Política06/07/2017

Diversos ajuntaments no registren la carta d’advertiment de la Moncloa pel referèndum

Els consistoris no la marquen amb el segell de registre d’entrada, de manera que tècnicament no hi ha constància que la carta hagi arribat

Xavi Tedó

BarcelonaDiversos ajuntaments catalans estan decidint no registrar com a rebuda la carta que els ha enviat aquesta setmana el govern espanyol per advertir-los sobre el referèndum. La missiva, que es va començar a enviar ahir, està signada pel secretari d’estat d’Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, mà dreta de Soraya Sáenz de Santamaría.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al document, la Moncloa adverteix als consistoris que no poden col·laborar en l'elaboració del cens, que no el poden exposar públicament i que no poden reservar llocs públics per a actes de campanya per a l'1-0. Quan reben la missiva, els consistoris eviten marcar-la amb el segell del registre d'entrada perquè així no hi ha constància que hagi arribat.

Cargando
No hay anuncios

Un dels alcaldes que ha admès i fet públic aquesta estratègia és el de Tavèrnoles (Osona), Carles Banús (PDECat), que al seu compte de Twitter ha assenyalat que ha rebut la carta del secretari d'estat d'Administracions Territorials, però que no n'han fet el registre d'entrada.

Cargando
No hay anuncios

La decisió d'aquests alcaldes no obeeix a cap recomanació que els hagin fet arribar l'Associació Catalana de Municipis (ACM) o l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Fonts de l'ACM han explicat a l'ARA que "no hem donat cap cosigna sobre com s'ha d'actuar, no ens hi posem". Tampoc estan comptabilitzant el nombre de cartes que s'han enviat perquè "logísticament és molt complicat tenint present, a més, que hi ha ajuntaments que les estan rebent avui".

El govern espanyol ha enviat 1.500 cartes als secretaris municipals o interventors de cadascun dels ajuntaments catalans, però també als consells comarcals i les diputacions. L'ACM denuncia que la llei de procediment administratiu estableix que les comunicacions amb les administracions locals s'han de fer per correu electrònic. En aquest sentit, l'alcalde de Tavèrnoles ha criticat, en declaracions a RAC1, que "fent números ràpids, t'adones que 1.500 cartes certificades a 3 € cada certificat són uns sis o set mil euros. Per un ministeri és la xocolata del duro, però a Tavèrnoles paguem tot el casal d’estiu". Quan arribi per la via correcta, Banús ha avançat que "el secretari de l’Ajuntament ja decidirà si en fa més o menys cas".