Política 27/09/2012

'El Mundo' demana pena de presó per a Mas si convoca un referèndum "il·legal"

El diari de Pedro J. Ramírez vol que Rajoy tipifiqui com a delicte la convocatòria d'una consulta "il·legal", com ja va fer Aznar per combatre el pla Ibarretxe

Ara
2 min
Editorial El Mundo

Barcelona"El que sí que és avui en mans del govern [espanyol] és restablir la tipificació dissenyada al Codi Penal per castigar amb pena de presó i inhabilitació la convocatòria d'una consulta il·legal. Només ha d'exercir la majoria parlamentària que ja té".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diari 'El Mundo' publica aquest dijous un dur editorial en què carrega contra la voluntat del president de la Generalitat de celebrar un referèndum per la independència de Catalunya i demana una reforma penal amb pena de presó per dissuadir-l'en. Artur Mas va aclarir ahir que la seva intenció és que el referèndum es faci, tant si vol Madrid com si no vol.

Afegeix l'editorial: "A ningú se li escapa la confrontació que planteja el president de la Generalitat, que no té competències per promoure aquesta consulta. Seria il·legal i, per tant, els seus resultats, nuls", diu el diari. "Però tot i que l'executiu podria impugnar davant el Constitucional la celebració de la consulta per la via de l'article 161 de la Carta Magna, no hi hauria conseqüències penals per a Artur Mas per promoure'l".

I conclou: "És evident que el govern [espanyol] ha de fer tot el possible perquè aquest desafiament no es consumi, ja que el que Mas proposa és crear unilateralment una situació 'de facto' en què Catalunya aconsegueixi un nou estament legal respecte d'Espanya, sigui la independència, sigui l'estat associat o una altra fórmula".

La convocatòria d'una consulta il·legal va ser tipificada com a delicte pel govern de José María Aznar a finals del 2003 per combatre el pla Ibarretxe. El 2005, el govern de Zapatero va derogar l'article. "El resultat és que ara l'Estat està indefens davant iniciatives com la del líder de CiU". "La provocació del president de la Generalitat requereix una resposta ferma que deixi constància que saltar-se la llei no li sortirà gratis", remarca el diari dirigit per Pedro J. Ramírez.

stats