Política29/12/2020

El Govern defensa que no s'imposin noves mesures contra la pandèmia i recorda que són les més restrictives de l'Estat

L'executiu aprova destinar 4,3 milions al turisme i la restauració de la Cerdanya i el Ripollès

Xavi Tedó

BarcelonaLa consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha defensat les mesures que ha imposat el Govern i el fet que no s'hagin ampliat les restriccions per Cap d'Any, malgrat les crítiques d'alguns experts que demanaven més contundència. "El Procicat ha decidit mantenir les mesures vigents, perquè són suficients", ha explicat Budó en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu. I ha recordat que "no hi ha cap comunitat autònoma que estigui implementant mesures tan dràstiques com Catalunya": "Cal posar en valor això". També ha destacat que els Mossos d'Esquadra desplegaran un dispositiu especial la nit del 31 de desembre per fer complir les restriccions.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Budó ha posat d'exemple el toc de queda i el confinament perimetral comarcal i de tot Catalunya per avalar les mesures imposades fins ara: "Són mesures molt restrictives". També ha destacat la limitació d'aforaments en comerços i en equipaments culturals. Sobre els retrets de l'expresident Quim Torra al Procicat reclamant mesures més dures, la portaveu del Govern ha dit que "el Procicat ha avalat les restriccions actuals" i ha insistit que "són les més restrictives de tot l'Estat". "Si cal prendre noves mesures, les prendrem", ha comentat respecte al progrés de la pandèmia, amb 3.000 contagis nous aquest dimarts.

Cargando
No hay anuncios

A la roda de premsa, la portaveu també ha anunciat que el Govern ha aprovat una línia d'ajudes directes de 4,3 milions d'euros als sectors de la restauració, el comerç i el turisme del Ripollès i la Cerdanya, les comarques afectades pel tancament perimetral. Els allotjaments turístics rebran fins a 10.000 euros i els bars i restaurants podran accedir a partides de fins a 3.000 euros. Budó també ha detallat que es destinaran fins a 300.000 euros a una trentena d'instal·lacions de lleure educatiu de les dues comarques. "Està en risc la seva viabilitat i per això hi hem destinat aquests ajuts directes".

I ha informat que han decidit incrementar la partida d'un nou programa de rastreig per frenar la pandèmia amb la contractació de gairebé mig miler de professionals i avançar-se a la propagació del coronavirus. Aquest dilluns es va anunciar que s'havia acabat el contracte amb Ferrovial i que ara el Govern assumiria aquesta funció.

Cargando
No hay anuncios

"Al febrer volem tenir un sistema integral de rastreig que es faci de manera pròxima al territori", ha subratllat Budó, que ha recordat que ara mateix aquest servei ja era format per tres mil persones. Pel que fa a la finalització del contracte amb Ferrovial, ha reiterat que "no es preveu indemnització com ho preveia el contracte".

Cargando
No hay anuncios

Suspèn la gestió de Sánchez

Budó ha aprofitat que aquest mateix dimarts el president espanyol, Pedro Sánchez, ha fet balanç de l'any per carregar contra l'executiu espanyol. "El compromís de Sánchez amb Catalunya és zero, no hi ha cap canvi amb el govern de Rajoy perquè continuen havent-hi presos polítics i exiliats", ha etzibat.

Cargando
No hay anuncios

Sobre la possibilitat que es concedeixi l'indult als presos polítics, la portaveu ha dit que "tot el que sigui sortir de la presó serà benvingut, però s'ha de fer efectiu i parlar menys". "Si hi ha voluntat es pot prendre demà mateix i no cal esperar al 14 de febrer, el govern espanyol és qui té les competències per fer-ho", ha recordat. "Si és avui millor que demà, però els indults no són la solució per resoldre el conflicte, que passa per l'amnistia i l'exercici del dret a l'autodeterminació".