POLÍTICA
Política 27/12/2013

Duran i Lleida afirma que Rajoy "suspèn clarament" en la seva gestió pel que fa a Catalunya i lamenta la seva manca d'iniciativa política

Qualifica de "sainet" la política energètica de l'executiu central i reclama una autèntica reforma estructural

Ara
2 min
Josep Antoni Duran i Lleida insisteix a enfortir el perfil propi d'Unió en l'actual procés del dret a decidir.

BarcelonaEl portaveu de CiU al Congrés, Josep A. Duran i Lleida, ha manifestat que l'acció del govern de l'Estat és "manifestament millorable" i ha recalcat que "suspèn clarament" pel que fa a la gestió catalana, ja que "Rajoy no vol entendre que és un problema d'Espanya" i ha lamentat la seva falta "d'iniciativa política".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del grup parlamentari de CiU al Congrés sosté que "no és cert que autoritzar la consulta sigui inconstitucional com han assenyalat diversos constitucionalistes i alguns ponents constitucionals". Duran ha afegit que "Catalunya està plantejant una autorització a partir dels mecanismes constitucionals, i Rajoy sap que pot autoritzar un referèndum que no sigui vinculant i, per tant, no afecta l'article 2 de la constitució", tot i això lamenta que "ni Rajoy ni Rubalcaba volen que el poble català pugui expressar la seva posició sobre l''statu quo' actual a les urnes".

Per Duran, a Rajoy "li falta iniciativa política i cada dia que passa el problema s'aguditza". En les seves declaracions, Duran ha assegurat que "a Europa no s'entenen les tesis independentistes de Catalunya", però ha avisat a Rajoy que "no s'enganyi, perquè a Europa tampoc s'entén, el seu tancament al diàleg i la seva falta d'iniciativa política".

En l'àmbit econòmic el líder d'Unió ha tornat a destacar la inacció del govern "davant la falta de crèdit, sobretot per les pimes", i "l'elevada taxa d'atur" que es manté. "Avui les coses estan millor que fa un any i ningú pensa en el rescat, però l'economia espanyola continua tenint una salut molt fràgil i la recuperació serà llarga i dura" ha assegurat. Per Duran, la recuperació econòmica "passa per ressuscitar les classes mitjanes ferides per la crisi i per les mesures fiscals que el govern del PP va prometre i que ha incomplert, com per exemple la que avui s'aplica per les pensions, sense consens i molt més dures que les que el PP criticava com a negatives quan estava a l'oposició".

El 'sainet' de la política energètica

Pel que fa a la política energètica, el portaveu de CiU l'ha qualificada de "sainet", "fins que el govern no afronti la realitat del sector i faci una autèntica reforma estructural, que parteixi de l'explicació real i la transparència absoluta que permeti al ciutadà conèixer el cost real de la factura mensual del consum energètic".

Una llei d'educació que neix 'morta'

Finalment Duran ha remarcat el "profund malestar" que provoca "l'aprovació d'una nova llei d'educació, sense consens, que neix políticament morta i afecta greument les competències de les autonomies". Una vegada més ha remarcat que en el cas de Catalunya el model educatiu "és un model d'èxit" i "comprèn" el rebuig frontal de tota la comunitat educativa catalana a la llei.

stats