CAMBRA ALTA
Política 23/01/2013

Saura versus Camacho: el cas del senador hiperactiu i el de la senadora absent

Les 249 iniciatives al Senat impulsades per Joan Saura contrasten amb les tres d'Alícia Sánchez-Camacho. Tots dos representen el Parlament a la cambra alta des del febrer del 2011 i avui revalidaran l'acta.

Roger Tugas
2 min
Gràfic sobre l'activitat dels senadors designats pel Parlament català

BARCELONA.El programa de sàtira política Polònia retrata la tasca al Senat de l'exconseller i president d'ICV, Joan Saura, i de l'expresident català José Montilla com la de dos vividors en un spa . En cas que el gag s'ajustés a la realitat, la qualitat de vida dels altres senadors designats pel Parlament seria molt envejable, perquè precisament els dos antics integrants del tripartit són els més actius a la cambra alta. Així, Saura encapçala el rànquing d'iniciatives presentades, amb 249, mentre que Montilla se situa en segona posició. El dirigent ecosocialista, però, va ser elegit senador el febrer del 2011, mentre que el seu exsoci del PSC va ser escollit el desembre del mateix any, per la qual cosa ha tingut menys temps per treballar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquestes xifres contrasten amb les de la socialista Iolanda Pineda, que en el mateix període que Montilla ha presentat només 27 iniciatives. O sobretot amb les de la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que des de l'inici de la legislatura anterior només ha impulsat tres iniciatives al Senat. La representant a la cambra alta del PSC deixarà avui de ser senadora, però la dirigent popular serà reelegida. També tornaran a ser escollits -independentment del bagatge de feina feta- els altres sis senadors que li toca designar al Parlament al principi de cada legislatura, excepte Jordi Vilajoana, que va renunciar a l'acta el 4 de gener per passar a ser secretari general de la Presidència del Govern. Les dues baixes les cobriran l'exconseller de CiU Josep Lluís Cleries i l'exregidora a Barcelona d'ERC Ester Capella.

Tres iniciatives que en són dues

Al web del Senat es poden consultar totes les iniciatives de cada senador, cosa que permet descobrir que les tres atribuïdes a Sánchez-Camacho -xifra 83 cops inferior a la del més actiu, Saura- en realitat en són dues. Això és així perquè s'hi comptabilitza per separat la pregunta per escrit que el 10 de gener la dirigent popular va dirigir a la ministra de Foment, Ana Pastor, sobre la valoració que feia de la inauguració de la línia del TGV fins a Figueres i la mateixa pregunta que li va fer oralment en comissió cinc dies més tard.

Així mateix, tot i que en principi Sánchez-Camacho -com tots els senadors elegits pel Parlament- representa la cambra catalana i no el seu partit, en la seva intervenció va rebutjar "les crítiques de responsables polítics de Catalunya [...] dient, a més, que Espanya no inverteix a Catalunya" mentre porten el país "al procés de màxima irresponsabilitat, a un procés d'independència i ruptura de la societat catalana".

La tercera -o segona- activitat de Sánchez-Camacho al Senat va ser com a presidenta de la comissió d'ocupació, quan va presentar el dictamen de la reforma laboral en el tràmit al Senat, on només es van acceptar les esmenes del PP. També va ser criticada perquè, en lloc de limitar-se a presentar el document com li tocaria, va lloar la iniciativa de l'executiu espanyol.

Des del PP justifiquen la poca activitat de Sánchez-Camacho pel fet que el partit governa a l'Estat -l'anterior legislatura, amb el PSOE a la Moncloa, va fer més de 1.200 preguntes- i perquè ha estat "molt ocupada amb la qüestió catalana". Això, però, no li impedeix reeditar l'acta al Senat.

stats