Política05/12/2016

La CUP creu que ha faltat "més coordinació" en l'acció dels càrrecs electes sobiranistes pel 6-D

ERC, que no comparteix l'opinió dels cupaires, confirma que els càrrecs electes del partit treballaran i atendran les peticions de la ciutadania

Ara

BarcelonaEl portaveu del secretariat nacional de la CUP, Quim Arrufat, ha aplaudit "accions d'alt contingut simbòlic" com l'acció del món local sobiranista, a través de l'AMI, de cara al 6 de desembre. Ara bé, creu que ha faltat "més coordinació" entre els partits: "No queda clar si tothom hi participa o no", ha assenyalat Arrufat en una entrevista a l'ACN.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els 385 electes de la CUP aniran als seus ajuntaments aquest 6-D, en part també perquè és "pertinent" explicar des del món local que la commemoració de la Constitució espanyola no representa "un dia per a la majoria". "Ara no passaria pel sedàs democràtic i representa un règim que ens fa la vida impossible a nivell polític i democràtic, i que volem destituir amb una majoria per obrir el procés constituent", ha conclòs Arrufat.

Cargando
No hay anuncios

Almenys una desena d'ajuntaments catalans obriran la porta el 6-DA diferència de la CUP, ERC no creu que hagi faltat coordinació entre els càrrecs electes el 6-D. Així ho ha expressat el vicesecretari general de coordinació interna, territori i organització del partit, Isaac Peraire, que ha recordat que els 2.500 càrrecs electes republicans -300 dels quals són alcaldes- treballaran aquest dimarts "amb normalitat" com han fet des de fa anys. "Els electes treballarem demà, igual que ho vam fer ahir o el 12-O".

En alguns casos, ERC també obrirà els ajuntaments. És el cas del de Prats de Lluçanès, municipi del qual Peraire és l'alcalde. "Estarem servint a la ciutadania", ha argumentat el republicà, i ha assegurat que qualsevol persona podrà entrar al consistori i fer peticions i qualsevol tipus de tràmits.

Cargando
No hay anuncios

El procés constituent

Al marge del 6-D, Arrufat ha posat en valor que hi hagi una "majoria del 60%" partidària de "destituir el règim vigent" i construir-ne un de nou donant "la paraula a la gent". La via, un procés constituent que, diu, s'aborda massa poc públicament.

Cargando
No hay anuncios

Per això "l'obsessió" dels cupaires és també obrir als ciutadans el debat de la comissió d'estudi del procés constituent al Parlament. I començar per fer-ho des de l'arena municipal. "S'han de desplegar els instruments de difusió, d'acompanyament acadèmic. Se n'ha parlat però s'ha fet molt poc o gens".

A parer dels cupaires cal que les majories existents, la independentista i la favorable al procés constituent, "no fructifiquin en suma zero, no vagin a parar contra un mur sinó que donin com a resultat un canvi de xip polític per passar de fase, un salt democràtic en forma de procés constituent".

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, per a Arrufat no tindria sentit –"ens estem curtcircuitant si això no porta a algun port"- quedar-se amb una autonomia "intervinguda", dins d'un estat "caduc", una Constitució "envellida", un sistema amb "tics feixistes i antidemocràtics", i una majoria política "de bloqueig de PP, PSOE i C's, de la banca, l'Íbex 35 i la unitat d'Espanya" a l'Estat.