Política 15/05/2014

Mas demana a Rajoy que no recorri la consulta al TC per "no tancar en fals" la qüestió catalana

En una entrevista a la SER, el president de la Generalitat defensa un procés dialogat, fins i tot si guanya el sí: "Votar sobre la independència no vol dir proclamar-la al cap de 24 hores"

Ara
3 min

BarcelonaArtur Mas ha demanat aquest dijous a Mariano Rajoy que "no obstrueixi" la consulta sobiranista fixada per al 9-N i, per tant, que no la recorri al Tribunal Constitucional quan el president de la Generalitat la convoqui per no "tancar en fals" la qüestió catalana. En una entrevista a la SER, Mas ha admès que el diàleg amb l'Estat és inexistent. "Fa mesos" que no parla amb Rajoy, tret d'una conversa "estrictament personal" per telèfon fa uns dies, i no hi ha cap reunió a la vista. Si hi ha cap reunió, serà discreta, sense que ho sàpiga la premsa. Amb tot, el president català no tira la tovallola i formalment no ha descartat la possibilitat que Madrid accepti la consulta sobiranista, ni que sigui de forma passiva, tolerada. "No obstruint-la", ha dit Mas. "Aquesta és la prèvia; hem arribat a un extrem que, si no ho fem així, ho tancarem en fals, un cop més, i potser ha arribat el moment que no tancar-ho en fals, definitivament, i potser ens convé a tots. Es va tancar en fals el 78, com s'ha demostrat ara, i en els anys de la República del segle passat [...] Sempre s'ha tancat en fals la relació entre Catalunya i la resta d'Espanya", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'entrevista, Mas ha aprofitat per fer pedagogia del procés, tenint en compte que s'adreçava a una audiència bàsicament espanyola –la SER és la ràdio líder a Espanya. Ha insistit en tot moment que no està tirant pel dret i que "l'única decisió unilateral és del govern espanyol, que ha dit que no vol negociar la consulta". També ha recuperat dues vegades l'expressió 'win-win', per deixar clar que, fins i tot la independència, s'ha de fer d'una manera pactada amb l'Estat. "Votar sobre la independència no vol dir proclamar-la al cap de 24 hores", ha afirmat. Amb tot, ha insistit que "l'accent" el posa "en la consulta, no en la independència, que és una cosa que pot venir després d'un temps de fer la consulta".

Ferm amb el full de ruta

I l'accent està posat ara mateix en la llei de consultes que s'està tramitant al Parlament. Un cop aprovada, convocarà la consulta sobiranista el 9 de novembre. El president no ha volgut desvelar què farà si el govern espanyol la recorre al Tribunal Constitucional. "Això ho hem de decidir els partits que hem acordat fer la consulta", ha dit. Però sí que ha advertit que, si es tanca aquest escenari, se n'obre un altre, però sempre "dins el marc legal": "L'escenari electoral", ha dit, les anomenades eleccions plebiscitàries. "Com que tinc clar que s'ha de fer d'acord amb un marc legal, potser sí que haurem de convertir les properes eleccions catalanes amb el resultat de la consulta", ha apuntat. No ha fixat data.

Lideratge compartit

El president ha insistit que el procés sobiranista neix de la voluntat popular i que mantindrà un lideratge compartit amb la resta de forces partidàries del dret a decidir. Només se n'apartarà si així s'hi veu forçat perquè perd les eleccions o perquè s'adona que està sol. Així ho ha resumit: "Si em veiés incapaç de liderar res, desautoritzat pel meu partit, que els altres partits s'allunyen de les posicions de consens, no m'aferraré al càrrec. Si no es planteja això, l'única manera que la gent digui que això és un problema, són les urnes".

Escèptic sobre la tercera via de Jáuregui

Mas insisteix que "la Constitució no es pot utilitzar com una piconadora que aixafi la voluntat popular" i afirma que "liderar és complir la llei, però liderar també és pensar que complint la llei ja ho has fet tot".

Sobre la tercera via proposada en campanya electoral pel socialista Ramón Jáuregui, Mas ha dit que no s'hi vol pronunciar fins que la proposta l'hagi assumit tot el PSOE. El número 2 del PSOE a les eleccions europees i exministre ha posat data a quan s'ha de començar a elaborar una reforma de la Constitució en sentit federal. Mas ha apuntat, però, que acceptaria tenir en compte la proposta federal, sempre que s'inclogui en una consulta que també pregunti per la independència.

Se sent català i prou

Artur Mas assegura que se sent català i prou. Preguntat per la periodista Pepa Bueno, ha evitat, però, dir que no se sent espanyol. "Jo em sento català i no vull dir que no em sento nosequè". "Em sento català". "No tinc cap problema amb Espanya ni amb Europa, però em sento català", ha conclòs. Preguntat si és independentista, Mas també ha tornat a deixar clar que a la consulta votarà sí-sí.

stats