Política 29/04/2019

El Front Republicà, a les portes del Congrés

Fachin no aconsegueix arribar al 3% dels vots i s’acomiada de Madrid

Ruth Pérez Castro
2 min
El Front Republicà, a les portes del Congrés

BarcelonaEl Front Republicà arriba a la meta en la cursa electoral cap a Madrid, però no coneix la glòria. I és que la candidatura encapçalada per Albano Dante Fachin va quedar-se a les portes del Congrés de Diputats i va esgarrapar només el 2,74% dels vots a Catalunya. Després de quinze dies remant a contracorrent, desafiant enquestes i silencis mediàtics i esquivant el rebuig d’alguns sectors de la CUP, els resultats els van girar l’esquena. “En circumstàncies normals, hauríem entrat al Congrés”, va lamentar Fachin, que va admetre estar “entristit d’haver-se quedat a les portes”.

Les cares llargues es van apoderar ahir al vespre del Casino l’Aliança de Barcelona, l’espai que la formació va habilitar per seguir la nit electoral. El silenci va copar la platea de l’ateneu, on, davant l’absència dels candidats fins ben avançada la nit, militants i apoderats van aplegar-se per rebre una notícia que, finalment, no va arribar. De fet, l’únic moment celebrat pels assistents -tot i que de manera continguda-, va ser la confirmació que el tripartit de dretes es convertia només en un malson, que era ja història.

Una campanya a batzegades

“No podem menystenir el fet que més de cent mil persones hagin donat suport a una coalició conformada en només quaranta dies”, va destacar Guillem Fuster, tercer per Barcelona. De fet, fa poc més d’un mes, l’exdiputat de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) anunciava la seva voluntat de fer el salt a la política estatal per “combatre el feixisme” i defensar “els valors de l’1 d’Octubre”, que considerava que havien quedat conculcats per les dues formacions independentistes amb representació al Congrés: ERC i el PDECat. Així, Poble Lliure -un dels braços polítics de la CUP-, Som Alternativa i Pirates de Catalunya van agermanar-se per abastar dos objectius: obstaculitzar la feina de l’executiu central i estirar les orelles als companys sobiranistes. Unes fites que, no obstant això, continuen orfes. “Encara no hi ha una resposta política a l’autodeterminació”, va reblar Fachin, motiu pel qual “la coalició haurà de tenir continuïtat per força”, tot i que no van especificar la manera com s’acabarà materialitzant aquesta voluntat.

Càlculs, estratègies i un ball de supòsits han envoltat la coalició liderada per Fachin en les dues setmanes de campanya. I confiant en una “sorpresa” la nit del 28-A, l’FR va preferir desterrar les dades i instar a “votar amb el cor”. Així ho van reiterar figures com Roger Español, ferit l’1-O per una pilota de goma i número 5 per Barcelona, o els exdiputats de la CUP Mireia Boya i Antonio Baños, que malgrat no concórrer als comicis van decidir donar suport a la candidatura.

Però més enllà de la manca de precedents i la novetat de la candidatura, les prediccions a cegues van acabar encertant el futur dels republicans, que, al tancament d’aquesta edició, va quedar-se en 110.173 vots. Una xifra que sí que van valorar per haver-la assolit malgrat “la potència dels comptes corrents d’alguns mitjans de comunicació”.

stats