La nova legislatura

La CUP porta al Parlament una proposta per celebrar un referèndum durant aquesta legislatura

Els anticapitalistes avisen que la posició del Govern influirà en el seu suport als pressupostos de la Generalitat

3 min
El grup parlamentari de la CUP, en una imatge d'arxiu al Parlament

BarcelonaLa CUP prem l'accelerador i pressiona el Govern en ple inici del procés de diàleg amb l'Estat. La formació anticapitalista ja dona per amortitzada la negociació amb la Moncloa i ha decidit portar al debat de política general, que ha arrencat aquest dimarts al Parlament, una proposta per celebrar un referèndum d'independència aquesta mateixa legislatura. Segons ha avançat La Vanguardia i han confirmat els cupaires en roda de premsa, la iniciativa busca que l'executiu es comprometi a impulsar una consulta aquest mandat encara que no hi hagi acord amb l'Estat. És a dir, obrint la porta un cop més a la via unilateral. Segons ha avisat el diputat Carles Riera, la posició que prenguin ERC i JxCat al ple influirà en el suport del seu grup als pressupostos de la Generalitat: "Tot condiciona", ha reblat.

L'acord al qual van arribar cupaires i republicans per a la investidura del president Pere Aragonès establia un termini de dos anys per avaluar els resultats de la taula de diàleg amb el govern espanyol. I afegia que, si aquest espai no donava els seus fruits, s'impulsaria un "nou embat democràtic", prioritzant "la via del referèndum d'autodeterminació". Però, segons ha afirmat Riera, la seva formació considera que, en l'actual context de "repressió" –ha citat la detenció de l'expresident Puigdemont o l'acusació de terrorisme contra els CDR– i davant el veto de l'Estat a l'autodeterminació, "no es donen les condicions perquè la taula de diàleg sigui efectiva". "El Govern està encallat en una taula que no té resultats", ha afegit, i ha reivindicat el referèndum com un "pla B". Els cupaires defensen la necessitat que l'independentisme tingui un horitzó clar per tal de mobilitzar les bases i que només un referèndum pot tornar a agitar el carrer.

Tal com ja va avançar l'ARA, a més, els anticapitalistes aposten per fer coincidir la nova consulta amb la d'Escòcia, que podria tenir lloc el 2023. L'objectiu no és cap altre que pressionar la UE perquè es posicioni sobre el dret a l'autodeterminació aprofitant la determinació del nou govern escocès a celebrar un segon referèndum. Així queda reflectit en el text. "El poble català no pot desaprofitar la porta que s'obre amb el referèndum d'autodeterminació que Escòcia té previst celebrar l'any 2023. Referèndum que situarà el dret a l'autodeterminació en el centre del debat de la política europeu", subratllen els cupaires.

A l'espera que la mesa de la cambra doni el vistiplau a la proposta de la CUP, el posicionament d'ERC i JxCat contribuirà a definir el full de ruta del Procés, pendent de l'articulació de l'Acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació. De moment, la presidenta del Parlament, Laura Borràs (JxCat), ha considerat en una entrevista a Catalunya Ràdio que un referèndum acordat és "impossible", però també ha afegit que una votació unilateral "no és factible" en el context actual perquè l'Estat "prendria mesures perquè no passés el que es va aconseguir" l'1 d'octubre d'ara fa quatre anys. Els recels de JxCat amb el text cupaire –que han "sorprès" la CUP, segons ha dit Riera– podrien ser encara més grans a les files d'ERC, que s'ha conjurat amb el PSOE per mantenir viu el diàleg malgrat fets com la detenció –i posterior alliberament– el cap de setmana passat a l'Alguer (Sardenya) de Puigdemont.

La proposta del referèndum és una de la quinzena d'iniciatives que la CUP porta al debat de política general, entre les quals també n'hi haurà una que denuncia la corrupció de la monarquia i demana que Joan Carles I "sigui desposseït de tots els seus títols, consideracions, privilegis i proteccions per part de l'Estat", ha explicat Riera. Un text que –com el de l'autodeterminació– podria comprometre la mesa, en el punt de mira de la justícia per la tramitació la legislatura passada d'iniciatives semblants. Les propostes a votació de la CUP, amb tot, marcaran la solidesa de la majoria independentista que sosté el Govern i influiran en la necessitat o no de l'executiu de buscar altres suports a l'oposició per tirar endavant els pressupostos i la resta de la legislatura davant els reiterats advertiments dels cupaires que no s'han cansat de repetir que ara per ara són molt lluny de secundar els comptes. En declaracions a La 2 i Ràdio 4, la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha recordat aquest matí la mà estesa dels socialistes a l'executiu si no se'n surt per acordar els comptes. Augurant el possible desenllaç de tot plegat, Riera ja ha deixat clar que la CUP denunciarà el tarannà "continuista" del Govern amb les polítiques "neoliberals" i pròpies –ha dit– de la sociovergència.

stats