BALANÇ DEL 2020
Política 29/12/2020

Sánchez obre la porta a l'indult: "Cal superar temps nefastos"

Aplaudeix la "valentia" del rei i assegura que treballen en un "full de ruta" per renovar la Corona

Mariona Ferrer I Fornells
5 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest dimarts després del darrer consell de ministres de l'any per fer balanç del primer any de legislatura del govern de coalició.

MadridPedro Sánchez tanca el 2020 amb un missatge d'optimisme i esperança davant el futur negre que ha dibuixat aquest dimarts el cap de l'oposició, Pablo Casado. Optimisme perquè el 2021 sigui l'any de la "gran recuperació" i esperança que serà possible girar full a l'any de la pandèmia amb l'arribada de la vacuna. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha xifrat aquest dimarts en un 23,4% els compromisos complerts per part del govern de coalició durant el primer any de la legislatura. La Moncloa ha presentat un informe amb l'avaluació d'un total de 1.238 promeses en què la majoria de les dedicades a Catalunya estan a mitges. Per començar, el desenvolupament de la taula de diàleg, la pedra angular de l'acord amb ERC a canvi de la investidura. I, per acabar, la promesa incomplerta per part del ministre de Justícia de portar la reforma del delicte de sedició al consell de ministres abans d'acabar l'any.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El govern espanyol ha decidit deixar per al 2021 la reforma del Codi Penal, previsiblement per al primer trimestre, mentre adoba el terreny per concedir l'indult als presos polítics amb la majoria dels informes judicials en contra. Diferents ministres socialistes han mogut peça en els últims dies qüestionant l'informe de la Fiscalia, que rebutja la mesura de gràcia, i Sánchez ha fet aquest dimarts una defensa enèrgica per a la "reconciliació" i per "superar episodis nefastos que ens fan pujar els colors al conjunt del país" obrint la porta així a concedir la gràcia als líders independentistes. Preguntat per l'assumpte, ha assenyalat que no es pronunciarà sobre els indults fins que arribin a la taula del consell de ministres un cop superats tots els informes preceptius –encara queda el del Suprem i el de l'Advocacia de l'Estat–, però sí que ha volgut deixar clar que el govern de coalició "no ha amagat les seves intencions des del principi".

Sánchez ha fet una crida a "aprendre dels errors" perquè "ningú està lliure de culpa" respecte a Catalunya. I creu que per mirar endavant cal "trobar un espai on ens puguem retrobar". En aquest sentit, no ha apel·lat a la taula de diàleg, que no ha arribat ni a una segona reunió, però la Moncloa confia poder-la tirar endavant si ERC guanya les pròximes eleccions al Parlament previstes per al 14 de febrer i pot formar govern sense Junts per Catalunya. Per contra, la portaveu del Govern, Meritxell Budó (JxCat), ha fet un balanç nefast de la gestió del govern espanyol. "El compromís de Sánchez amb Catalunya és zero, no hi ha cap canvi amb el govern de Rajoy perquè continuen havent-hi presos polítics i exiliats", ha etzibat durant la roda de premsa posterior al consell executiu.

Des de la setmana passada que el govern espanyol ha multiplicat els missatges que obren la porta a indultar els presos polítics. El primer a criticar l'informe de la Fiscalia va ser el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que va opinar que li agradaria més que l'informe fos "tècnico-jurídic", de manera que donava a entendre que tenia un vessant polític i esbiaixat. Més contundent va ser el ministre de Transports i pes pesant del PSOE a l'executiu espanyol, José Luis Abalos, que en una entrevista a La Vanguardia diumenge assenyalava que tenen "l'obligació moral d'alleugerir tensions". Un missatge en la línia del que ha transmès aquest dimarts el president espanyol. En la mateixa direcció, la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, també va criticar ahir l'informe del ministeri públic i va recordar que és el consell de ministres qui té l'última paraula sobre les mesures de gràcia.

Des d'Unides Podem mantenen que la millor solució seria la reforma del delicte de sedició, una reforma que des del PSOE consideren lenta i costosa, ja que significa obrir el meló del Codi Penal i tampoc és garantia de la sortida immediata de la presó per a uns líders independentistes que, si accedissin a l'indult, haurien d'acceptar la condemna per sedició, tot i no haver de complir la part restant.

Noves mesures per a la Corona

La Moncloa també posa punt final al 2020 tancant files amb la casa reial malgrat els continus escàndols de Joan Carles I. Sánchez ha aplaudit el discurs de Nadal de Felip VI i ha avançat que "pas a pas" s'aniran coneixent mesures de la Zarzuela per millorar en "exemplaritat" i "transparència". Ara bé, no ha avançat en quin sentit serien, després que Unides Podem hagi anunciat la presentació d'una llei de la Corona que el PSOE ja ha rebutjat. El president espanyol ha parlat d'un "full de ruta" que, al seu parer, el cap d'estat actual ja va començar a dissenyar quan va assumir les regnes de la institució en la seva proclamació, el 2014.

Sorprenentment, en la fiscalització dels 1.238 compromisos del govern de coalició, no surt el compromís públic de Sánchez de fer passos per acabar amb la inviolabilitat del rei en la Constitució. Una promesa que el president espanyol ha posat sobre la taula en diferents ocasions però que significaria obrir el meló de la carta magna, amb un referèndum vinculant que correria el risc de convertir-se en un plebiscit sobre el model d'estat. En l'informe presentat aquest dimarts i titulat Complint, elaborat amb experts independents, la Moncloa arriba a la conclusió que "porta un semestre d'avançament en el compliment dels compromisos", ja que xifra en un terç del total el compliment de les promeses de cara al pròxim semestre. La trajectòria del govern de coalició ha topat amb la realitat de la crisi del coronavirus, però, lluny d'això, el president espanyol ha assegurat que "la pandèmia no ha frenat, sinó accelerat, l'acció del govern [espanyol] sense desviar-la ni un mil·límetre dels seus objectius".

"No estem davant d'un recompte sobre els èxits del govern, sinó d'una radiografia completa, honesta i objectiva de la feina ja realitzada pel mateix executiu", ha subratllat Sánchez sobre l'informe, que no entra en el fons del compliment de les mesures ni de les partides econòmiques associades. En aquest sentit, ha detallat que "només han caigut set compromisos i cap d'ells assumits durant el discurs d'investidura.

Més d'un terç de les promeses (428) són les assolides amb l'acord de coalició entre el PSOE i Unides Podem fa poc més d'un any, de les quals s'han complert un 20,3%, segons Sánchez. Pel que fa a la resta, es tracta de mesures acordades amb els partits del bloc de la investidura així com amb altres formacions també per a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat per al 2021, en què s'ha avançat "de manera directa en el 33% dels compromisos adquirits".

Més enllà dels deures fets, Sánchez ha assegurat que s'han activat un 90,9% de les mesures, ja sigui amb negociacions amb sectors o bé amb la tramitació parlamentària, mentre que ha assegurat que el pròxim semestre s'hauran assolit abans de finals de juny un 32,6% dels compromisos. És a dir, un terç del mandat de l'actual executiu.

stats