Política05/12/2016

La delegació del govern espanyol no farà un seguiment "excepcional" dels ajuntaments pel 6-D

Millo espera que "tothom actuï amb responsabilitat" però no descarta prendre "alguna mesura" si calgués

Ara

TarragonaEl Dia de la Constitució es presenta més plàcid que el Dia de la Hispanitat. El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha dit aquest dilluns que farà un seguiment "ordinari" i "no excepcional" dels ajuntaments demà, dia 6 de desembre. "Espero que transcorri amb normalitat", ha dit el nou delegat en un acte per celebrar el dia de la Constitució a Tarragona, recollit per l'ACN.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si bé el delegat de l'executiu espanyol no descarta cap mesura, espera que tothom "actuï amb responsabilitat" i que no passi com el Dia de la Hispanitat, en què l'anterior delegada, María Llanos de Luna va acudir als jutjats per obligar Badalona a fer festa.

Cargando
No hay anuncios

Millo ha recordat que els càrrecs electes poden treballar "si ho consideren oportú", però els funcionaris no, i ha advertit que no se'ls pot coaccionar a fer-ho. El delegat tampoc es planteja que cap funcionari vagi a treballar de manera voluntària.

Millo ha assistit aquest dilluns a Tarragona a la celebració del Dia de la Constitució, on ha reiterat la crida al diàleg entre Catalunya i Espanya i ha demanat al president Puigdemont que assisteixi al gener a la Conferència de Presidents autonòmics.

Cargando
No hay anuncios

Més de 300 ajuntaments treballaran

Alcaldes i regidors de com a mínim 300 ajuntaments catalans treballaran aquest 6 de desembre, dia de la Constitució, segons ha assegurat aquest dilluns la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, tot i deixar clar que aquesta xifra fa referència als consistoris adherits a l'AMI que ho han comunicat i que, per tant, la definitiva pot ser superior. En aquest sentit, Lloveras ha citat Badalona, Vilanova i la Geltrú, Argentona o Sabadell, com algunes de les ciutats grans on electes municipals treballaran aquest dimarts.

Cargando
No hay anuncios

A les 12 hores del migdia està prevista la lectura d'un manifest davant dels ajuntaments per tal de posar de relleu la tasca que alcaldes i regidors porten a terme els 365 dies de l'any i per denunciar la judiciacilització de la política que està duent a terme el govern espanyol.

Lloveras ha defensat que es tracta d'una festa "que molts catalans no ens sentim nostra" i, a més "estem parlant d'una Constitució que estem veient com està sent utilitzada contra les institucions catalanes i els càrrecs electes catalans i els ajuntaments". En aquest sentit, ha reivindicat que alcaldes i regidors treballen els 365 dies de l'any malgrat que "el fet que es tracti d'una Constitució que no compartim, fa del 6-D un dia diferent de resta festius que treballem".

Cargando
No hay anuncios

A les 12 hores del migdia es durà a terme davant dels ajuntaments la lectura d'un manifest unitari amb què els electes municipals posaran de relleu que treballen i estan a disposició dels ciutadans tots els dies de l'any. Així mateix, el text vol servir per reclamar que "des de Catalunya alguna cosa hauríem de poder dir a l'hora de triar els festius" i per denunciar la "judicialització que estem veient de la política catalana" per part de les institucions espanyoles, segons ha explicat la presidenta de l'AMI i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú.

Tanmateix, el portaveu nacional de la CUP, Quim Arrufat, ha denunciat aquest dilluns la falta de "coordinació" entre els actors sobiranistes per aquest festiu. La CUP ha cridat a obrir les portes del consistori -com a Badalona el dia de la Hispanitat-, mentre que ERC i el PDECat es limiten a animar els càrrecs a treballar per protegir els funcionaris.