Partits polítics
Política 07/02/2024

Podem acusa Sumar d'haver-los regirat els despatxos del Congrés

El partit de Yolanda Díaz no se'n fa responsable, però considera que havien d'abandonar l'espai quan van marxar del grup

2 min
La dirigent de Podem Ione Belarra en un acte amb la líder de Sumar, Yolanda Díaz.

MadridEls diputats de Podem han demanat empara a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, després que algú hagi entrat sense permís als seus despatxos i hagi regirat documents de treball i equipaments informàtics. El partit lila ha posat els fets en coneixement de la Policia Nacional. A l'espera de més informació sobre els responsables, tot apunta a una disputa amb el grup parlamentari de Sumar, al qual pertanyien fins fa poques setmanes els quatre membres de Podem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La diputada lila Noemí Santana ha afirmat en una entrevista a Canal Red que fa dos dies es van trobar que diputats de Sumar havien ocupat els seus despatxos, els havien canviat les contrasenyes i els havien retirat les pertinences "sense previ avís". Inicialment, fonts del partit lila es resistien a assenyalar directament la formació liderada per Yolanda Díaz. "No sabem qui ha entrat. Hem denunciat uns fets i ara que investigui la policia", deien aquest matí aquestes fonts, que reclamen que s'investigui si s'ha comès algun delicte.

Els diputats de Podem van obtenir els seus respectius despatxos quan va començar la legislatura i estaven situats a la zona on els té tot el grup de Sumar, perquè és la candidatura en la qual es van presentar a les eleccions del 23 de juliol. El 6 de desembre van anunciar el seu pas al grup mixt, però encara continuen on eren des del principi. "Els despatxos són dels diputats. Els tenen des del primer dia i ningú ens ha notificat res", subratllen.

Des de Sumar la versió és una altra. "Quan tu marxes d'un grup parlamentari, no ets al despatx d'aquell grup. Fa mesos que van abandonar el grup i la mesa formalment els va dir la setmana passada que havien de marxar-ne", asseguren fonts del partit de Díaz. Amb tot, deixen clar que no tenen "ni idea" de qui ha pogut protagonitzar aquesta entrada als despatxos i la retirada de les seves pertinences. Els diputats de Podem les han trobat als passadissos en una zona comuna.

Comunicació formal de la mesa

Fonts de la mesa del Congrés confirmen a l'ARA que el partit lila va rebre una comunicació formal el dia 30 de gener d'assignació d'uns nous espais a l'edifici. Es concretava fins i tot quins eren els quatre despatxos que els pertocaven a partir d'ara. Les mateixes fonts deixen clar que no ha estat cap funcionari de la cambra baixa qui ha retirat les coses dels membres de Podem. El partit ha presentat un escrit de reconsideració que parteix de la base que no havien estat informats que havien d'abandonar els llocs de treball original, però des de la mesa indiquen que no és cert. Fins i tot, asseguren que Podem s'havia queixat que no els agradava el nou espai i que s'estava conversant per cedir-los algun lloc més.

stats