CANVI DE CICLE
Política23/12/2014

David Fernàndez replica a Pablo Iglesias: "La realitat és que Mas posa les urnes i Rajoy les treu"

El diputat de la CUP critica des de Catalunya Ràdio que el líder de Podem equipari el procés amb el president català i li retreu que faci "nova política des dels tics de la vella política"

Ara

BarcelonaEl diputat de la CUP David Fernàndez ha replicat en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio' el líder de Podem, Pablo Iglesias, que li havia retret l'aliança estratègica amb CiU en el bloc sobiranista i la seva abraçada amb Artur Mas. "Reduir el procés a Mas és desconèixer profundament la seva qualitat i radicalitat democràtica", ha apuntat, i ha afegit que "la realitat és més complexa que el pensament binari". Per altra banda, ha lamentat a nivell personal el comentari d'Iglesias, que no havia estat improvisat. "Em sap greu personalment, venint d'una persona respectada, i políticament em sorprèn i em decep, no es pot parlar de nova política des dels tics de la vella política", ja que "la crítica i la discrepància són imprescindibles, però una altra cosa és l'atac personal calculat".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix, el diputat ha recordat l'oposició en "pràcticament tot" amb CiU, a qui li censura sovint al Parlament i al carrer les polítiques econòmiques i socials, però ha etzibat que "la realitat és que Mas posa les urnes i Rajoy les treu". A més, Fernàndez ha negat que tingui cap aliança amb Mas, sinó que la seva formació està "al costat del nostre poble per reivindicar la llibertat". Tot i això, ha reivindicat una entesa amb Podem davant "el règim del 78", però sense renúncies que passin per subordinar el procés català a un procés constituent espanyol.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, el diputat de la CUP ha reclamat a Mas que cal "convocar eleccions amb un doble caràcter plebiscitari i constituent", ja que "quan passin les eleccions estatals, aquest país ha de tenir la feina feta". "No hi ha alternativa a avançar, l'alternativa és retrocedir", ha afirmat, i "aquest poble es mereix avançar per sortir de la mala qualitat democràtica i per recuperar la sobirania que es mereix, ningú ens ho pot prendre". Igualment, s'ha tornat a desmarcar de la llista unitària que propugna el president català, ja que "ara es tracta de majories aclaparadores, i això ho donen llistes separades". Pel que fa al mandat democràtic clar, ha ironitzat que "als centres de poder i a Brussel·les saben sumar diputats". En aquest sentit, ha instat a reconèixer i assumir que "hi ha un independentisme presidencialista i un que és tot el contrari".

De cara a aquestes eleccions, Fernàndez s'ha mostrat partidari de fer coalició amb Procés Constituent en alguna mena de candidatura d'"esquerra radical pel sí-sí". "Estem obligats i fa temps que estem d'acord amb moltes coses [amb la formació de Teresa Forcades i Arcadi Oliveres]", ha assegurat, i ha instat a "sumar per la plena llibertat política d'aquest país". En tot cas, ha reiterat que el cap de llista d'aquesta coalició no seria ell.

Cargando
No hay anuncios

Incòmode per la no-compareixença de Mas a la comissió del frau

Pel que fa a la comissió d'investigació sobre el frau fiscal i el cas Pujol que ell presideix, Fernàndez ha assegurat que li "incomoda que Artur Mas no comparegui" –ho van evitar els vots de CiU i ERC–, ja que en té "prou motius i raons". Sigui com sigui, espera que ho faci 'motu proprio' en la Comissió d'Afers Institucionals, com es va mostrar disposat a fer. Igualment, el diputat de la CUP ha avançat que aquest dilluns la comissió d'investigació aprovarà la seva agenda de treball i de compareixences, almenys pel que fa al primer trimestre del 2015.