Partits

Jéssica Albiach es dona de baixa de Podem i obre el debat sobre el futur dels comuns

El corrent de Podem Catalunya favorable a l'entesa amb Sumar promou un manifest en suport dels tretze dirigents expedientats

4 min
Jessica Albiach

BarcelonaJéssica Albiach era un dels ponts més sòlids entre Podem i Catalunya en Comú a Catalunya. Fins ara. La setmana passada la líder dels comuns al Parlament es va donar de baixa de Podem, la formació on va començar la seva militància política, segons confirmen a l’ARA fonts del partit i del seu entorn. La decisió d’Albiach arriba en un moment clau per al futur de les relacions dels comuns, i es va prendre abans que aquest dimarts esclatés el cisma definitiu entre Sumar i Podem amb el pas d'aquests últims al grup mixt del Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Albiach tenia pendent fer el pas des que Podem va vetar la doble militància en altres espais, una decisió amb què l’equip de Ione Belarra volia protegir "l’autonomia" del seu espai polític davant de la plataforma Sumar. A més de militar-hi, formava part del consell ciutadà –l'equivalent al consell nacional de la resta de partits–, càrrec que compaginava amb el de coordinadora general de Catalunya en Comú al costat d'Ada Colau i Candela López.

Fonts de l’entorn d’Albiach asseguren que En Comú Podem és el seu projecte i que "sempre ha cregut en el treball conjunt". Tot i que no la comparteix, respecta la decisió de Podem d’imposar un veto a la doble militància, i per això ha cursat la baixa. Les mateixes fonts subratllen que continuarà treballant per enfortir l'espai i recorden que ella va ajudar a fer néixer Podem Barcelona i Podem Catalunya des del principi.

Les picabaralles entre Sumar i Podem a Espanya van tenir un primer ressò a Catalunya quan, fa unes setmanes, tretze dirigents de Podem Catalunya van abandonar la direcció del partit. La raó? Podem va expedientar-los per haver advocat per la unitat estratègica amb Sumar en plenes negociacions entre els dos espais a l’estiu, abans de les generals. Entre els expedientats hi ha Lucas Ferro, exdiputat al Parlament i exportaveu de Podem, i la diputada Yolanda López, l'única veu de Podem al grup parlamentari a la cambra catalana.

Manifest en suport dels tretze

Precisament per donar suport als tretze expedientats, el corrent de Podem Catalunya que defensa la confluència amb Sumar ha promogut un manifest que lamenta la deriva de la direcció respecte al projecte que lidera Yolanda Díaz i el veto a la doble militància. Al manifest ja s'hi han adherit més de 150 inscrits, que recorden que el full de ruta vigent de Podem aposta per "consolidar les confluències amb les forces germanes". Un canvi en aquesta estratègia, argumenten, només pot fer-se a partir d'una assemblea ciutadana i no a través de decisions de la cúpula. "La decisió de prohibir la doble militància, la que sempre es va incentivar per part de la direcció estatal, a més, pot buidar de militants, càrrecs institucionals i orgànics Podem Catalunya", adverteix el manifest, al qual ha tingut accés l'ARA.

A Catalunya, Podem està ara en mans d’un equip tècnic que el pilotarà fins la propera assemblea, on s’han de renovar els càrrecs. Avui mateix, el partit ha tingut una altra baixa a Madrid, ni més ni menys que la del seu coordinador, Jesús Santos, també per diferències "enormes" amb el nucli dirigent i les relacions amb Sumar.

L'afinitat amb Yolanda Díaz

Catalunya en Comú ha escenificat nombroses vegades la seva afinitat amb la vicepresidenta i líder de Sumar, Yolanda Díaz, en el punt de mira de Podem. La setmana passada, l’exvicepresident del govern espanyol i exlíder de Podem, Pablo Iglesias, carregava durament contra ella, assegurant que s’havia alineat amb "mafiosos" per destruir el seu partit. La cúpula de Podem considera que Díaz ha volgut expulsar-los de l’espai arraconant-los, una operació que, al seu parer, va quedar retratada amb el veto a l’exministra Irene Montero a les seves llistes.

Les eleccions europees poden ser la prova de foc per al futur dels dos espais, i fonts consultades per l’ARA veuen molt difícil que Podem i Sumar puguin arribar a un acord ara mateix, com tampoc no confien que s'hi arribi a Galícia i al País Basc. A Catalunya, la direcció es planteja fitxar algun independent amb prestigi per a la cita europea per tal de recuperar suports en sectors de votants que es puguin sentir descontents amb el paper de la coalició al passat govern amb el PSOE.

El futur dels comuns, en perill?

El futur de l’espai d'En Comú Podem a Catalunya també perilla. En una entrevista a El Periódico aquest dimarts, la coordinadora general de Podem, Conchi Abellán, ha avisat que no està garantit que les dues formacions es tornin a presentar juntes a Catalunya i que hi ha acords que no s’estan complint. Ella mateixa també hi ha explicat que Albiach li va trucar la setmana passada per comunicar-li la decisió i que les dues van passar un "mal tràngol".

Fonts de Podem es queixen que la coordinació amb Catalunya en Comú no passa per un bon moment i adverteixen que, si les coses es posen lletges, caldrà plantejar-se com queda l’ús de la marca En Comú Podem, que ara està en mans de Catalunya en Comú. Tampoc no va caure bé que Colau amenacés amb retirar fons econòmics a Podem si no votaven a favor de la investidura del president Pedro Sánchez per reeditar el govern de coalició, aquesta vegada amb Sumar.

stats