En directe
Eleccions Generals
24/07/2023

La ressaca del 23-J, en directe: Feijóo admet que no van aconseguir les seves "expectatives", però vol formar un "govern estable"

Segueix l'última hora de la jornada postelectoral amb els comentaris de la secció de Política de l'ARA

Rius (Junts): "No anem a bloquejar res sinó a desbloquejar el conflicte"

El portaveu de Junts, Josep Rius, ha assegurat que el seu partit no té l'ànim de bloquejar la investidura espanyola, però ha avisat que cal abordar el referèndum i l'amnistia si Sánchez vol els vots de Junts. "No anem a bloquejar res sinó a desbloquejar el conflicte", ha dit en roda de premsa. També ha cridat a fer un front comú independentista a Madrid. "És el moment de refer la unitat", ha proclamat.

Junts avisa que no investirà Sánchez "a canvi de res" i fixa dues condicions: "Autodeterminació i amnistia"

Junts ha celebrat aquest dilluns a la tarda la primera executiva després de les eleccions de diumenge. El portaveu del partit, Josep Rius, ha avisat que el seu partit no investirà Pedro Sánchez "a canvi de res". Així, ha fixat dues prioritats si vol els vots de Junts per la seva investidura: "Autodeterminació i amnistia". Rius ha considerta que és Sánchez qui ha de respondre a la següent pregunta: "A què està disposat? La pilota és a la seva teulada". També ha defensat els resultats del seu partit, que els fa claus per desllorigar la governabilitat, però ha afegit que pren "nota" de "l'abstenció que s'ha produït a Catalunya".

Feijóo admet que no van aconseguir les seves "expectatives", però manté la seva intenció de formar un "govern estable"

L'endemà del 23-J, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha reunit la Junta Directiva del partit per valorar els resultats electorals i ha admès per primera vegada que el PP no va aconseguir les seves "expectatives", tot i que també ha apuntat a la "intensitat" amb la qual van fallar les enquestes. Malgrat tot, Feijóo es mostra disposat a aconseguir un "govern estable" de cara les properes setmanes, tot i que amb els números a la mà, no hi ha possibilitats reals.

De tota manera, el líder popular ha explicat que ha mantingut contacte amb diverses formacions polítiques. Aquest diumenge a la nit ho va fer amb el president espanyol, Pedro Sánchez, amb qui van quedar de reprendre la conversa un cop conegut el vot exterior CERA (podrien variar alguns escons). També ha parlat amb UPN, qui li ha mostrat el seu suport a un possible investidura, ha explicat Feijóo, i també amb Coalició Canària. Feijóo també ha trucat al PNB, amb qui espera "ampliar" les converses "en els propers dies". Finalment, amb Vox també hi ha contactat i tenen previst continuar parlant en les properes setmanes. El suport de l'extrema dreta és incompatible amb el del PNB perquè els nacionalistes bascos ja han advertit que no participaran d'un pacte on hi sigui Vox.

Sumar designa Jaume Asens perquè "lideri" les negociacions amb Junts

Ni 24 hores després que s'hagin tancat els col·legis electorals, Sumar agafa la iniciativa i defensa "encapçalar" les negociacions amb Junts i tota la resta de formacions que poden donar suport a un govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem. I el partit de Yolanda Díaz considera que la persona idònia per capitanejar les converses amb Junts és l'exdiputat Jaume Asens. "El seu coneixement de la realitat política catalana, així com la seva bona relació amb molts dels espais cridats a entendre's, serà més fàcil arribar a un acord", apunten fonts de la formació. En aquest sentit, Sumar explica que li ha demanat a Asens que "lideri" les converses amb les "formacions catalanes" i "explori totes les vies d'acord". Asens va abandonar la política institucional abans de la campanya del 23-J, quan els comuns van triar Aina Vidal com a número u de la candidatura per Barcelona.

El PP diu que començarà "immediatament" les converses amb els partits per a la investidura de Feijóo

Malgrat que els números no surten, al PP insisteixen que el seu líder, Alberto Núñez Feijóo, començarà "immediatament" les converses amb els partits per buscar suport a una eventual investidura. Aquest diumenge a la nit, Feijóo ja va demanar a Pedro Sánchez obrir els contactes i el següent partit amb què contactarà el PP serà Vox. També vol parlar amb les formacions que sap que no li donaran el sí, així com amb UPN i Coalició Canària, dos partits que els populars creuen que estarien disposats a votar que sí a una investidura de Feijóo.

El PP canvia la lona de la seva seu per una altra on es pot llegir: "És el moment d'Espanya. Gràcies"

Menys de 24 hores després de la victòria més agredolça del PP, el partit ha decidit canviar la lona que ha tingut penjada a la seva seu durant tota la campanya amb l'eslògan "És el moment" per una de nova amb la imatge d'Alberto Núñez Feijóo al costat de la frase: "És el moment d'Espanya. Gràcies".

Sánchez vol evitar una repetició electoral: "Espanya trobarà una fórmula per a la governabilitat"

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha estat rebut amb aplaudiments i abraçades a la seu de Ferraz i s'ha dirigit avui a l'executiva. "Espanya trobarà una fórmula per a la governabilitat", hi ha dit. Fonts de la formació asseguren que Sánchez no s'ha referit a Junts, un actor clau per a la investidura. Les mateixes fonts apunten que els resultats donen un missatge "a tots els partits i que tots han de reposar amb temps". El PSOE no té pressa per moure's i asseguren que si passen tres mesos fins que no hi hagi investidura no serà un període llarg, tenint en compte l'aritmètica electoral resultant del 23 de juliol.

ERC admet la desfeta electoral però no preveu canvis estratègics

ERC tenia coll avall que no seria una nit electoral fàcil, però no s'imaginava que la caiguda seria de sis diputats. L'endemà de la derrota, els republicans han comparegut en roda de premsa per analitzar els resultats. "No són els resultats que esperàvem. És evident que fem autocrítica i que són uns mals resultats", ha dit la secretària general adjunta, Marta Vilalta. Ara bé, malgrat admetre la desfeta, Esquerra no preveu canvis d'estratègia -la del diàleg- ni d'executiva a curt termini. "És una estratègia vàlida, serveix per avançar i va ser ratificada en l'últim congrés", ha dit. També ha fet una anàlisi sobre el perquè de la reculada: ha considerat que els catalans han preferit partits progressistes "d'obediència espanyola" -PSC i Sumar, segons ella- per combatre el PP i Vox en lloc d'optar per ERC.

Puigdemont: "Un dia ets decisiu per fer govern a Espanya, l’endemà Espanya ordena el teu arrest”

Puigdemont ha tirat d'ironia després que, en ple debat sobre el paper decisiu de Junts en la governabilitat de l'Estat, la Fiscalia hagi demanat al jutge Llarena una nova euroordre contra ell i Toni Comín. "Un dia ets decisiu per fer govern a Espanya, l’endemà Espanya ordena el teu arrest”, ha escrit en anglès a Twitter.

Tots els detalls de la petició de la Fiscalia, en aquest article d'Ot Serra.

Belarra, a Sumar: "L'estratègia d'invisibilitzar el feminisme i Podem no ha funcionat"

Tot i la imatge que aquest diumenge a la nit van mostrar els dirigents de Sumar i també els de Podem, la unitat ha quedat tocada només unes hores després. La secretària general de Podem, Ione Belarra, ha gravat un vídeo en què posa en valor els resultats d'ahir per haver aconseguit la possibilitat de revalidar el govern de coalició, però envia una dard a Sumar: "L'estratègia d'invisibilitzar el feminisme i Podem no ha funcionat". Belarra es refereix al veto a Irene Montero i ho argumenta pel fet que Sumar ha perdut quatre escons respecte a Unides Podem i "700.000 vots", una xifra que agrupa els resultats d'Unides Podem, Més País i Compromís de l'any 2019. Uns minuts abans, el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, havia celebrat els resultats i havia tornat a insistir en no comparar les xifres amb altres eleccions perquè Sumar era "el primer cop" que s'hi presentava.

ERC demana a Junts que no bloquegi la investidura: "Tenim la clau"

Primera compareixença pública d'ERC des dels mals resultats de les eleccions generals. La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha fet una crida a Junts a "no bloquejar" la governabilitat espanyola perquè ha considerat que això portaria el risc d'una repetició electoral i d'un futur govern del PP i Vox. Vilalta ha defensat que "l'independentisme té la clau per fer decantar la balança" i que amb això s'ha de construir a l'Estat "una alternativa progressista que pugui defensar els interessos de Catalunya".

Urtasun evita valorar les condicions de Junts i es mostra convençut que no hi haurà repetició electoral

Sumar ha evitat valorar les condicions de Junts per una investidura de Pedro Sánchez. "Parlarem amb el conjunt de forces polítiques", s'ha limitat a dir el portaveu, Ernest Urtasun. L'eurodiputat també s'ha mostrat convençut que no hi haurà repetició electoral. "A ningú li passa pel cap donar una altra oportunitat al PP i Vox", ha afirmat en roda de premsa.

Sumar vol començar ja els contactes amb el PSOE per pactar un "programa i estructura de govern"

Sumar vol evitar una eventual investidura -que seria fallida perquè només té el suport de Vox- d'Alberto Núñez Feijóo i pretén començar els contactes amb el PSOE per negociar "el programa i l'estructura de govern" aquesta setmana mateix. De fet, diumenge a la nit Yolanda Díaz i Pedro Sánchez ja van parlar. "Volem emplaçar al PSOE a començar a parlar del programa i l'estructura de govern", ha afirmat Ernest Urtasun. El portaveu de la formació no ha volgut entrar en els continguts que prioritzaran o els ministeris que demanaran.

La patronal CEOE demana als partits arribar a acords que garanteixin "estabilitat" i "moderació"

La patronal espanyola CEOE ha reaccionat als resultats de les eleccions fent una crida a la responsabilitat dels partits perquè arribin a "acords que garanteixin el màxim nivell d'estabilitat i també la moderació necessària per garantir la bona marxa de l'economia i el sosteniment del benestar i la pau social", ha expressat l'organització empresarial a través d'un comunicat.

Els empresaris s'han mostrat molt crítics amb algunes de les decisions del govern de Pedro Sánchez, en particular les que han afectat la política fiscal, com ara la decisió d'aprovar nous gravàmens a la banca i les energètiques, però també la d'incrementar les cotitzacions socials de les rendes més altes. A més, la patronal ha denunciat sovint els "atacs" d'alguns membres del govern espanyol. En el comunicat d'aquest dilluns, els empresaris han demanat "que es valori les empreses com a generadores de progrés social i econòmic i que s'acabin definitivament els atacs que pateixen des de l'àmbit institucional".

"Demanem que prevalgui el sentit d'estat i el respecte al marc constitucional per preservar els avenços econòmics i socials", reitera l'organització empresarial.

Collboni diu que totes les forces catalanes haurien de defensar el mandat "d’un govern de progrés liderat per Sánchez"

L’alcalde de Barcelona, el socialista Jaume Collboni, ha comparegut aquest migdia per valorar uns resultats de les eleccions generals que ha qualificat d’històrics per al PSC. Ha defensat que el 23 de juliol consolida Barcelona com la "capital progressista d’Espanya" i que envia un missatge de "diàleg, acord i entesa per fer governables les institucions". L’alcalde ha enviat un missatge a Junts sense esmentar-los quan ha confiat que totes les forces catalanes haurien d’acatar el "mandat" de fer possible un govern progressista a Espanya liderat per Pedro Sánchez. "La ciutadania vol política útil", ha dit.

En clau municipal, ha explicat que ja ha mantingut converses amb tots els líders dels grups de l’Ajuntament menys Vox i que aquesta setmana es reunirà amb tots els grups de més gran a més petit per intentar "fer governable la ciutat", sobretot amb la mirada posada en després de l’estiu. Entén que els resultats d’ahir reforcen el paper del PSC i la voluntat de "política útil" per resoldre problemes com la neteja, la seguretat i l’habitatge. "Estic convençut que poden donar fruits i que podem arribar a acords de cara a la tardor".

Otegi: "Si depèn d'EH Bildu, la balança s'inclinarà cap a l'esquerra i cap a la sobirania"

El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha tret pit aquest matí del resultat de la seva formació a les eleccions assegurant que han obtingut "els millors resultats en unes eleccions generals". Otegi ha insistit que han escoltat el seu poble i que no fallaran "als bascos que han transmès el missatge d'impedir un govern PP-Vox". En aquest sentit, ha confirmat que "si depèn d'EH Bildu, la balança s'inclinarà cap a l'esquerra i cap a la sobirania" i ha destacat que la ciutadania ha premiat l'esquerra independentista i els socialistes com a "vots útils per evitar que el bloc reaccionari governi l'Estat".

El PP reuneix el seu comitè de direcció per valorar els resultats del 23 de juliol

L'endemà de la victòria insuficient del PP, Alberto Núñez Feijóo reuneix aquest migdia el comitè de direcció. Fonts de la formació detallen que és una "reunió informal amb alguns membres" de la direcció, una trobada que és habitual l'endemà d'una jornada electoral. Aquesta tarda, a les 17 h, Feijóo també reuneix la junta directiva, on seran presents els barons del partit.

Vox carrega contra el PP pel fracàs de la dreta: "El vot útil ha resultat ser el més inútil"

El secretari general de Vox, Ignacio Garriga, ha carregat avui de manera contundent contra el PP per la seva estratègia electoral, a la qual ha culpat del fracàs de la dreta: "El vot útil ha resultat ser el més inútil, el PP ha impedit el canvi de rumb que mereixen els espanyols", ha dit. Garriga ha apuntat directament els mitjans de l'òrbita del PP, que ha acusat de "demonitzar" Vox. El dirigent català s'ha mostrat convençut que sense la concentració de vot al voltant del PP Vox hauria obtingut un resultat millor i s'hauria pogut formar un govern de dretes.

"Els principals responsables del resultat d'ahir són Génova 13, Feijóo i els seus mitjans", ha insistit en un missatge que mostra clarament que la relació entre els dos partits està ara mateix sota mínims. Quan li han preguntat per un possible vot conjunt de Vox i el PNB a favor d'un govern en solitari de Feijóo, Garriga ha estat molt clar: "Nosaltres, per estatuts, no podem pactar res amb un partit separatista com el PNB. No hi pot haver un vot patriòtic al costat seu".

El discurs de Garriga ha tingut un clar aire preelectoral, donant per fet que hi haurà una repetició d'eleccions i que, aquesta vegada sí, guanyarà la dreta. Ara bé, també ha quedat clar que no ho posaran gens fàcil al PP.

Teresa Ribera (PSOE): "Ens queden setmanes complicades, però tenim esperança. Ho intentarem"

El PSOE reuneix la seva plana major aquest migdia a la seu de Ferraz l'endemà de les eleccions, amb la satisfacció d'haver aturat la "coalició ultra", en paraules del ministre Félix Bolaños, però conscients que l'aritmètica és complexa per tirar endavant una investidura de Pedro Sánchez. "Ho intentarem", ha dit la número 2 del PSOE per Madrid, Teresa Ribera, a l'arribada a la seu. Ha assegurat que "queden setmanes complicades, però això és esperança".

Atutxa (PNB): " A Sánchez li toca fer plantejaments per a Euskadi i Catalunya"

La líder del PNB a Biscaia, Itxaso Atutxa, ha rebutjat un possible pacte amb el PP, però ha assegurat que el PSOE haurà de fer "plantejaments estructurals clars per a Euskadi i Catalunya" si vol aconseguir el seu suport.

En una entrevista a RNE, Atutxa ha defensat que el seu partit tanca la porta a donar suport als populars perquè rebutgen "acords de retrocés absolut en qüestions socials", fent referència als pactes als quals el PP ha arribat amb Vox en els últims mesos.

Pel que fa al possible suport a Sánchez, ha recordat que el PNB ja va donar el seu sí als socialistes en l'última investidura, però ha advertit que, perquè això es repeteixi, haurà d'arribar a nous acords dins l'agenda política basca.