Partits polítics

Yolanda Díaz reclama a Podem "altura de mires" i que "no es confonguin d'adversari"

El partit lila se'n va al grup mixt i denuncia que Sumar li ha negat la "capacitat de fer política"

5 min
Diaz a la celebració d'aniversari del Congrès

MadridRuptura Sumar-Podem: els cinc diputats del partit lila van abandonar ahir la formació de Yolanda Díaz i han passat al grup mixt "per garantir la seva capacitat de fer política". La decisió la van prendre després que aquest dimarts Podem no hagi pogut intervenir en el debat sobre la posició del govern espanyol sobre el conflicte entre Israel i Hamàs al Pròxim Orient, tot i que aquest episodi és el detonant d'una dinàmica d'arraconament que, entenen, s'està produint des que es va configurar l'espai liderat per Yolanda Díaz.

Han hagut de passar poques hores perquè les líders de les dues formacions coincideixin en un mateix acte públic. Ha sigut aquest dimecres, en la celebració al Congrés dels 45 anys de la Constitució espanyola. En declaracions a la premsa, Yolanda Díaz ha assegurat que el moviment dels cinc diputats de Podem "contribueix a la desafecció ciutadana": "Els progressistes no comprenen que es posin en perill polítiques públiques per interessos de part". També ha reclamat "altura de mires" al partit lila: "Estem segurs que qualsevol persona que defensi el bé del país no es confondrà d 'adversari".

Ione Belarra, per part seva, ha defensat el pas del partit lila al grup mixt. Ha subratllat que és una decisió "difícil però imprescindible" perquè Podem continuï sent "útil per impulsar mesures feministes i ambicioses en l'àmbit social". La secretària general del partit lila ha assegurat que la seva formació treballarà "amb forces renovades perquè es compleixin tots els articles de la Constitució", davant la "preocupació" que li provoca que alguns partits "normalitzin els incompliments flagrants" de la carta magna.

Perilla la majoria de la investidura?

L'aritmètica parlamentària es veu alterada amb aquesta sortida: a partir d'ara, el PSOE haurà de negociar directament amb Podem, que se suma així als partits bascos i catalans com a formació determinant per configurar les majories de Pedro Sánchez. Totes les lleis hauran de tenir ara el seu vistiplau per ser aprovades.

La ruptura s'ha consumat avui, però els senyals d'alerta feia temps que hi eren. A contracor, el partit liderat per Ione Belarra va firmar un acord de coalició per a les eleccions del 23-J, amb exclusions a les llistes, i també va votar a favor de la investidura de Pedro Sánchez, malgrat el veto a Irene Montero com a ministra. Díaz ha deixat Podem sense presència a l'executiu de coalició i sense poder al grup parlamentari –no té cap portaveu adjunt– i la formació ha considerat que tindrà més projecció pública al grup mixt, que compartirà amb Unió del Poble Navarrès, Coalició Canària i el BNG. Al seu torn, Sumar passa de 31 a 26 diputats.

Transfuguisme?

La direcció de Sumar s'ha assabentat de la decisió quan s'ha publicat a Canal Red, el mitjà de comunicació de Pablo Iglesias. Ha sigut llavors quan la diputada de Podem Lilith Verstrynge ha trucat a un assessor del partit de Díaz per confirmar la informació. S'ha rebut amb "decepció" i fonts de la formació creuen que es tracta d'una operació de "transfuguisme pur i dur". La portaveu del grup, Marta Lois, ha dit en una compareixença que no comparteix la visió "victimista" que s'hagi expulsat Podem, atès que les decisions es prenen "per consens de la direcció del grup". La formació lila, però, no està integrada a la direcció del grup.

Sigui com sigui, Lois ha deixat clar que la sortida és una "deslleialtat" als votants de Sumar el 23-J i també a la militància de Podem que va avalar que la direcció negociés un acord de coalició amb la formació de Díaz. Fonts de Sumar subratllen que la decisió de marxar s'ha produït sense preguntar als afiliats del partit lila, mentre que en ocasions anteriors s'han fet consultes fins i tot sobre la compra del xalet d'Iglesias i Montero. Més enllà d'això, Lois s'ha mostrat esperançada que els diputats de Podem no "remaran en contra" del govern de coalició ni faran pinya amb la dreta. Al PSOE admeten que "no és una bona notícia" aquesta ruptura i el PP hi suca pa: "El govern és avui més inestable", ha manifestat la dirigent Carmen Fúnez.

Horitzó electoral

L'última oferta de Díaz per evitar el trencament va ser que Nacho Álvarez, membre destacat de Podem l'anterior legislatura –va ser número 2 de Ione Belarra al ministeri de Drets Socials– i principal negociador econòmic amb el PSOE al govern de coalició, es convertís en ministre. Però el partit lila ho va rebutjar adduint que era competència del partit situar el seu nom preferit. Fa dies que s'especulava amb la possibilitat que Podem es presenti en solitari a les eleccions europees –els comicis on va irrompre Pablo Iglesias el 2014– i ara ja es pot donar per fet. Caldrà veure si també articula candidatura a les eleccions d'Euskadi i Galícia.

Entre les motivacions de fons, Podem sosté que el projecte de Sumar ha abandonat postulats ambiciosos i renuncia a confrontar amb el PSOE, malgrat ser-ne soci de coalició. Fonts de la formació subratllen que Díaz no es desmarca prou dels socialistes i que, a la llarga, entre una mena de marca blanca i l'original, els votants d'esquerres apostarien per agafar la papereta del PSOE. En aquesta línia s'ha expressat Belarra a X. "Cal una esquerra feminista, ecologista i transformadora", ha piulat.

El reglament del grup

La sortida també coincideix amb el fet que el grup parlamentari de Sumar està ultimant el seu reglament de funcionament intern i inclou sancions en cas que algú se salti la disciplina de vot, cosa que Podem pretenia fer quan advertia que exerciria la seva "autonomia" dins de l'espai. En tot plegat, hi juga un paper la qüestió dels ingressos: en principi, Podem no perdrà gaires recursos anant al grup mixt i, posat en una balança, prefereix abandonar Sumar i tenir un rol diferenciat i decisiu. Els cinc diputats seran claus per decantar majories.

Pel que fa a les comissions, la constitució de les quals es va aprovar aquest dilluns, el partit lila havia obtingut algun càrrec a les meses i Sumar intentarà que se'n puguin tornar a votar algunes per revertir la situació. Però en principi caldria una dimissió prèvia i, en tot cas, necessitaria el suport d'altres partits. Com a partit majoritari del grup mixt, Podem podrà col·locar portaveus en comissions: si Belarra reclamés la de Drets Socials, podria confrontar amb el seu successor al ministeri, Pablo Bustinduy, ex de Podem.

Ara caldrà veure si aquest moviment acaba provocant fuites al partit o el reforça. Justament aquest dimarts, s'han conegut dues baixes rellevants a l'organització. Per exemple la de la dirigent dels comuns Jéssica Albiach, que provenia de Podem i que ha format part de l'executiva lila en diverses etapes. Albiach va fer el pas la setmana passada, abans de la crisi d'avui. També el fins ara coordinador autonòmic a la Comunitat de Madrid, Jesús Santos, que en una dura carta publicada a les xarxes socials exposa que les seves "diferències amb el nucli dirigent de Podem són enormes". "En lloc de fer valdre el seu capital polític per influir en el rumb estratègic d'aquesta nova eina, el nucli dirigent de Podem va entendre aquest procés com una competició per la propietat de l'espai", conclou. L'esquerra espanyola s'endinsa en la seva enèsima crisi.

stats