No hi hagut cartells, ni intervencions abrandades, ni intercanvis de retrets pujats de to. El cap de files de Cs a la cambra, Carlos Carrizosa, ha brindat la col·laboració del seu grup a la Generalitat i s'ha ofert a participar en "totes les reunions telemàtiques que facin falta".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Qui en aquesta ocasió ha liderat les crítiques a l'executiu ha sigut el PSC. L'objectiu fonamental del seu líder, Miquel Iceta, ha sigut defensar la feina que ha fet fins ara el govern central i lamentar que la Generalitat hagi fomentat "picabaralles" sobre qüestions com ara si cal un confinament total o no. "Els governs no han de polemitzar públicament. No és útil per fer front al desànim", li ha etzibat el socialista a Torra. El PP també ha carregat contra el president català. El diputat Daniel Serrano li ha dit a Torra que ja ha demostrat que és "el més separatista de tots", per la qual cosa li ha exigit que es deixi de "politiqueig" i ofereixi només "lleialtat" a la resta d'administracions públiques.

Cargando
No hay anuncios

Per part dels comuns, Albiach ha fet una intervenció més pròxima en el to als taronges que als socialistes i populars. "No és moment de polèmiques", ha resumit. Ha apel·lat a una espècie de solidaritat entre governs, és a dir, a intentar fer comprendre a la població que ni l'executiu català ni l'espanyol podien imaginar-se la tempesta que provocaria el virus: "Cap govern era conscient del que venia". De fet, ha revelat que en l'última reunió presencial entre el Govern i els grups parlamentaris, tot just fa dues setmanes, encara feien broma sobre "si fer dos petons o donar la mà". També ha sigut conciliadora la CUP, que ha començat la seva intervenció assegurant que es posaven "en la pell" del president. Tot i això, Maria Sirvent ha viatjat uns anys enrere per argumentar que alguns dels problemes que ha destapat el Covid-19 són conseqüència de la gestió "neoliberal" que van fer de la sanitat i l'economia Boi Ruiz i Andreu Mas-Colell, exconsellers del Govern (2010-2016).

Crítiques soterrades entre socis

Des d'ERC i JxCat s'ha donat suport al president. "Hem de passar a un escenari de confinament total, només hem de mantenir els serveis essencials. Però el govern espanyol s'hi continua oposant", ha lamentat Sergi Sabrià (ERC), que també ha criticat la "campanya de propaganda" de la Moncloa i la centralització. Al seu torn, el president del grup de JxCat, Albert Batet, també ha donat suport a les mesures del Govern remarcant que "ja fa dotze dies" que Torra va demanar el confinament total.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, també hi ha hagut lloc per a les crítiques soterrades entre socis. ERC a JxCat per la política de l'antiga CDC el 2010 amb les retallades; i JxCat a Esquerra per no haver promogut, com ells, des de l'inici de la legislatura l'adaptació del Parlament a mitjans telemàtics (ho van impulsar per poder investir l'expresident Carles Puigdemont a distància).

Sabrià ha dit que la lliçó és no tornar a fer retallades als pressupostos en serveis essencials. Batet ha assegurat, per la seva banda, que aquesta compareixença del president Torra hauria d'haver estat en un ple telemàtic. "El Parlament no pot quedar confinat, cal que estigui operatiu per donar una resposta ràpida", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

Igualada i l'exèrcit espanyol

Tots els grups han fet propostes i han expressat preocupacions. El PSC, Cs i el PP han coincidit en dues: primer, que els pressupostos de la Generalitat del 2020 són "paper mullat" perquè es van fer abans de la crisi sanitària i cal reformular-los perquè siguin "útils". I, en segon lloc, també han coincidit en reclamar que cal facilitar que l'exèrcit es desplegui per Catalunya sense recances per part de la Generalitat. Sobretot per ajudar a fer "hospitals de campanya". "Deixi's de prejudicis. Tota ajuda és poca", li ha dit Serrano al president.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, els comuns i la CUP han fet un diagnòstic similar en un altre sentit: que la crisi afectarà més els sectors econòmicament més vulnerables. Per això han reclamat intensificar les mesures. "Mai més retallades", ha advertit Albiach, que com Sirvent han demanat prioritzar un pla de xoc social. L'oposició ha proposat a la Generalitat desenes de mesures, com facilitar els tests de detecció ràpida del virus; més ajudes a pimes, autònoms i treballadors, i més "transparència" en les dades d'infectats, sobretot a Igualada, que demà complirà dues setmanes de confinament total. Un clar símptoma que el debat ha estat presidit en tot moment pel fair play és que el mateix Torra ha tancat la seva intervenció agraint el "to constructiu".

Cargando
No hay anuncios

Hi ha hagut un punt que els ha unit absolutament a tots. El dol per les víctimes, el desig d'una recuperació ràpida dels contagiats i l'aplaudiment unànime a l'esforç "titànic" dels treballadors de la sanitat. La sensació, al final, és que no serà l'última vegada que els grups parlamentaris s'hauran de tornar a veure les cares telemàticament.