En directe
Debat de política general
30/09/2021

Debat de política general al Parlament (30 de setembre de 2021)

Punt final al debat de política general

Després de tres dies, es posa punt final al debat de política general, que ha acabat amb votacions de tota mena: el PSC aliat amb Junts per l'ampliació de l'aeroport del Prat i amb ERC per la taula de diàleg; la CUP sola defensant un nou referèndum unilateral; diversitat pel que fa als Jocs Olímpics d'Hivern, i la ultradreta incapaç d'aprovar una sola proposta, tot i el suport del PP i Cs a bona part d'elles. El ple del Parlament, ara ja en sessió ordinària, tornarà la setmana que ve, i d'aquí un any ho farà el debat de política general, probablement sense que s'hagin complert bona part dels compromisos que s'han adquirit aquests dies com marca la tradició.

Parlament

El Parlament designa Eva Granados com a senadora autonòmica

Just finalitzades les votacions del debat de política general, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha agafat el micròfon per dir: "S'acaba una sessió, però immediatament en comença una altra". Després de tres dies intensos a l'hemicicle, el ple ha hagut de fer una sessió exprés per escollir Eva Granados, del PSC, com a senadora autonòmica. La dirigent socialista deixa la vicepresidència del Parlament i el seu lloc a la mesa per anar a Madrid i convertir-se en la portaveu del PSOE a la cambra alta. "He intentat representar els catalans que no volen escollir. Els que creuen que Espanya no és un estat autoritari", ha dit Granados després de prendre la paraula per últim cop a l'hemicicle i agrair la tasca de tots els treballadors durant els anys que ha sigut diputada.

El Parlament dona suport a Puigdemont després de la detenció a Sardenya

Esquerra, Junts per Catalunya i la CUP no han trobat una estratègia comuna sobre el Procés en el debat de política general, però sí que han acordat donar suport a una resolució en favor de l'expresident Carles Puigdemont després de la seva detenció a Sardenya. El text, promogut per Junts, afirma que és el "president de l'1 d'Octubre i de la declaració d'independència", a més de "posar en valor" la seva tasca al capdavant del Consell per la República. Denuncia la "vulneració" dels seus drets i de la resta dels exiliats, a més de criticar l'actuació del poder judicial espanyol davant de la justícia europea, que fins ara ha avalat a Puigdemont. És de les úniques resolucions en què els tres partits independentistes han votat conjuntament, a més d'una altra sobre el compromís de renovar els organismes estatutaris caducats.

El Parlament conclou que només un referèndum acordat pot substituir l'1 d'Octubre

Junts per Catalunya i Esquerra han tirat endavant una proposta de resolució conjunta al Parlament que fixa que només un referèndum acordat amb l'Estat pot substituir el de l'1 d'Octubre. El text, en el qual s'ha abstingut la CUP, assegura que l'autodeterminació i l'amnistia són les úniques vies per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat, a més de promoure un acord nacional que expressi el suport a aquests dos instruments. També es comprometen a impulsar una comissió de seguiment al Parlament sobre la taula de diàleg iniciada amb la Moncloa.

Debat de política general

ERC i Junts, dividits al Parlament

Una de les imatges que deixarà el debat de política general aquest dijous serà la dels dos socis de govern votant dividits en diferents propostes de resolució que afecten debats clau de la legislatura, com ara la negociació amb l'Estat, l'ampliació de l'aeroport i la candidatura per als Jocs Olímpics d'Hivern. En la imatge, del nostre company Francesc Melcion, es poden apreciar les portaveus d'Esquerra i de Junts per Catalunya, Marta Vilalta i Mònica Sales, donant indicacions de vot oposades als seus companys. Vilalta demana el vot afirmatiu a una proposta de resolució, i Sales el vot en contra.

Debat de Política General

El Parlament avala l'impuls de la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern per al 2030

El Parlament ha avalat aquest dijous que el Govern presenti la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern de cara a l'any 2030, com a esdeveniment que generarà un "impacte positiu" per al Pirineu. "Donaran a conèixer al món una de les serralades pirinenques més adequades per a la pràctica dels esports d'hivern i a la vegada per a la millora de les infraestructures existents", diu la resolució impulsada pel PSC, que ha rebut el suport d'Esquerra i Junts.

Debat de política general

El Parlament aprova la resolució conjunta de Junts i el PSC a favor de l'ampliació del Prat

Entre les propostes de resolució més destacades que ha aprovat aquest dijous el Parlament en el debat de política general n'hi ha una que han pactat Junts i el PSC. És la que fa referència a intentar recuperar la inversió estatal per l'ampliació de l'aeroport del Prat. En definitiva, reclamen que l'Estat es repensi la seva decisió de suspendre la inversió de 1.700 milions d'euros. La resolució ha trencat el Govern i ERC s'ha mostrat molt crítica amb la posició de Junts: "Ens dol veure que s'arriben a acords que defugen el pacte entre socis", ha dit Marta Vilalta. Prèviament, la diputada de Junts Mònica Sales havia defensat la decisió: "Necessitem infraestructures de primer nivell com l'aeroport del Prat. Demanem que el Govern exigeixi a l'Estat la gestió dels aeroports i la inversió minimitzant l'impacte ambiental".

Debat de política general

El Parlament avala la taula de diàleg amb els vots d'ERC, els comuns i el PSC

La taula de diàleg, sempre tan controvertida en el debat polític, té des d'aquest dijous un nou aval: el del Parlament. La cambra ha aprovat una proposta de resolució dels comuns –també n'aprovarà una ERC– de suport a aquest instrument de negociació. Ho ha fet amb els vots a favor dels republicans, els socialistes i el grup de Jéssica Albiach. "El Parlament de Catalunya expressa el seu suport al president de la Generalitat en l'impuls de la taula de diàleg", exposa la resolució aprovada. A més, inclou específicament que ha de ser una taula de "govern a govern", és a dir, amb només presència de membres dels executius. Ha tingut 73 vots a favor –els d'ERC, el PSC i els comuns– i 61 en contra –els de JxCat, la CUP, el PP, Cs i Vox.

Debat de política general

El Parlament rebutja el referèndum unilateral que planteja la CUP

Proposta rebutjada. El Parlament ha tombat aquest dijous la resolució més mediàtica de totes les que s'han presentat en aquest debat de política general: es tracta de la presentada per la CUP per celebrar un referèndum d'independència unilateral aquesta legislatura. Els cupaires no han trobat suport ni en les files dels altres dos partits independentistes, JxCat i ERC. JxCat es debatia entre l'abstenció i el vot en contra, i finalment ha optat per rebutjar-ho pels arguments oferts per l'entorn de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que trobaven la resolució un gest "inútil i estúpid" que posava en risc els membres de la mesa. ERC s'ha abstingut. Una votació i tres respostes diferents.

Debat de política general

ERC carrega contra la resolució de JxCat i el PSC sobre l'aeroport: "Es torna a imposar la sociovergència"

ERC s'acomiada del debat de política general amb un dard contra el seu soci de govern, JxCat. Els republicans estan disgustats per la proposta de resolució que Junts ha pactat amb el PSC, que aspira a recuperar la inversió per a l'aeroport del Prat que va quedar suspesa. "Ens dol veure que s'arriben a acords que defugen el pacte entre socis", ha dit Vilalta. També ha criticat que aquesta proposta, que segurament prosperarà, és una demostració que "es torna a imposar la sociovergència".

A més, ha tornat a fer una defensa encesa de la taula de diàleg, amb un avís fins i tot a la CUP. "La confrontació més útil és la que es fa negociant amb el teu rival", ha proclamat. Just uns minuts abans, els cupaires havien avisat que negociant amb l'Estat no hi haurà referèndum. La divergència, doncs, ja es manifesta.

Debat de Política General

Junts defensa que l'1-O només pot ser substituït per un referèndum acordat i expressa el suport a Puigdemont

La portaveu de Junts, Mònica Sales, ha defensat durant la seva intervenció durant el debat de política general que l'1 d'Octubre només pot ser substituït per un referèndum acordat amb l'Estat i reconegut internacionalment. "Per què hem d'esborrar la legitimitat de l'1-O?", ha preguntat dirigint-se a la CUP, que ha promogut una resolució per fer un nou referèndum unilateral aquesta legislatura. "Només té sentit si és substituït per un referèndum acordat", ha acabat. També ha valorat la tasca de l'expresident Carles Puigdemont a l'exili i la seva "lluita per la República Catalana", una tasca que Junts vol que el Parlament li reconegui a través d'una proposta de resolució. D'altra banda, Sales ha expressat el suport a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i a la secretària primera de la mesa, Aurora Madaula, per haver admès a tràmit les propostes de resolució relacionades amb l'autodeterminació que posen la mesa en el punt de mira.

Debat de política general

La CUP insisteix en el referèndum unilateral: "Algú es creu que pactar-lo amb l'Estat serà possible?"

La CUP ha donat per finalitzada la seva participació en el debat de política general de la mateixa manera que va començar: fent bandera del referèndum unilateral. Aquest dijous, però, amb un lament, i és que JxCat i ERC no vulguin avalar-lo en seu parlamentària. "Algú es creu que pactar el referèndum amb l'Estat serà possible?", s'ha preguntat la diputada Dolors Sabater. A més, ha defensat que amb aquesta consulta es generaria una "tensió amb l'Estat" que, a parer seu, no existeix amb la taula de diàleg. "Som on som", ha dit Sabater sobre el moment actual del Procés, conscient que no hi ha un full de ruta compartit de l'independentisme. Tot i això, ha mantingut un to conciliador i s'ha mostrat convençuda que els catalans treballaran per exercir l'autodeterminació "tantes vegades com calgui".

L'aval a la taula de diàleg tirarà endavant al Parlament amb els vots d'ERC, el PSC i els comuns

La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha anunciat en el seu discurs durant l'última sessió del debat de política general que donaran suport a la proposta d'Esquerra d'avalar la taula de diàleg amb el govern espanyol. El text dels republicans promou "l'impuls d'un procés de negociació articulat a través d'una taula de diàleg i negociació política entre els dos governs". Una proposta a la qual també votaran afirmativament els comuns. Romero ha instat Junts a sumar-se a aquesta majoria, però els de Carles Puigdemont preveuen abstenir-se. En el cas de la CUP, el més probable és que hi voti en contra. El que també ha demanat Romero al president, Pere Aragonès, és que Esquerra recapaciti la seva posició en dues resolucions: d'una banda, la que promou una taula de diàleg de partits catalans; i, de l'altra, la que reclama recuperar la inversió de l'aeroport del Prat, que han pactat amb Junts per Catalunya.

Debat de política general

Els comuns reclamen a Aragonès que "trenqui la inèrcia de pactar amb Junts peti qui peti"

Els comuns han tancat la seva participació al debat de política general oferint la mà al Govern per impulsar la taula del diàleg, però també criticant que el president Aragonès no marca prou perfil respecte al seu soci a la Generalitat, JxCat. "L'emplacem a trencar la inèrcia de pactar amb Junts peti qui peti", ha dit el portaveu parlamentari dels comuns, David Cid. Això significa, segons el seu partit, enterrar definitivament la reforma del Prat i mirar amb escepticisme la celebració d'uns Jocs Olímpics d'Hivern el 2030.

Els comuns no volen tornar a ser el soci del Govern en l'aprovació dels pressupostos de l'any que ve, però sí que volen involucrar-se en la negociació amb l'Estat per resoldre el conflicte polític. "Defensem el diàleg i donem suport al president per impulsar-lo", ha dit, però també ha reclamat que accepti que no podrà obtenir tot el que voldria perquè, segons ell, en aquest conflicte tothom té raó "a mitges".

Debat de Política General

El PP creu que el Procés només ha portat "misèria moral" a Catalunya

La portaveu del PP, Lorena Roldán, ha opinat en el seu discurs en el debat de política general que el president, Pere Aragonès, està atrapat amb els seus socis, de Junts per Catalunya i la CUP. "Tenen la paella pel mànec", ha dit, i ha afegit que durant les jornades a l'hemicicle s'ha intentat fer "perdonar" per la resta de formacions independentistes. Per al PP, el Procés ha portat la "misèria moral" a Catalunya i ha instat Aragonès a trencar amb la dinàmica de "colpisme" que creu que s'ha instaurat al Parlament. "Això sí que seria disruptiu", ha dit Roldán.

Debat de política general

Cs acusa Vox de fer una relació "abjecta i inadmissible" entre immigració i delinqüència

Última intervenció de Cs al debat de política general que des de dimarts se celebra al Parlament. En la primera part del discurs, els taronges han carregat contra Vox per haver fet una intervenció, just abans, en què es feia una relació "abjecta" entre immigració i delinqüència. Segons el diputat Nacho Martín Blanco, el grup d'Ignacio Garriga aposta per "la criminalització i l'assenyalament" dels immigrants que és "inadmissible".

Cs també ha tingut crítiques per a l'independentisme per haver tramitat al Parlament resolucions que ha considerat inconstitucionals, com la del referèndum unilateral que proposa la CUP. A més, ha lamentat que el PSC doni suport a la taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol. Per a Cs, que ho anomena "taula de xantatge", és un instrument que el PSOE només accepta perquè Pedro Sánchez "guanyi temps" a la Moncloa.

Debat de Política General

Vox anuncia querelles contra la mesa per tramitar les resolucions sobre el referèndum

El ple ha engegat a dos quarts de cinc amb la intervenció de l'extrema dreta des del faristol. Només començar el seu discurs, el portaveu de Vox, Joan Garriga, ha anunciat que presentarà les querelles que siguin necessàries contra els membres de la mesa independentistes que han votat favorablement a tramitar les resolucions relacionades amb l'autodeterminació. Es tracta de dues: una de la CUP que promou un referèndum unilateral aquesta legislatura –que no s'aprovarà– i una altra de conjunta d'Esquerra i Junts que parla de "culminar el procés d'independència" sense més concrecions.

Debat de política general

Es reprèn el debat de política general amb la intervenció de Vox

En marxa l'última sessió del debat de política general. El primer a prendre la paraula ha sigut el diputat de Vox Joan Garriga. Després intervindran la resta de grups. Quan acabin tots arribarà el moment de votar les propostes de resolució que han presentat tots els partits. Propostes que intentaran marcar el rumb del Govern en aquest curs polític que s'obre després de l'estiu. Les votacions serviran també per mesurar el grau de cohesió entre els dos socis, ERC i JxCat.

Debat de política general

El debat de política general es reprendrà finalment a les 16.30 h

Tot preparat perquè comenci l'última sessió del debat de política general. Finalment la represa serà a les 16.30 h i no a les 16 h, com estava previst inicialment. En aquest tercer i darrer assalt del ple cada grup farà un posicionament i després es votaran les propostes de resolució dels partits. Entre les més destacades, la de la CUP demanant un referèndum unilateral, que amb tota probabilitat no prosperarà; una altra pactada entre JxCat i el PSC sobre el futur de l'aeroport del prat, i dos d'ERC i els comuns, que busquen un aval a la taula de diàleg.

Debat de Política General

La mesa admet la reconsideració de la CUP i tramita la resolució de rebuig a la monarquia després de corregir els errors formals

La mesa del Parlament, després d'escoltar la junta de portaveus, ha admès la reconsideració presentada per la CUP i ha tramitat la resolució que rebutja la monarquia i demana retirar tots els símbols d'homenatge al rei emèrit després que els cupaires hagin corregit els errors formals. En el text, l'esquerra anticapitalista instava el Congrés de Diputats i les entitats municipalistes a actuar, quan les resolucions del debat de política general s'han de dirigir al govern de la Generalitat. Matisat això, els membres independentistes de la mesa l'han tirat endavant. D'altra banda, s'han rebutjat les peticions de reconsideració de Ciutadans, Vox, el PP i el PSC que demanaven que no es tramitessin les resolucions de la CUP sobre el referèndum i de JxCat i ERC sobre culminar el procés d'independència, ja que consideren que contravenen les resolucions del Tribunal Constitucional.