En directe
13/07/2023

Eleccions generals 2023 en Directe: El PP ataca el PSOE per la llei del 'només sí és sí' en el debat a set del 23-J

T'expliquem com avança la campanya dels diferents candidats amb els comentaris de la secció de Política de l'ARA

El minut final (diferent) de Rufián al debat de TVE

El candidat d'Esquerra, Gabriel Rufián, en el minut final del debat de TVE no ha demanat el vot explícitament pels republicans sinó un vot "de país" a una formació que "defensi Catalunya", la seva "llengua" i la seva "cultura".

Ens acomiadem aquí del directe d'avui. Podeu seguir la jornada de demà, aquí.

La disputa de Vox i Sumar a les províncies petites

La representant de Sumar, Aina Vidal, ha reclamat el vot a les províncies petites, on es reparteixen menys escons, i és més difícil que tregui representació un tercer partit més enllà del PSOE i el PP. En aquest sentit, ha advertit que entraran o els de Yolanda Díaz o l'extrema dreta de Vox: "Ens hem de mobilitzar per aturar el feixisme".

El PSOE al PP: "Si fossin Pinotxo, el nas els arribaria fins a Canàries"

El PP ha insistit repetidament al PSOE que firmi un paper per respectar la llista més votada. "No el firmarem perquè ens hem llegit la lletra petita: només es compleix si guanya el PP", ha ironitzat el representant dels socialistes, Patxi López, que ha rematat: "Si fossin Pinotxo, el nas els arribaria fins a Canàries". El representant del PSOE ha recordat que després de les eleccions autonòmiques el PP no ha respectat aquest principi i ha desbancat el PSOE aliant-se amb l'extrema dreta de Vox, com ha passat a Extremadura.

13 Jul 2023
L'anàlisi del debat, per Mònica Planas Callol

'Cavall Fort' irromp en el debat de portaveus

Mònica Planas Callol

El PSOE rebutja un pacte perquè governi el PP

Gabriel Rufián, candidat d'Esquerra, ha interpel·lat sovint el representant del PSOE, Patxi López, durant el debat de TVE. Entre les preguntes que li ha llançat, n'hi ha hagut una que López ha respost especialment taxatiu: si s'abstindria perquè governi el PP. "No", ha contestat el socialista.

El PP reclama el màxim suport per "no dependre dels extrems"

La representant del PP, Cuca Gamarra, ha reclamat el màxim de suport a les urnes durant el debat de TVE per "no dependre dels extrems". Com va fer el líder del PP, Alberto Nuñez Feijóo, ha tornat a instar el PSOE a comprometre's a respectar la llista més votada, de manera que si el PP queda primera força governia mb l'abstenció dels socialistes. I, en cas que guanyi Pedro Sánchez, faci el mateix amb el PP.

El PSOE rebutja el referèndum sobre la independència, però recepta "diàleg"

El candidat d'ERC, Gabriel Rufián, ha reptat al representant del PSOE, Patxi López, a concretar la seva proposta per a Catalunya. La d'Esquerra, ha deixat clar, és fer un referèndum sobre la independència. Una opció que el socialista ha rebutjat, malgrat que ha promès una política de "diàleg" per "sumar" i "no dividir" els territoris.

El PP promet garantir l'"espanyolitat" de Ceuta i Melilla

No només Catalunya i el País Basc han estat protagonistes del bloc del debat sobre organització territorial, el PP també ha posat sobre la taula les ciutats autònomes. La representant del PP, Cuca Gamarra, ha promès garantir l'"espanyolitat" de Ceuta i Melilla.

Rufián reparteix la revista Cavall Fort a tots els representants del debat

La censura de les revistes en català a Borriana (País Valencià) ha agitat la campanya. Tan és així que també han tingut protagonisme en el debat de TVE: el candidat d'Esquerra, Gabriel Rufián, ha repartit un exemplar per a tots els representants dels partits, inclòs l'extrema dreta de Vox, que ha sigut qui ha volgut retirar les revistes infantils de la biblioteca municipal. "Més en tindran", ha clamat Rufián.

El PP reclama al PSOE que aclareixi si concedirà el referèndum

¿La situació a Catalunya és més o menys dolenta que quan governava el PP? Aquesta ha estat la pregunta que el moderador de TVE li ha llançat a la representant popular, Cuca Gamarra, que enlloc de contestar ha optat per llançar una qüestió al PSOE: que aclareixi si concedirà el referèndum sobre la independència. "¿És aquesta la segona fase del govern 'Frankenstein'?", ha replicat Gamarra, a més d'acusar el president espanyol, Pedro Sánchez, de sotmetre la política territorial "als seus interessos personals".

Rufián, a Vox: “El que ens molesta és el feixisme”

 Ivan Espinosa de los Monteros i Gabriel Rufían s’han enganxat quan el candidat de Vox ha acusat la immigració d’estar al darrera de la majoria de les violacions. “Sé que els molesta sentir això”, ha dit Espinosa. “El que ens molesta és el feixisme”, li ha replicat el cap de llista d’ERC.  "L'únic terrorisme que no s'ha erradicat i que cal erradicar és el masclisme", ha afegit el candidat socialista, Patxi López.

El PP ataca el PSOE per la llei del 'només sí és sí'

La candidata del PP, Cuca Gamarra, ha atacat el PSOE per l’aprovació de la llei del ‘només sí és sí’. “Sánchez passarà a la història per deixar en llibertat més d’un centenar de persones que han comès agressions sexuals o reduint a un miler la seva condemna”, ha denunciat la dirigent popular. "A Sánchez l'importava més la pau al consell executiu que no modificar la llei", ha afegit Gamarra, que li ha retret que trigués vuit mesos a esmenar-la. Gamarra també l’ha acusat d’afavorir més “els okupes que els que busquen pis” i de “deixar dotze milions de persones en risc d’exclusió social”.  

Vox: llista d’espera o llei trans?

El candidat de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, ha acusat el govern espanyol de preocupar-se més impulsar una llei trans que no pas reduir les llistes d'espera. "Llistes d'espera o llei trans?", s'ha preguntat el dirigent d'extrema dreta, que també ha acusat Sánchez d'atacar tota l'economia productiva. "Han anat en contra dels restauradors, els agricultors, ramaders, de tots els agents que generen riquesa", ha reblat.

Aina Vidal retreu a Patxi López que la ministre d'Hisenda hagi suggerit augmentar la jubilació als 70 anys

La candidata de Sumar a Barcelona, Aina Vidal, ha denunciat que el PSOE vulgui augmentar la jubilació fins als 70 anys com va suggerir la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, recentment. "Hem fet coses positives, però ens preocupa que es vulgui ampliar l'edat de jubilació", ha etzibat la candidata dels comuns a Patxi López.

Primera enganxada entre PSOE i PP per les pensions

 Com ja van fer Pedro Sánchez i Alberto Nuñez Feijóo en el cara a cara de dilluns, els candidats del PSOE i del PP, Patxi López i Cuca Gamarra, s’han enganxat a l’inici del debat. El motiu? La suposada congelació de les pensions. L’expresident basc ha negat que Sánchez hagi baixat les pensions, cosa que Gamarra ha dit que era mentida.  

ERC reclama un impost a les grans fortunes que inclogui també el rei emèrit

El candidat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha iniciat el debat proposant un impost a les grans fortunes, que inclogui fins i tot el rei emèrit, Joan Carles I, per "haver robat durant 40 anys" per millorar escoles o carreteres. "La gent està farta d’escoltar bones dades macroeconòmiques, però no notar-ho en el dia a dia", ha lamentat el cap de llista dels republicans.  

Arrenca el debat a set de TVE

Arrenca el debat a set de TVE, que compta amb la presència dels principals partits i que s'estructura en quatre blocs.

La CUP diu que la classe treballadora no es pot "permetre el luxe" d'abstenir-se: "A Sarrià voten cada dia"

La CUP ha fet una crida contra l'abstencionisme a les eleccions del 23-J, després dels resultats de les municipals al País Valencià i a les Illes Balears on "no hi ha més votants de dretes" sinó una "esquerra exhausta". "No té cap sentit la derrota per incompareixença. (...) És un luxe que aquest poble no es pot permetre", ha assegurat l'exdiputat de la formació, David Fernández, que ha entrat en campanya aquest dijous en un acte electoral a Sant Boi. Alhora, la número 2 per Barcelona, Laure Vega, ha demanat a les persones de classe treballadora que acudeixin a les urnes. "A Sarrià voten cada dia per decidir si apugen el lloguer, l'electricitat o la benzina i a mi no em dona la gana que la patronal decideixi la meva vida", ha afirmat.

13 Jul 2023

L'alcalde de Madrid, des de Barcelona: "Màlaga és l'autèntica capital del Mediterrani"

Xavi Tedó

Feijóo: "És molt millor perdre un dia de piscina que perdre quatre anys de govern a Espanya"

Després de la polèmica per les seves insinuacions sobre el vot per correu, Alberto Núñez Feijóo ha obviat el tema en el míting que ha fet aquesta tarda a Burgos. Ara bé, sí que ha cridat a la participació el dia 23 de juliol amb una comparació: "És molt millor perdre un dia de piscina que perdre quatre anys de govern a Espanya". Tot i les enquestes a favor, Feijóo ha avisat que les eleccions no estan guanyades: "No penseu que tot està guanyat perquè podem perdre les eleccions".